• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Примерното е на 12V AC 50Hz.
:partyman:
kamikadzzze - напреднал
50 херца е според брошурата, което е нормално за ел двигател де, все се надявах някой да е измислил и за прав ток.
jordanvass - майстор
Не че не може да се измисли, но постояннотоковите мотори са с четки, а четките не са добър вариант при продължителна работа на мотора - хабят се бързо. А са и по-шумни. Затова трудно ще намериш вентилатор за баня на постоянен ток.
DundyTheCroc - майстор
Компютърни вентилатори на 12 волта колкото искаш, размери всякакви. Е, не са за монтаж в отдушника, но винаги можеш да присадиш перката в корпуса от такъв за баня. Безчеткови са :wink:
kamikadzzze - напреднал
Благодаря много, идеята е много добра
todortv - майстор
А, защо не захраниш трафчето от дебелия син и след това леда.
shadow__01 - майстор
Аз като гледам схемата всичко ще си работи и без "дебелия син".
Имаше едни стълбищни автомати (български) на които беше направен този номер за да може да се използват към трипроводна (стълбищна) инсталация.
sstefanov - майстор
sstefanov написа:
Каква е целта на цялото упражнение?
Има достатъчно LED лампи на 230V.
ktamen - специалист
sstefanov написа:
sstefanov написа:
И във всяка такава лампа има ненадеждна електроника, която намалява напрежението на 12В (или някакво друго подобно напрежение). Почти всички изгорели ЛЕД лампи, които съм сменял са били със здрави диоди и гръмнало захранване. Отчайващо ниският КПД на тези захранвания си е съвсем отделна тема.
Все пак не е зле да се провери инсталацията дали ще издържи големината на тока и пада на напрежение при 12В. Често разни диодчета си лапкат по доста ампери, а като се включи всичко наведнъж, числото на амперите може да стане внушително и от кабелите да прокапят капки бакър.
Пада на напрежение е задължително също да се провери. Почти съм сигурен, че до далечните лампи ще стигат твърде малко волтове. А количеството светлина от диодите много силно зависи от напрежението. Може да изглежда, че свети пак толкова, но ако се захрани съседна лампа с истински 12В, се вижда, че разликата е внушителна.
ПП Аз съм слагал компютърен вентилатор в кухнята уж временно, щото такъв имах подръка, обаче си откара няколко години безпроблемна работа.
naB4o - специалист
ktamen написа:
sstefanov написа:
sstefanov написа:
Почти всички изгорели ЛЕД лампи, които съм сменял са били със здрави диоди и гръмнало захранване.
Колко лампи си сменял преди да са работели 2 години? Теоритично, ако са под 2 години - рекламация и подмяна. Друг е въпроса ако са вземани от ebay, dx, aliexpress и т.н.

Трансформатора няма ли си изводи +- Аз не можах да разбера общо взето самата "схема". Там от където си тръгва +12В трябва да си вземеш и -

Понякога е по-добре да платиш някой лев, било то за стока с гаранция от БГ, или на някой познат (не казвам дори майстор) дето поназнайва малко от тоците, отколкото да рискуваш да те дрънне тока, или пък да се вкараш в по-големи проблеми...

Едит: в момента тази инсталация е в окачен таван или не? Не мога да разбера от къде идва самото захранване. Този ДЕБЕЛ син кабел го има, но не мога да разбера към кой консуматор е свързан. Принципно кабелите се пускат преди затварянето на тавана, НО ако е направено както трябва, винаги ще можеш да си работиш и преработиш по мрежата.
Последна промяна от naB4o на пон май 02, 2016 12:56 am, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Нула на 12v DC към нула на 220v AC?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: