Не бих казал, че е определена форма, тъй като ще е за различни видове риболов, но най-вече ще ми трябват от тези капковидните.
Алуминият е най-добър за целта. Оловото понякога се запоява за стоманата и стават проблеми. Оформянето става с чук и подходящ бойник, кви стругове, кви чудесии. Двете части се свързва с панта и им се правят дръжки от желязо. Като дете си правих такива опити и сам си изобретих формоването чрез коване, ама не успях да си направя читав калъп. Един комшия, дядо Коста Дилиджето, ми открадна патента за коването и си направи чудесен калъп за рибарски тежести. Аз ползвах неговия калъп, вършеше чудесна работа. Оловото от всякакви акумулатори става за тежести.
Използвах мек алуминий, за електроповодници. Около трафопостите, едно време, се търкаляха достатъчно масивни парчета.
Помоли някой стругар да ти направи такава желязна "капка" или си я направи сам с флекс и чук, слагаш я между две парчета алуминий и удряш два пъти с големия чук и калъпът е готов.
Пантата, дръжките, центриращи щифтове, каналчето за стоманения тел, който се слага предварително в калъпа за да се образува дупка, отвора за наливане....... Доста подробности има, ама ако имаш желание и мерак ще се справиш с всички проблемчета. По онова време дори обикновената дрелка беше рядкост, да не говорим за флекс и пак, при добро желание, можеха да се майсторят такива джунджурии.