Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
nautilus33 - майстор
Не бих казал, че е определена форма, тъй като ще е за различни видове риболов, но най-вече ще ми трябват от тези капковидните.
ktamen - специалист
Алуминият е най-добър за целта. Оловото понякога се запоява за стоманата и стават проблеми. Оформянето става с чук и подходящ бойник, кви стругове, кви чудесии. Двете части се свързва с панта и им се правят дръжки от желязо. Като дете си правих такива опити и сам си изобретих формоването чрез коване, ама не успях да си направя читав калъп. Един комшия, дядо Коста Дилиджето, ми открадна патента за коването и си направи чудесен калъп за рибарски тежести. Аз ползвах неговия калъп, вършеше чудесна работа. Оловото от всякакви акумулатори става за тежести.
Използвах мек алуминий, за електроповодници. Около трафопостите, едно време, се търкаляха достатъчно масивни парчета.
Помоли някой стругар да ти направи такава желязна "капка" или си я направи сам с флекс и чук, слагаш я между две парчета алуминий и удряш два пъти с големия чук и калъпът е готов.
Пантата, дръжките, центриращи щифтове, каналчето за стоманения тел, който се слага предварително в калъпа за да се образува дупка, отвора за наливане....... Доста подробности има, ама ако имаш желание и мерак ще се справиш с всички проблемчета. По онова време дори обикновената дрелка беше рядкост, да не говорим за флекс и пак, при добро желание, можеха да се майсторят такива джунджурии.
hidrazin - майстор
Avas_co написа:
...Аз, имам въпрос- от къде бих могъл да се снабдя с 10-15 килограма олово,...
Варна автогарата
Други "източници" на олово - вторични суровини, гумаджийници (баланс гуми), кабели с оловна обвивка.
От акумулаторите си е приключение и излиза малко.
Разбира се някой може да попадне на акумулатор от електрокар.
Стига му да обере само мостовете между отделните клетки.
:partyman:
Багериста - специалист
Колега аз живея почти на Дунава , не съм рибар но повечето ми приятели и колеги са ,та на въпроса за калъпа за олово, взимаш едно парче дебела ламарина 4-6мм след това го изрязваш във формата на малка лопатка горе долу като големина като лопатка за деца за пясъчник но да си е право .После режеш един сегмент около 1 см от тръба ,различни ф-та различен грамаж, след като отрежеш сегмента от тръбата го удряш с чука докато стане овал,след като го направиш овал го пробиваш с тънка бургия на по дългата страна за да можеш да вкараш шиш от неръждавейка там после ще мине кордата през оловото .Слагаш това овално парче на широката част на ламарината и го капваш на няколко места с електрожена да е здраво. ако искаш да има шарка за да не го влачи водата ,вътре в овалната и заварена тръба правиш дупки на 2-3мм дълбочина в дебелата ламарина ,после след отливането те ще се получат издадени на оловото ,Топиш оловото ,буташ шиша от неръждаемата тел през двете дупки на овала ,сипваш оловото напълваш формата до горе ,чакаш да застине вадиш шиша ,обръщаш обратно и удряш в нещо за да падне оловото ,топваш в кофа вода за да изстине калъпа ,буташ шиша и пак същата процедура .Помагал съм на приятели да леят олово и всичките го леят с такива калъпи ,става много бързо, само да ти кажа орентировъчно от тръба ф-50мм стават около 120гр тежести ,надявам се да си ме разбрал как се прави калъпа ако искаш звънни ми ще гледам да ти помогна 0899575087
kuger - майстор
Всичките калъпи, които съм ползвал на заем, или мои са от алуминий. Моите са правени по два начина, всъщност по три. Имам ляти /капки/, имам правени на струг /халки за мрежи/, имам и правени специално за попчени и сафридени мрежи /там тежестите се нанизват на долна яка/, имам калъпи и за тапи. Последните калъпи, които си правих са от типа "продълговати синци", дето се нанизват на влакното /0,5-1,0 гр./.
Тях ги правих с приспособена бургия, свредел, де :)

Но всичко е правено от алуминий. Панти, дръжки, това от желязо. Шишовете за отвори от неръждаема тел.
Пробвал съм в мек алуминий и издълбаване с фрезер, последвано от калиброване със хидравлична скоба и стоманено сърце, ами не се получи.
Още нещо, нося в леярната стари бутала за материал, така ми направиха и стойки за носене на лодка "тутраканка" 2,6 м. за носене върху покрива на Москвича навремето.
Бих постнал снимки, но всичко е в Бургас.
fantom - специалист
и по стрелбищата, където стрелят с въздушно има олово.
съседа в кенчета си прави рибарските такива.
lecki - специалист
Има още един начин, правиш фунийки от хартия забучваш ги в пясък
или нещо подобно и изливаш в тях колкото ти трябва.
За дупката може и тел предварително във фунийката.
nautilus33 - майстор
Багериста написа:
Колега аз живея почти на Дунава , не съм рибар но повечето ми приятели и колеги са ,та на въпроса за калъпа за олово, взимаш едно парче дебела ламарина 4-6мм след това го изрязваш във формата на малка лопатка горе долу като големина като лопатка за деца за пясъчник но да си е право .После режеш един сегмент около 1 см от тръба ,различни ф-та различен грамаж, след като отрежеш сегмента от тръбата го удряш с чука докато стане овал,след като го направиш овал го пробиваш с тънка бургия на по дългата страна за да можеш да вкараш шиш от неръждавейка там после ще мине кордата през оловото .Слагаш това овално парче на широката част на ламарината и го капваш на няколко места с електрожена да е здраво. ако искаш да има шарка за да не го влачи водата ,вътре в овалната и заварена тръба правиш дупки на 2-3мм дълбочина в дебелата ламарина ,после след отливането те ще се получат издадени на оловото ,Топиш оловото ,буташ шиша от неръждаемата тел през двете дупки на овала ,сипваш оловото напълваш формата до горе ,чакаш да застине вадиш шиша ,обръщаш обратно и удряш в нещо за да падне оловото ,топваш в кофа вода за да изстине калъпа ,буташ шиша и пак същата процедура .Помагал съм на приятели да леят олово и всичките го леят с такива калъпи ,става много бързо, само да ти кажа орентировъчно от тръба ф-50мм стават около 120гр тежести ,надявам се да си ме разбрал как се прави калъпа ако искаш звънни ми ще гледам да ти помогна 0899575087
Благодаря. Мисля, че го схванах. Ще опитам при първа възможност и ще пиша, ако нещо не се получи.

ktamen написа:
Алуминият е най-добър за целта... Около трафопостите, едно време, се търкаляха достатъчно масивни парчета.
Помоли някой стругар да ти направи такава желязна "капка" или си я направи сам с флекс и чук, слагаш я между две парчета алуминий и удряш два пъти с големия чук и калъпът е готов.
Проблемът е, че доста ще ми бъде трудно да намеря някое такова парче май. Ако имаш идеи откъде, пиши :)
crez - майстор
Супена,чаена,кафейна стоманени лъжици ,отливаш и пробиваш отвор в тънкато част.
ktamen - специалист
nautilus33 написа:
Проблемът е, че доста ще ми бъде трудно да намеря някое такова парче май. Ако имаш идеи откъде, пиши :)
На вторични няма ли?
Дай снимка на това дето искаш да го правиш, снимано до рулетка за да видим размера.

Тема "Направа на калъп за оловни тежести?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: