Всички въпроси за вилата.
gnt69 - майстор
Става бързо и евтино със стари гуми от камион наредени една върху друга. :partyman:
kozl - майстор
dolli написа:
Сега седя и се чудя, тия блокчета доколко деянат във влажно и мокро, да не вземат да почнат да се разпадат под собствената си тежест :? И изобщо дали не се презапасявам с толкова бетон и желязо или пък обратно - недостатъчно е?
Бетона страда от цикъл замръзване/размръзване. И това ще важи за горните слоеве, защото земята ще го предпазва от замръзване в дълбочина.
Така ако блокчетата са направени по метода пресован бетон те са много по-мразоустойчиви от излетия бетон. Зидат се с цименто-пясъчен разтвор.
А какво представлява преливна шахта? Доколкото пресметнах дълбочината е 3 метра. Бетоново дъно има ли?
Може би е по-удачно да се зида кръгла в-у страната 20 см и без спояащи стоманобетонови или само бетонови пръсени :?
Но за кво служи шахтата, единственото, което разбрах, е че се пълни с вода от подпочвен приток :?
Идеята с употребявани гуми е също добра, но за какъв размер става въпрос и откъде такива употребени гуми. Всъщност имаше някъде камари огромни гуми, ама превоза не е безплатен, а са тежки.
dolli - специалист
Толкова много бройки големи гуми тук няма откъде да намеря.

Блокчетата са от вибро-пресованите, с 8 кухи клетки. Замръзване - знам ли :? не би трябвало да има, нали всичко е в/под земята.

Бетонно дъно има, ама колко е дебел бетона, има ли желязо в него :?: - вече не жив този, който го правил да ми каже :?

Та затуй мисля да му сложа основи - но дали да са ивични само под стеничките или да отлея армирана плоча 15 см. по цялото дъно. Тия блокчета все пак си тежат ....
ArturDent - Почти Безобиден
dolli написа:
Толкова много бройки големи гуми тук няма откъде да намеря.
http://www.primex-bg.com/
Виж най-отдолу за контакти.
Сигурно има и други фирми, които предлагат гуми за камиони, трактори.
Ако е някое село - все има трактори, земеделски кооперации, попитай, дали нямат стари гуми - 100% има захвърлени по ъглите. Или питай от къде си вземат гумите...
Аз тоя проблем го реших за час, с наемане на транспорт, от което така или иначе няма да избягаш
p.v.x - майстор
27 кубика.Плочата е лята вчера. :rock:

Прикачен файл

20160517_194950.jpg

Прикачен файл

20160517_194937.jpg

Прикачен файл

20160517_194904.jpg
dolli - специалист
p.v.x, мерси за нагледния материал. Колко дълбока е твоята яма, гледам че май няма бет. пояси. В общи линни на колко висока зидария могат да се самоносят тия блокчета? При мен е 3 м. дълбочината, блазни ме мисълта да спестя хамалогията по отливането на поясите, но дали ще е разумно :?
p.v.x - майстор
dolli написа:
p.v.x, мерси за нагледния материал. Колко дълбока е твоята яма, гледам че май няма бет. пояси. В общи линни на колко висока зидария могат да се самоносят тия блокчета? При мен е 3 м. дълбочината, блазни ме мисълта да спестя хамалогията по отливането на поясите, но дали ще е разумно :?
Ще попитам за подробности. Размерите са 3.5х2.5х3.0..... :rock:
kozl - майстор
До сега с кухи елементи шахта не сме правили. Най-малкото като се напълни с вода този елемент и замръзне се е разцепил.
Все пак не отговори каква е тази шахта. Ако е изгребна яма трябва да е водоплътна и зидария не е подходяща. По трудно се хидроизолира. Ако ще се зида може ли да е кръгла :?
Преливна шахта е термин в смесената градска канализационна система. Такива шахти се предвиждат да отвеждат директно вода от канализацията в близкия водоприемник при интензивни валежи.
Ако е изгребна яма - гумите ги забравяш. С гуми се получава септична (попивна) яма. Щом имаш подпочвени води - хидроизолация и отвън и отвътре или водоплътен бетон с обработени фуги.
Тука в Циганария се изграждат странни съоръжения. По документ са изгребни ями по функционалност септични. Според зависи структурата на земната основа, септичните проработват и като изгребни :lol:
Питам се кого заблуждаваме :?
fbr - майстор
Я да Ви питам, гледам че все компетентни хора се изказват. Съседа има езеро в двора си, и му предложих да си го пълни от моя кладенец. Обаче той донесе едни тест лентички и прави проби и се оказа, че във водата има голямо нитратно съдържание, по думите му около 5 пъти над допустимите норми за езеро с рибки. Обаче, мен ме гложди мисълта, дали водата от този кладенец е подходяща за поливане.
infomar
Господа, казвам ви нещо от практиката - у наше село всички кладенци които са около моята къща са направени по следният начин:

1. Дупка в земята с диаметър по избор - 1..1.5м.
2. Най-горе два пръстена до дълбочина максимум 2м. под земята.
3. От горе плоча около пръстен който стърчи 1м. над земята
4. Капак.

И на мен ми е чудно, но тези кладенци се експлоатират над 50 години.... и нищо им няма. На 4-5 години се налага само да влиза някой с по-черна боя да ги изчисти с кофата.... а брат му горе дърпа... :?
Моята септична яма не е с пръстени - дупка Ф-1м, Н-5 м. с бетонни колове един до друг и полиетилен от горе. Вече 4-та година нямам проблем.

п.с.
Не оспорвам класиката - пръстени на всякъде, а най-долу пръстени с дупки.

Тема "Пръстени за шахта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: