Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kamen_i_t - напреднал
шоп написа:
Колега, защо не помислиш на първо време за външно укрепване със стоманенобетонни колони и пояси?

Вароциментната външна мазилка нищо няма да укрепи, само ще натовариш къщата с едни 5-6 тона...

Аз лично това бих направил първо. Не бих могъл да спя спокойно ако децата ми обитават тази къща. Това че има стоманобетонни пояси нищо не значи. На какво лежат? При среден по сила ВЕРТИКАЛЕН ТРУС може да се окаже плоча върху плоча-недай си боже.
Успехи!
Ако не си прочел няма плоча никъде колега, и това ме успокоява до някъде, всичко е гредоред, като това е единствения плюс в случая, че са избрали традиционното - да я направят с дърво, отколкото да леят плочи, защото в такъв случай сякаш щеше да е по - притеснително мисля. Основите мисля са ок (качил съм снимки), има стълбищна клетка от стоманобетон и някакъв дебел носещ трегер по средата между гредите в мазата, който се вижда от снимките и не знам точно с каква цел е. Общо заето тук там има и нещо добро по нея като изпълнение, единствено щях да съм по щастлив и спокоен ако беше само от единички, но пълно щастие няма и все пак мисля, че въпреки това зидовете не са толкова натоварени и долу-горе е ок като цяло, още повече както казах, че се намира на 20-30км от Стражица и няма никакви поражения/цепнатини по нея, вярно имало е къде-къде по - силни земетресения преди това. Ако недай си Боже стане чак толкова силно земетресение, че да събори къщето, не съм сигурен и дали всички сгради нахакани с много бетон, колони, плочи и т.н. ще издържат, все си мисля, че конструктивно не е толкова зле и има хляб в нея, въпреки че всичко си остава в сферата на предположенията.
Последна промяна от kamen_i_t на вт юни 07, 2016 1:29 pm, променено общо 1 път.
alabal - специалист
Вместо да се чудиш и да питаш по форумите намери си инжинер конструктор да дойде да огледа .Ще дадеш някой лев но поне ще спиш спокойно или ще вземеш необходимите мерки за укрепване. Аз лично в такава къща не бих живял.Първо няма колони после и тия четворки. Вярно че на времето са строили без колони но стените са били 1 м. дебели а не 25 см като в случая.
PCL82 - майстор
Това за мазилката го знам от инженер конструктор (аз съм ел. инж.), който ми даде предписания за укрепване на моя къща гредоред със също такива пояси. Единствената разлика е, че при мен тухлите са плътни и поясите се оказаха само долу с две железа ф6,5 без стремена.

Укрепването се състоя в шиниране на поясите със студено огънат П-профил 160х40х4мм анкериран шахматно през 80 см за поясите и заварен в ъглите. Стените бяха покрити с армировачна стоманена мрежа 100х100х 4,2мм и измазани със циментопясъчен разтвор 1:1.

Това го давам само за ориентир и не е универсална система!

Мазилката резпределя напреженията по стената и укрепва. Ако си пробвал да къртиш или събориш тухлена стена с и без мазилка ще знаеш разликата. Само да удариш по една измазана и една не измазана стена 12см и да чуеш звука и ще разбереш разликата.

По настоящем все още са допустими сгради със зидани носещи стени, макар и да не се предпочитат, защото искат по-отговорни сметки и изпълнение, а преустройствата стават по-трудно.
шоп - майстор
Хора, помислете!
Колко десетки тона товар тежът върху най-долните 7 реда зидани от тухла "четворка"

аз лично нищо не разбрах от сметката на автора на темата, цитат: Къщичката е около 220 квадрата (в метри-6,60 x 4,10 x 4,50x 8.80 x 10,70 /36,70x 6 метра=220м2./)

От опита си и от практиката знам колко е разходната норма на м2 за вароциментна мазилка при неравна зидария с единични тухли. Предположих едни допълнителни 5-6 тона товар, но те могат да бъдат и много повече!!!

Автора на темата според мен търси успокоение и съмишленици, но аз лично намирам постройката и в момента за опасна. Сори.

П.П Има много къщи без колони и плочи, но са стрроени САМО от единични плътни тухли.
BLUEPUPIL - майстор
Златното правило в такива случаи гласи: Не влагай пари в нищо друго преди да я укрепиш! Кухите тухли от първия етаж са на границата на възможностите си. Земетресението дето казваш че е преживяла (в Стражица) е с дълбочина 10км и с М=5.7 и отстояние от 25км. не е възможно да не е причинило поражения. Разумните варианти са два или укрепваш или махаш втория етаж и слагаш наново покрива.
gnt69 - майстор
Разбра ли Каменчо събаряй намери още 100 тина хилки и строй наново. Като много питаш. :partyman:
BLUEPUPIL - майстор
gnt69 написа:
Разбра ли Каменчо събаряй намери още 100 тина хилки и строй наново. Като много питаш. :partyman:
Иронията е на място, ама хилките са хиперболизирани- десетина са горе долу достатъчни.
gnt69 написа:
Конструкцията е читава щом няма нацепено и напукано значи е добре. Лепвай един студопор на кюфтаци и си шест.....
Трябва да му кажеш на човека (ако те послуша и се довери на съвета Ти), носиш ли отговорност, демек ако стане някоя уйдурма... вадиш хилките и му ги даваш.
kamen_i_t - напреднал
BLUEPUPIL написа:
Златното правило в такива случаи гласи: Не влагай пари в нищо друго преди да я укрепиш! Кухите тухли от първия етаж са на границата на възможностите си. Земетресението дето казваш че е преживяла (в Стражица) е с дълбочина 10км и с М=5.7 и отстояние от 25км. не е възможно да не е причинило поражения. Разумните варианти са два или укрепваш или махаш втория етаж и слагаш наново покрива.
Ще мисля варианти за това как да постъпя, за събаряне и махане на етаж или строене на ново в момента не може и дума да става. Иначе чух мнението на няколко познати, които се занимават със строителство, според едни къщата е що годе ок и има живот в нея, тежестта на зида не била чак толкова голяма, имала пояси, има и единички по нея, няма плочи, освен това времето било доказало, че е що годе добре, щом 50 години не е паднала и е преживяла не толкова леки трусове, т.е. не е толкова опасна и може да се маже или топлоизолира, според други преобладава становище като вашето, че е крайно опасна и едва ли не ще ми падне на главата. И да, наистина е преживяла точно това земетресение в Стражица и не се е съборила, а видими поражения поне няма - нито е паднала, нито има някакви цепнатини по конструкцията или основите - на 22 километра по въздух и 30тина по шосе се намира от цитираното място според google. Освен това, 77 година и страшното земетресение във Вранча знам, че се е усетило доста сериозно в този регион (а и не само в него), дори роднини точно в тази къща са ми разправяли как се е плискала водата в щерната и колко страшно е било като цяло. Та тогава къщето е било на 7-8 години, след това по време го тръшка и от епицентър Стражица.. и слава Богу не е паднало, нито има някакви повреди, поне видими. Все пак всичко е чешене на пръсти, мнения много, съгласен съм с вас, че на четворките не им е мястото там и, че има много какво да се желае конструктивно, но.. не мога да върна времето.. понеже се намира на главна улица, едно време са ги карали къщите да са на два етажа (не зная причината) и повечето комшии са си направили къщите на два етажа с по 1-2 стаи горе, ама дядото е решил да прави голяма къща в този случаи. Защо са избрали да редят тухлите така не зная.. от задната страна, където е стълбището и мазето първият етаж е иззидан изцяло от единички, втория на 70% от четворки, за разлика от другите стени, видими на снимките. Другото интересно и странно е, че доколкото знам четворките са навлезли по масово около 70-те години, а строежът на конкретната къща е започнал 1968г. , ама каквото и да говорим съм съгласен, че мястото им не е там! Ще видя някой да направи професионално становище все пак и ще мисля вариантите от към средства и бъдещо развитие.. благодаря на всички включили се в темата, малко ме стресирахте, ама.. това е реалността май!
piron45 - майстор
Баси ,чета, гледам , пак чета и не вярвам на очите си. Колеги с лека ръка предлагат драстични мерки спрямо една добре изглеждаща къща, строена не толкова отдавна. Бе хора вие на кой свят живеете, я се огледайте наоколо да видите че 80% от къщите строени преди 1960г имат само стени и гредоред без пояси, плочи и бетон в тях, пък си стоят и сега и хората си живеят в тях без да се замислят в кой хубав момент да я бутнат за да си построят нова. Не съм забелязал и стандарта на живот в последните 50г да се е променил толкова, че всеки както му скимне да може да строи къща, сякаш се валяме в пачки евра. Човека се сдобил с къща и прилежащи постройки и само търси варианти да си я направи по удобна за живеене. По добре дайте практични и позитивни идеи на колегата.

Не съм специалист, но за мен къщата си има много добър вид.Вярно че има недостатъци по строежа,примерно налични пояси без колони, но те винаги могат да се пооправят ако колегата се сдобие със повече средства. Четох че искаш да я мажеш, според мен не си струва. По скоро дай пари за хубава външна изолация, за сега можеш да спестиш вътрешната. Нея винаги можеш да си я правиш при желание и пари. Покрива е задължително да се оправи. Конструкцията изглежда здрава, ако някъде има нещо прогнило ще трябва да се смени, но отгоре можеш да си наковеш плоскости с някаква изолация и керемидите да се наредят на двойна скара. Пък при наличие някога на пари да сложиш изолация между ребрата отдолу. Иначе ако тръгнеш да сменяш конструкцията ще ти отидат едно 10к и нагоре само за покрив. Око пък сложиш върху изолацията един сайдинг къщата ще стане супер.
Успех.
ktamen - специалист
Адаш, екстра си е къщичката. Разбира се, че е по-добре с колони, ама и така е достатъчно здрава.
И не подценявайте здравината на четворките, това не е юфка.
Разбира се с колони щеше да е много по-здраво, но и сега къщата ти е по-здрава от 80% от строените по онова време къщи.
Преди година развалях една кочина от четворки, измазана с циментова замазка. След голяма борба съборих целия зид, ама той си остана цял благодарение на мазилката, натроших я с острото на чука по границите между тухлите и едва тогава тухлите се разделиха една от друга, самата мазилка още си стои по тях. Дебела около 1см без арматура.
Така, че ако се опаричиш, няма да е зле да я опашеш цялата с подходяща мрежа и няколко санта такава мазилка.

Тема "Поредната къща..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: