• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thebugger - специалист
Добре може и да не се получи, но защо директно не използваш напрежението от стабилизатора? 12V на 3А са ти 36W. С 36 вата отделени върху 4ом човка би се получил добър резултат. Само си намери малко константан, измери му съпротивлението на метър и прецени колко ще ти трябва. Между другото трафа ти вади 37Vеф ако правилно разчитам намотките, това е странно, като се има предвид че стабилизатора е за 12V, но пък ще ти свърши перфектна работа. Взимаш един проводник 4мм, махаш вторичните и навиваш на всяко рамо по 3.5 намотки и ги свързваш в центъра. Това ти е средната точка, нея я заземяваш. След това намираш си константан мериш за 0.1ома и го слагаш него между двете намотки. Това ще ти даде 2V на 20A, което си е 40W мощност отделена върху съвсем малко парче константан. Ако не се запали константана, ще ти върши перфектна работа. Само виж как да го отделиш от от кабелите малко по качествено, че ще отделя топлина и върху тях.
Tehanox - помощник
thebugger написа:
Добре може и да не се получи, но защо директно не използваш напрежението от стабилизатора?
Последно трафа който намерих ми е перфектен, няма да разглабям стабилизатора вече :)
DundyTheCroc написа:
Аз по руските форуми пирограф от траф на микровълнова не съм виждал

Хвърлих слуха за трафа от микровълнова защото този тук е направен така, даже офертирах от базар човек който го продаваше за 10лв
https://www.youtube.com/watch?v=h6w7HKkCo1g
но прецених именно че е много VA и че ще грее...
moimoimoi написа:
купи си електротехнически картон за да разделиш първичната от вторичната
отделно не се ползва проводник с винилитова изолация а лакиран проводник.
естествено той е твърд и трудно ще го навиеш.
незнам дали не е по добра идея да си вземея гол проводник без изолация и да го вкараш в лако-тръба и така да го навиеш на трансформатора
И аз тъй искам но гол твърд проводник 6мм2 май трябва да си правя... ще видя по-късно - има и кабели с не-винилени изолации издръжливи на температура. Истината обаче е че след 10 мин работа трафа е напълно студен, само кабела към върха е доста топъл.

:razz:
thebugger - специалист
Винаги можеш да използваш траф от микровълнова, на по ниска мощност. Ако ти е 500VA например, изчисляваш за товар 100VA примерно и го правиш. Скоро гледах как можеш да си направиш точков заварител с такъв траф. Наистина е много лесно, модификацията на такъв траф за каквото и да е. Правиш 2-3 намотки с дебел изолиран кабел, мериш напрежението и изчисляваш какъв товар ти трябва за каква мощност. Примерно ако получиш 3V на изхода и искаш 60W взимаш един дебел кабел 4мм^2 и измерваш константан на 150mОма и си готов.
hidrazin - майстор
thebugger написа:
Винаги можеш да използваш траф от микровълнова, на по ниска мощност.
И това с какво ще му помогне? С нищо. Трафа от микровълновата след половин час пак ще е стигнал 60-70 градуса.
И въобще без вторична да го пуснеш е пак същата работа.
Гледал, гледал и накрая нищо не разбрал... :-D
:partyman:
thebugger - специалист
Микровълновите трансформатори са често по 1kVA, как ще загрее трансформатора, като го ползва на 100VA макс? И плюс това какво като загрее, то е предвидено. Давай пренавивай не го мисли ;)
hidrazin - майстор
thebugger написа:
Микровълновите трансформатори са често по 1kVA, как ще загрее трансформатора, като го ползва на 100VA макс? И плюс това какво като загрее, то е предвидено. Давай пренавивай не го мисли ;)
Ти въобще гледаш ли какво пишеш и какво разбираш?
Доколкото си спомям преди няколко месеца си беше купувал от магазина кабел 3,5 квадрата !!! :lol:
Сега си тръгнал да даваш съвети без нужните знания...
Бегай да четеш книжки и най-вече учебници и си гледай усилвателченцето.
thebugger - специалист
Каквито и да си ми знанията, със сигурност знам че няма да има проблем с траф от микровълнова. Разбирам, просто мислиш евристично, като всеки инженер, но ти казвам 50-60 градуса трафа няма да стигне, а дори и да ги стигне, те са предвидени при производството. Както вече казах, трафа ще работи на 1/10 1/15 от максималната си мощност, което е мизерно натоварване, спрямо това за което е бил проектиран. Пак казвам, давай пренавивай брат, имаш ли го под ръка, няма да имаш ядове. Като цяло имат по големи загуби от други трафове, но всичко е предвидено при производството да не повреди нещо, дори и при продължително натоварване, недей обаче да режеш ламинацията, защото ще увеличиш допълнително загубите многократно.
hidrazin - майстор
Ще спреш ли накрая да подвеждаш и да лъжеш хората?
Таким образом, СВЧТ изначально спроектирован, чтобы при минимальных габаритах и цене отдавать максимальную мощность, но (увы!) лишь недолго.
Поэтому железо СВЧТ работает в насыщении. Это означает очень высокий ток холостого хода первичной обмотки. Типично 2...4 А. Это слишком много для длительной работы в дежурном режиме. При таком токе трансформатор через 40..60 минут будет недопустимо перегреваться даже при отсутствии нагрузки.
Леко почва да ми писва от недоучили фейсаджии.
Гледал бил "точков заварител" :lol: с такъв траф. Гледал ама нищо не видял.
Щот то и кучето гледало касапина ама касапин не станало...
Мдааа... Пък който иска нека ти се вързва на шокиращо "умните" съвети.
Негова си работа и за негова си сметка.
lov - майстор
Хидра много е зор да спориш с радио. :lol: То да беше барем лампово, че кат го посъветваш и му се наместват цоклите. :)
Кат му гледах другите питания той е ИнДжИнЕр колкото аз балерина. :x
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10

Тема "Трансформатор за Пирограф : Помогнете" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: