Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
lebendi написа:
Колега мисля че бъркаш модулация с работа
в автоматичен режим,въпреки че всеки един
контролер е различен принципа е един и същ-след като камината/горелката погаси топлозагубите на жилището в наваксващ
режим преминава в поддържащ режим(модулация) като поддържа зададената t с някакви минимални настройки.
Ами не, ти бъркаш, т.е. тебе са те подвели с термините. Под "Модулация" обикновено се разбира способността на контролера на котела сам да променя мощността според моментните нужди, но наистина при контролера на Термонова модулация означава работа на минимален, поддържащ режим. Това, че някой е решил да ползва един термин по различен начин не означава, че останалите трябва да си променят терминологията.
torongill - напреднал
ge4o написа:
Може и така да е,да си заслужава тази екстра ама се увеличава с 500лв !!! То на колко време се почиства,много ли е гадно при стария модел ?
Да не звуча като рекламно лице, но според Ravelli в новия модел има няколко други неща, освен системата за почистване (доколкото ми обясниха в kuoreterm става въпрос за почистване на шлаката чрез надробяване, но трябва да се види как действа, разбира се):
  • K-сонда
    керамична запалка
    горивна камера от неръждаема стомана
    дистанционно управление
    по-голямо предно стъкло
Лично според мен си струва допълнителните пари, въпреки че дистанционното управление не е чак толкова важно. Запалката си е консуматив, и то скъп, а керамичната запалка я дават да бъде доста по-държалива. К-сондата ще дава възможност за по-лесно и икономично управление, а ако тази система за почистване е както я обясняват, новия модел ще може да гори и не чак толкова хубави пелети (В смисъл и "клас А", а не само истински клас А); по-голямото стъкло лично за мен е голям плюс, защото обожавам гледката на огъня.

Всичко зависи от това дали новият модел ще страда от "детски болести", но като цяло ми изглежда, че е подобрение на стария модел, няма нищо съвсем ново, а само има подобрения. Ще си каже де, аз по принцип съм си голям оптимист.
lebendi - специалист
[LazarGanev
Ами не, ти бъркаш, т.е. тебе са те подвели с термините. Под "Модулация" обикновено се разбира способността на контролера на котела сам да променя мощността според моментните нужди, но наистина при контролера на Термонова модулация означава работа на минимален, поддържащ режим. Това, че някой е решил да ползва един термин по различен начин не означава, че останалите трябва да си променят терминологията.
Да така е,грешката е изцяло моя и съжалявам ако аз съм създал объркване.
ge4o - напреднал
Здравейте!!! Вече съм горд собственик на камина Равели.Имам едно въпросче за свърването към колекторната кутия!Майстора иска 150лв за свързване,а на мен немисе дават нещо.Можели да обясните как се свързва,да слагам ли манометър за налягане на водата (има в самата камина) някакви други кранове за спиране на водата трябва ли да има,точно на колекторите има такива кранове!! Ако може някоя снимка кой как я е свързал ще съм много благодарен!!! И още едно малко въпросче от какво може да е шроблема!! Комина до преди 3 седмици дърпаше много,но сега взе да връща към стаята, от какво може да е това????
torongill - напреднал
ge4o написа:
И още едно малко въпросче от какво може да е шроблема!! Комина до преди 3 седмици дърпаше много,но сега взе да връща към стаята, от какво може да е това????
За комина една от причините може да са адските жеги в момента. По принцип колкото по-малка е разликата между температурата на външния въздух спрямо температурата на газовете/дима в комина, толкова по-малка тягата. Освен това самата разлика между външната и вътрешната температура има значение - сега по повечето места в дома е по-хладно отколкото навън, следователно стремежът към изравняване на температурите би вкарвал топлия въздух навътре.
jabata - специалист
ge4o написа:
Здравейте!!! Вече съм горд собственик на камина Равели.Имам едно въпросче за свърването към колекторната кутия!Майстора иска 150лв за свързване,а на мен немисе дават нещо.Можели да обясните как се свързва,да слагам ли манометър за налягане на водата (има в самата камина) някакви други кранове за спиране на водата трябва ли да има,точно на колекторите има такива кранове!! Ако може някоя снимка кой как я е свързал ще съм много благодарен!!! И още едно малко въпросче от какво може да е шроблема!! Комина до преди 3 седмици дърпаше много,но сега взе да връща към стаята, от какво може да е това????
Зависи какво ти е разстоянието между камината и колекторната кутия. Аз лично бих сложил едни сферични кранове на входа и изхода на камината, нищо че на колекторната кутия имаш. Иначе за манометър, да вярно е че самата камина си има. Но мое лично мнение е, че е по-добре да сложиш. Все пак един манометър не струва света, а някъде около 10 лева.

А за връщането, колегата ти каза. Проблема са адските жеги, при които тягата е отрицателна. Пробвай Октомври, ноември пак, и тогава ще е както трябва.
Фитилчо - майстор
На мен скоро ми предстои монтиране на Nordica Extraflame Lucrezia :) ще дам отчет.
Манометър да слагам ли?

Позачистих я малко с флекса и телената четка, че е втора употреба ...

Изображение Изображение Изображение
ge4o - напреднал
Мястото от камината до колектора е около 30 см!!! Колега някоя снимка на твоя монтаж дали е възможно да дадеш?
kalin72 - майстор
Виж аз как съм го направил, елементарно е.

Изображение
ge4o - напреднал
Колега исках да видя свързването от камината към колекторната кутия .....

Тема "Пелетна камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: