Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Sbol - напреднал
Лошото е ,че вече е в кутия и няма място за друг трансформатор. Днес ще опитам с фазовия регулатор и ако не става ще търся някакъв реотан или пружина на вторичната да закачам.
Sbol - напреднал
С фазовия регулатор се получи добре, малко падна мощността от 160А на 120-130А ,но за сметка на това се регулира и определено намаля загряването на трансформаторите.
ktamen - специалист
Регулирането може да стане и с последователно свързан дросел, с няколко извода за различна сила на тока. Ако искаш прав ток, греца се връзва директно за вторичната, филтрирането става задължително с кондензатор и с дросел. Само кондензатор не е достатъчно. Намаляването на тока става с гасящ резистрор (реотан).
42 волта ми се струват твърде малко.
pansim - майстор
ktamen - това с дросела изпробвал ли си го или...
Защото имам едни съмнения - за размерите на дросела :-D
А и човека отдавна е написал че е доволен от неговия си начин...
ktamen - специалист
Писал съм за две различни употреби на дросел. И двете съм ги пробвал.
crez - майстор
pansim написа:

По-добрия начин от гледна точка на заваряване е като се постави допълнителен резистор във вторичната - т.е. дебел кантал с който да регулираш заваръчния ток и по-важното, да докараш някаква приемлива падаща характеристика на въпросните трафове.
На обикновен пернишки електрожен така регулирам, с кантал 4мм нивит на пружина и свързан към маса. Местейки кабела по пружината си оправям нужния ток. Работи :?
koveslav - майстор
crez написа:
pansim написа:

По-добрия начин от гледна точка на заваряване е като се постави допълнителен резистор във вторичната - т.е. дебел кантал с който да регулираш заваръчния ток и по-важното, да докараш някаква приемлива падаща характеристика на въпросните трафове.
На обикновен пернишки електрожен така регулирам, с кантал 4мм нивит на пружина и свързан към маса. Местейки кабела по пружината си оправям нужния ток. Работи :?
Аз също ползвам такъв реглаж.Даже кантала ми е на стойка,с изолационни опори наоколо и си има събствен кабел с щипка маса.Ползвам го само когато ми е нужен по-прецизен реглаж,като щипвам щипка-масата на ползвания електрожен върху бобината от кантал.Местейки по дължината на бобината,правя реглаж в доста широки граници.Стара техника,но никога не изневерява :partyman:

Прикачен файл

Photo0241.jpg
crez - майстор
torbalan написа:
акумолатора.
Алоооо, май се пишеше акумулатор :lol:
pansim - майстор
ktamen написа:
Писал съм за две различни употреби на дросел. И двете съм ги пробвал.
Дай снимка на дросела и електрожена да видим размерите и схема на свързване.
За питащите ще е полезно.

Тема "Регулиране тока на променливотоков електрожен?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: