Ел. инструментите. Консумативи.
koveslav - майстор
pansim написа:
Днес получих специалния инструмент, и опитах да регулирам машината по книга.
Закачих оборотомер и започнах...
След няколко минутно загряване опитах да регуллирам свръх оборотите. Направих ги на 12900, като по книга май са 13000-13200. Нещо не успях да повиша до толкова. Но горивната смес бе с 30гр на литър /остана от китайката/ та...ще видим. Но това не е толкова фатално. По-лошото е, че не успях да докарам стабилни 2800об/мин на празен ход както е по книга. Под 3100 не работи устойчиво и гасне.
Оставих ги така - около 3100.
Нека мине празника и ще приготвя нова горивна смес и ще тествам пак.
Всякакви предположения за евентуален проблем са добре дошли :)
Тест за рязане на дърво - отличен!!! Няма заглъхване, просто пее и реже с лекота.
Регулирането на винт L е взаимосвързано и зависимо от предварителната регулировка на винт Т.Първо отвори капака,свали филтъра и виж колко е отворена дроселовата клапа на свободен ход.Трябва видимо процепа да е малък но и да си сигурен че клапата е сигурно подпряна на винта а не затяга в отвора на дифузьора.После си загрей машината и работи с L,защото при обратния случай,ако клапата предварително е отворена повечко(не може да си сигурен че не е пипано преди теб),през нея на свободен ход минава голямо количество въздух,спрямо което голямо количество ти вече гониш обогатяване и обедняване и стават грешки.След като си намерил най-стабилната работа с винт L (не гледаш точни обороти а макс. стабилна работа на двигателя), тогава вече може да коригираш и Т за регулиране по оборотомера или по задействането на центробежния съединител-да не ти се върти веригата на свободен ход.
ПП Естествено всичко това при гарантирана свещ,сигурно гориво и чист въздушен филтър.
keymaker - специалист
Както казва ''koveslav'' поиграй си с винта ''L'' предполагам трябва да го завиеш лекичко, ако се заиграеш повечко с него можеш да свалиш оборотите и под 2000 ама не се заигравай много ,че при нова доза смес може нещата да не са толкова точни.
pansim - майстор
Първо искам да благодаря и на двама ви че отделихте време за обяснение. Проби се направиха много и всякакви. Под 3100 /приблизително/ по никакъв начин не мога да сваля. Машината започва да работи неустойчиво и гасне. Но пък при около 3100 оборота си работи добре и веригата не се върти.
Сега друго видях. В оригиналното описание на английски за точния модел Хускварна 450е няма максимални обороти. Просто няма.
Има 9000 оборота в минута при които се постига максималната мощност и това е. За по-старите модели има записани максимални обороти, за този модел няма. А сега де... :?
koveslav - майстор
pansim написа:
Първо искам да благодаря и на двама ви че отделихте време за обяснение. Проби се направиха много и всякакви. Под 3100 /приблизително/ по никакъв начин не мога да сваля. Машината започва да работи неустойчиво и гасне. Но пък при около 3100 оборота си работи добре и веригата не се върти.
Сега друго видях. В оригиналното описание на английски за точния модел Хускварна 450е няма максимални обороти. Просто няма.
Има 9000 оборота в минута при които се постига максималната мощност и това е. За по-старите модели има записани максимални обороти, за този модел няма. А сега де... :?
При 9000 под товар е максималния въртящ момент.За да се постигне това е нужна оптимална центровка на максимум.
Същото е като при трафовете с мека характеристика Пансиме-да го кажем така за да ти стане абсолютно ясно.Промениш ли максимума ще промениш и оборотите при които ще е оптималната работа под товар... :D :D :D :partyman:
pansim - майстор
koveslav написа:
При 9000 под товар е максималния въртящ момент.За да се постигне това е нужна оптимална центровка на максимум.
Същото е като при трафовете с мека характеристика Пансиме-да го кажем така за да ти стане абсолютно ясно.Промениш ли максимума ще промениш и оборотите при които ще е оптималната работа под товар... :D :D :D :partyman:
Мда, ясно ми е, имам сравнително добри познания по двигатели с вътрешно горене.
Машината работи добре, но ме човърка от вътре... :) все пак имам необходимите инструменти и до някъде познания за да я направя по книга, пък се оказа че книга няма :-D
А специално откачих оборотомера от ендурото, за да настройвам резачката :lol:
Най-накрая ще взема да я настройвам под товар. врътвам малко - проба и пак така. Докато уцеля максимума на машината и една идея връщам назад.
koveslav - майстор
Абе той Тодор Колев беше казал една голяма истина: "Има ли ноти,няма банкноти".Чак пък по книга....Оченце и ушенце иска най-вече.
Добре е и съединителя да не включва с удар,така че когато оборотите са по-близо до неговите е по-добре.Той заработва на около 3000,ти казваш че си на 3100-може би оборотомера да ти дава известна разлика.Не се вманиачавай.Давай газ до дупка,прави си кефа,върши си спокойно нещата по двора.Това е по-важното.Машината ще слуша,ти няма да успееш да я умориш с домашни задачи.
fore - майстор
Този оборотомер на Ендурото пак ли е на магнитен принцип ?

Пансим, малко се престараваш. Като го гледах как я настройва машината пред мене майстора, само високите обороти ги следеше какви са. Ниските се гледат по това дали веригата се самозавърта или не, както и стабилната работа на мотора.

========

То вярно с тая Хускварна модерна от едно време не се замислих до този момент, няма ли нещо по тънко на Олемак от косите и моторните триони като моят клас машини.
pansim - майстор
Много сте прави Ковеслав и Форе
Престаравам се...просто ми е такъв начина на мислене :lol: Оставям машината на спокойствие вече. То онзи ден като правих пробите, един приятел бе с мен. Като видя как работи Хуската, казва: "Не пипай, запечатвай отворите на болтовете и забрави че са там" :-D
Ама пуста краста :-D :-D :-D

Форе - машината е втора ръка и е купена за смешна сума. Ако трябваше да избирам нова от магазин, щях да купя по-нисък клас и с по-малка кубатура. Тази ми е излишно голяма, но просто изпадна на неустоима цена :wink:
dragozow - майстор
12 500 - 13 000 са максималните обороти:
https://www.dropbox.com/s/4ba3nvn7n3x1y ... 6.pdf?dl=0
Изтегли го това, там го пише в настройката на карбуратора. Ако идваш до мен вземи машината, майстора ще я настрои за 5 минути.
pansim - майстор
Драгозов :partyman:
Това е много полезна информация. След като оборотите са 12500-13000 значи съм съвсем в норма.
И все пак като идвам към София, ще я взема да я види човек специалист по тези техники. Всяка жаба да си знае гьола :)

Тема "Тема за резачките и моторните триони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: