Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
Какъв размер и брой алуминиеви глидери е по-удачно да избера - 12+10 бр. H500 или 17+14 бр. H350?

Абонат съм на "Топлофикация" София. Ще сменям 2 чугунени радиатора с алуминиеви в хол 27 м2., разположени в плитки ниши под прозорците.
Прикачен файл:
Hol.jpg
А това е чертеж как биха застанали новите ал. радиатори:
Прикачен файл:
H500vsH350.jpg
Нишите са прекалено малки. При H500 почти няма място отгоре и ефективността пада, затова нишите ще трябва да се разбиват нагоре. При H350 дясната ниша ще трябва да се разбива надясно, защото е къса. Подобна е ситуацията и в останалите стаи.

Въпросите ми са, от гледна точка на ефективност и сметка за парното, дали да заложа на малко по-високи или на малко по-дълги радиатори и колко място трябва да има под и над радиаторите.

В момента инсталацията е стара - с вертикални тръби и свързване горе-ляво долу-ляво, но до 5 години ще се преобразува в нова - с хоризонтални тръби (които отсега ще вкопая в пода) и може би свързването ще стане горе-ляво долу-дясно. Не знам дали това има значение за препоръката "високи срещу дълги" в бъдеще.
crez - майстор
Вида,размерите на радиаторите са сметнати от топлоинжинерите за отопляемия обем, корегиран с различни коефициенти. Всяка промяна, води до различен ефект в + или - на отоплението. Според мен, не сменяй чугунените радиатори (не си на котел) те имат и своите плюсове и минуси. Ако все пак си твърдо решил,то по-добре зазидай нишите, монтирай по високи по цялата допустима дължина. Ще си увеличиш отоплението, но като доидат от топлинния счетоводител ще ти сложат прибор който е тариран точно за този вид като дължина, височина,и метал радиатор.
andy_forresite - майстор
17 глидера не е дълъг радиатор. Принципно не е добре да е над 20 глидера, тъй като ефективността на всеки следващ спада с малко. Аз бих сложил по-дълги за да ми обхване по-голяма площ под прозореца - ще има по-добър "ефект на завесата". С по-ниските 14 и 17 глидера ще имаш още един плюс, а именно ще може да спазиш отстоянието 10 см до перваза на прозорците и 15 см от пода. Монтирай в центъра на прозореца и това е.
Вкъщи под един прозорец ще слагам 20 глидера Н500. Дължината им е точно 160 см колкото ми е и прозореца.
Направи и свързването "на кръст" както си го решил и ще те топлят. Това е моето мнение.
Чираче - майстор
crez написа:
топлоинжинерите
:?
Благодаря за съветите!
andy_forresite: Ясно, ще гледам да уширя нишите, за да съберат по-дългите H350. Не съм виждал свързване на кръст към стари вертикални тръби на Топлофикация - ще питам Техем дали разрешават.
crez: Решил съм да ги сменям. Бройките на глидерите (за двете височини) ми бяха предложени от фирма за отоплителни инсталации по следното "задание"
Прикачен файл:
Radiatori.png
Не бих отказал и друго мнение за бройките.
torbalan - Дървен философ
Височината под радиатора може да бъде и по-малко от 16 см. Трябва да е толкова, че да може да чистиш пода под радиатора.

Над радиатора колко ще остане - също не е критично.

Ако могат да влезнат Н500 при тези условия - слагай такива.

Мощността на алуминиевите радиатори е горе-долу два пъти по-голяма на глидер, спрямо чогунените (за Н500 говоря). Всъщност, всеки търговец би трябвало да ти каже каква е мощността на радиатора, който предлага.

За топлинния счетоводител няма значение какъв е радиатора. Трябва да го информираш за да ти сложи топломера.
torbalan - Дървен философ
crez написа:
Вида,размерите на радиаторите са сметнати от топлоинжинерите за отопляемия обем...
Смята се необходимата мощност за отопляване на помещението (или по-точно се изчисляват загубите при една температура, на която казваме "изчислителна"). От там нататък този, който обзавежда помещението по изчислената мощност (загуби) избира вида на отоплителните уреди...

В случая с топлофикация - няма драми ако са по-големи от необходимите. Ще работят на по-ниска температура.
crez - майстор
[quote="torbalan"

За топлинния счетоводител няма значение какъв е радиатора. Трябва да го информираш за да ти сложи топломера.[/quote]
E...те това изби рибата :shock: Всеки топломер предварително се настройва за всеки отделен радиатор. Предварително идват описват радиаторите,настройват топломерите и тогава ги поставят. При настойката се вземат предвид р/те,материала от който са направени и данните за абонатната. Чети,чети инДЖинера. :rolleyes:
kozl - майстор
crez написа:
torbalan написа:
За топлинния счетоводител няма значение какъв е радиатора. Трябва да го информираш за да ти сложи топломера.
E...те това изби рибата :shock: Всеки топломер предварително се настройва за всеки отделен радиатор. Предварително идват описват радиаторите,настройват топломерите и тогава ги поставят. При настойката се вземат предвид р/те,материала от който са направени и данните за абонатната. Чети,чети инДЖинера. :rolleyes:
:lol: Кои са па тия топлинни счетоводители де настройват топломерите :rolleyes:
Първо топломерите не се настройват оти са топломери, а не разпределители.
Второ на две фирми за топлинно счетоводство съм присъствал на монтажа и разпределителите не са адресирани. Т.е. слагат по ред който им падне от кашона.
Но при изчислението, при глобалното изчисление ползват коефициенти, отчитащи разликите м-у отоплителните уреди. Колко са верни коефициентите, как да разберем :?
crez - майстор
Кози, тук си в някаква грешка. Моите са сменяване два пъти. Когато смених радиаторите им се обадих като мислех че само ще ги преместят, да ама не. Гледаха мериха,искаха паспортите на радиаторите и си отидоха. След два дни донесаха нови с лепенки на тях,хол,кухня и т.н. и ми обясниха това което писах.

Тема "Високи и къси или ниски и дълги радиатори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: