• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 44
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Andri01 - майстор
Желателно-филтър и два крана към помпата. Вече продават и филтър с крана,комбиниран в едно тяло.Освен това на т.н."сепаратор" / допълнителен съд-ДС/ е желателно да имаш нивопоказател. На чертежа има един "предпазен вентил"? Ако е DB системата,той е излишен.Помисли също за начина на пълнене и източване -при необходимост.
Вичи - специалист
Шопе, благодаря за включването, но не ми помагаш много.
шоп написа:
Схемата може да вярна при 100% слънчев летен ден. И не е указано за кой паралел се отнася кръговата диаграма.

Колко такива дни ще имаш в Бг при 365 дни годишно?
От това къде е точката за 100 % съдя, че става дума за 45 -ти паралел (ако приемем, че оптималния наклон е равен на паралела) Ако мислено "плъзгаш" мишената нагоре - надолу по цветната графика би трябвало да получиш резултата за всяка географска ширина. Горе, вдясно пише, че графиката е на годишна база, а не за конкретен "слънчев летен ден"
шоп написа:
Аз бих препоръчал юг или югоизток насоченост за да сме доволни в добивите. Колко дни ще имаш хубаво слънце след 17 часа?
Абсолютно ми е ясно кой е оптималния наклон и ориентация, въпроса е колко неефективен е този, който ми се иска.
шоп написа:
Инвестиция в това изложение и в 100% дублиране на площа на колекторите аз не бих направил за себе си.
Тези 100% на базата на някави данни или личен опит ли са или просто предполагаеми?
шоп написа:
Питай ги тези от Viessmann, за екватора ли се отнася кръговата диаграма или за ширината на Москва!

Ще ти ти изготвят проект, ще го изпълнят ли и да се подпишат под него?
Не познавам никой от Viessmann, просто написах от къде съм взел картинката.
По скоро бих ги попитал за конкретен панел (стъкло) ли става дума. Доколко призматичното стъкло отразявя по - малко косото слънцегреене?
Просто искам да си направя сметката дали мога да дам примерно още 500 лв. за допълнителен панел, да спестя 200 лв. за стойки и да не си развалям визията. Забелязал съм, че в Германия почти всички панели си лежат по покривите и ги няма тези шедьоври на винкелния арт. Както и външни тела за климатици по фасадите.
kuuuuuul - майстор
Вичи, дай една снимка на твоя красив покрив дето не искаш да го загрозяваш.Иначе хората са казали*К…а у конфитюра и Гъзо у медо* не става. [-X
lov - майстор
Има много писано във форума относно ориентацията и не е лошо да се поровиш защото и на шопа ще му омръзне да обяснява едно и също нещо като повредена грамофонна плоча. :lol:
Това дето си го виждал по покривите е така, компенсира се с площ на панелите за сметка на ъгъла. Правят го хората защото цената на панела за тях е евтин и допълнително държавата субсидира до 80% от инвестициите. Но пък не можеш да си сложиш панелите на северен скат и да се надяваш че ще сгреят. То ако сгреят те ще са първите дето и на лунна светлина ще работят както едва ли не си ги рекламират някои фирми. Ако ще да са със супер пупер призматични стъкла и не знам какви си селективни покрития нямат ли близка до юг ориентация забрави. По горе ти бе отговорено че юг и юг-югоизток се оказва най удачния вариант. Моите са ориентирани така по последното заради ориентацията на покрива. Можех да ги обърна и точно на юг но тъй като търсех колкото се може по ранно подгряване заради естествените нужди от топла вода до към обяд. В началото малко съжалявах защото след обяда ми се струваше че губя много но след като монтирахме на приятели с изместена пък на запад система се оказа че добива не е по голям заради чести заоблачавания а и че топлото ти трябва някъде към обяд когато се разшетат жените. :) А след това има достатъчно слънце за да сгрее на максимума вечерта също да си имаш необходимия запас.
шоп - майстор
Вичи, аз те разбирам, че това което съм написал не ти харесва, защото се разминава с очакваниата ти.

Написаното от мен е на база теория, не е от личен опит. Аз гоня максимален зимен добив и ще е кощунство при голям двор с над 40 метра южно лице да монтирам колектори ориентирани северозапад с наколон 10 градуса.

99% съм сигурен, че в Бг няма такъв монтаж, така че практични съвети според мен няма да получиш. Виж интересното ще е ако сложиш на земята 1, 2бр Viessmann насочени на северозапад с наклон 10 гр спрямо хоризонта, замериш резултатите за една година и ги споделиш.

От опит обаче мога да ти кажа, че с наклон 10гр снегът никона няма да се свлече ( ще трябва да имаме + температури) и е възможно зимата да имаш не дни с нулев добив, а месеци. Замърсяването с прах и мърсотия лятото ще е доста по-голямо от един колектор монтиран с ъгъл спрямо хоризонта 68-72 градуса.

И не на последно място, в диаграмата пише "слънцегреене"
Преди много години в часовете по физика ме учеха, че ъгълът на падане е равен на ъгълът на отражение. Демек колко % от намаленото слънцегреене ще бъдат отразени от стъклото, колко процента от преминалите през стъклото различни видове лъчи ще бъдат абсорбирани от абсорбера и колко % от тях ще бъдат обратно отразени в атмосферата...

+ 1 към мнението на kuuuuuul
метни някоя снимка. Може пък някой да измисли нещо естетично. Например югоизточен монтаж на едноскатният покрив с ефект на козирка. :partyman:

lov го е написал достатъчно ясно и точно. Дали югоизтог, юг или югозапад зависи и от това каква е тенденцията за разход на топлата вода. Ако проследите прогнозите за времето 1-2 години сигурно ще Ви направи впечатление това: заоблачаване в следобедните часове :-) Според мен това е 100% вярно.

Това ми е хоби и преди да направя първият си сл. колектор почти две години с часовник на ръката съм отразявал в тетрадка как са осветени покривите ми:-)
Вичи - специалист
Отново благодаря за отговорите, оценявам дълбоко усилията ви.. Все пак, много ми се иска някакъв аргументиран отговор от сорта " Не, графиката не е вярна защото..." Прекрасно знам кое е оптимално, питам някой знае ли колко точно неоптимално е другото. Искам топла вода само в неотоплителния сезон - когато няма сняг.

kuuuuuul виж л.с.
kuuuuuul - майстор
Има варианти и за вграждане във фасадата или цялата южна фасада да е колектор, но това е трябвало да се предвиди още при проектирането.
Вичи - специалист
kuuuuuul написа:
Има варианти и за вграждане във фасадата или цялата южна фасада да е колектор, но това е трябвало да се предвиди още при проектирането.
Има, но:
1. е късно
2. пак не е особено естетично
3. няма място заради дограмата
4. според графиката, а и очевидно -10градуса е по- добре от +90, тази фасада (всъщност изток - югоизток) е на слънце няколко часа.
fox_vt - майстор
Днес се качих на покрива да огледам инсталацията за предстоящия сезон,и отидох да видя на комшията панела на сънсистем.Картинката е същата като преди 4 години когато монтирах моя и именно плачевна :vom: Цъкнах няколко снимки да се види хубаво ефекта на евтиния колектор с неудачна зглобка.Това което се вижда е непоправимо съсипаното стъкло от мръсотии от стабилния конденз.Още преди години конденза беше на 50%.За да се оправи положението трябва пълно разглобяване и почистване.За изолацията и фолиото просто нямам думи :-D
Прикачен файл:
IMG_20160406_121927.jpg
IMG_20160406_121927.jpg (92.51 KиБ) Видяна 1647 пъти
Прикачен файл:
IMG_20160406_121933.jpg
IMG_20160406_121933.jpg (98.64 KиБ) Видяна 1647 пъти
Прикачен файл:
IMG_20160406_121941.jpg
IMG_20160406_121941.jpg (84.92 KиБ) Видяна 1647 пъти
Прикачен файл:
IMG_20160406_121951.jpg
IMG_20160406_121951.jpg (60.19 KиБ) Видяна 1647 пъти
Прикачен файл:
IMG_20160406_122005.jpg
Последна промяна от fox_vt на ср апр 06, 2016 7:51 pm, променено общо 1 път.
fox_vt - майстор
Прикачен файл:
IMG_20160406_122044.jpg
IMG_20160406_122044.jpg (67.47 KиБ) Видяна 1646 пъти
Прикачен файл:
IMG_20160406_122054.jpg
IMG_20160406_122054.jpg (86.17 KиБ) Видяна 1646 пъти
Прикачен файл:
IMG_20160406_122114.jpg
IMG_20160406_122114.jpg (76.2 KиБ) Видяна 1646 пъти
Тези са от алуминката най евтиния панел предлаган на пазара.Състоянието му е същото като преди 4 години.Мисля че коментара е излишен.Шопа на предната страница пусна цитат от друг форум описващ точно това-изключително некадърна сглобка и дизайн.Лошото е че хората се подлъгват по ниската цена и се сдобиват с паметници.Дано на елдома да са поне с една идея по добри.
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 44

Тема "Избор на слънчев панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: