• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
jordanvass - майстор
И какво общо има това с пирографа? В точковия апарат трансформаторът се включва към мрежата за секунда-две и после дълго почива, докато се приготвиш за следващата точка. През паузите първичната не е включена въобще. Докато при пирографа трябва да е включена нонстоп за дълго време, понякога часове. При това положение дори само на празен ход трансформаторът прегрява. Правиш ли разлика между двата режима на работа или трябва още да ти се обяснява?
lov - майстор
А и забрави да споменеш че и в двата случая когато е в микровълновата макар и по слабо си има вентилатор за подобряване на охлаждането. Пък тука във форума имаше и тема точно за такъв трансформатор преправен за точкови заварки. Спокойно може да се попитат колеги и да отговорят за колко време прегрява само на празен ход.
Тези трафове са толкова изцедени че няма на къде. За това и предложих точно траф от някой лампов телевизор. Те са сметнати точно за такива натоварвания а и самата им технология на изработка от онова време дава много лека възможност да се разглоби и пренавие. Не са като новите със заварени сърцевини. И тъй като имат една купчина намотки за различни напрежения мястото е доста голямо и може да се ползва дори шина за целта.
gogo7777 - майстор
За това и предложих точно траф от някой лампов телевизор. Те са сметнати точно за такива натоварвания а и самата им технология на изработка от онова време дава много лека възможност да се разглоби и пренавие.
Трафчетата ТС-ххх са номер едно. :wink:
hidrazin - майстор
lov написа:
Хидра много е зор да спориш с радио. :lol: То да беше барем лампово, че кат го посъветваш и му се наместват цоклите. :)
Кат му гледах другите питания той е ИнДжИнЕр колкото аз балерина. :x
Ми то се напълни с "дърводелци" бре. И от дума не разбират.
Дали му жица, направил късо и почва да дава съвети - гоуем мастор. :lol:
:partyman:
thebugger - специалист
ТС-ххх трафовете са железни. Имам си един ми служи супер вярно от сумати време. Единствено му е малко ниско напрежението ама го прежалвам. Бях намерил в някакъв руски форум, как да модифицираш ТС-180 за траф на електрожен. Мисля че го дават до 300W, ама пишеше че без проблем и до 500W ще издържи. Сега по темата, значи щом го има тоя траф под ръка нищо не му пречи да му сложи едно вентилаторче при евентуално прегряване. И без това има около половин един час докато не загрее до критичните, с правилното вентилаторче може да го удължи до 2 часа примерно. В крайна сметка почти всеки траф може да се модифицира за пирограф. Дори и 10W отделени върху правилното тяло, ще го накарат да светне до бяло. Просто да си намери някой траф с ШЛ ламинации че се разглабят най лесно, да замени вторичната с няколко навивки дебел проводник, да изчисли по закона на Ом какъв товар му трябва и това е.
hidrazin - майстор
Мдааа... вентилаторче. Ми да вземе да му направи и охладителна уредба с антифриз или фреон? :lol:
Човека иска да си бачка а не да разнася тоя туч и да се притеснява кога ще го опече.
Ти май упорито не щеш да вденеш че "идеята" ти не е никаква идея?
Колко човека още трябва да ти го кажат?
И клипа дето си пуснал - аз нали ти казах че гледаш ама нищо не виждаш?
:partyman:
thebugger - специалист
Виж сега, разбирам какво ми говорите не съм идиот! Обаче знам че и винаги може да се направи нещо с подръчни материали. Дори и да не е със траф за микровълнова, същото важи и за всеки друг траф. Най лесно ще му е с ШЛ ламинация.
DundyTheCroc - майстор
Е той колегата баш с подръчни материали го направи, само разви вторичната и нави 6мм2 проводник, без да разглобява. Като гледам не пише вече тук, значи смело гори дървото ;)
lov - майстор
Виж сега то ако съм на зор и с хептен подръчни мога да ти го направя. Че и без траф ама нито ще е безопасно да не говорим човек да си рисува с часове и да не се притеснява за нищо.
Последна промяна от lov на ср апр 13, 2016 5:55 pm, променено общо 1 път.
thebugger - специалист
Без траф е най лесно, едно малко акумулаторче на един 500mOhm константан и си ти. А иначе както казах и 20VA траф би свършил работа, ако се проектира правилно.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Трансформатор за Пирограф : Помогнете" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: