шоп написа:Колега, защо не помислиш на първо време за външно укрепване със стоманенобетонни колони и пояси?Ако не си прочел няма плоча никъде колега, и това ме успокоява до някъде, всичко е гредоред, като това е единствения плюс в случая, че са избрали традиционното - да я направят с дърво, отколкото да леят плочи, защото в такъв случай сякаш щеше да е по - притеснително мисля. Основите мисля са ок (качил съм снимки), има стълбищна клетка от стоманобетон и някакъв дебел носещ трегер по средата между гредите в мазата, който се вижда от снимките и не знам точно с каква цел е. Общо заето тук там има и нещо добро по нея като изпълнение, единствено щях да съм по щастлив и спокоен ако беше само от единички, но пълно щастие няма и все пак мисля, че въпреки това зидовете не са толкова натоварени и долу-горе е ок като цяло, още повече както казах, че се намира на 20-30км от Стражица и няма никакви поражения/цепнатини по нея, вярно имало е къде-къде по - силни земетресения преди това. Ако недай си Боже стане чак толкова силно земетресение, че да събори къщето, не съм сигурен и дали всички сгради нахакани с много бетон, колони, плочи и т.н. ще издържат, все си мисля, че конструктивно не е толкова зле и има хляб в нея, въпреки че всичко си остава в сферата на предположенията.
Вароциментната външна мазилка нищо няма да укрепи, само ще натовариш къщата с едни 5-6 тона...
Аз лично това бих направил първо. Не бих могъл да спя спокойно ако децата ми обитават тази къща. Това че има стоманобетонни пояси нищо не значи. На какво лежат? При среден по сила ВЕРТИКАЛЕН ТРУС може да се окаже плоча върху плоча-недай си боже.
Успехи!
Последна промяна от kamen_i_t на вт юни 07, 2016 1:29 pm, променено общо 1 път.