Здравейте , нов съм в форума но ви наблюдавам зорко вече 4 години и доста неща съм научил от вас , но това не е най важното , по важното е че съм решил да се преорентирам от кюмур на пелети и съм си харесал горелката на грейко рб 20 та питането ми е,- има ли начин да се монтира тая горелка на котел бош, солид 2000 ,25-7 КВТ без да се скапва вратичката за въздуха - та номера е така да стане че ако нещо се скапе по тия горелки за 10-15 минути да го наблъскам с въглища и да сцепа мрака, мисълта ми е 10 -15 минути да ми требват да върна вътрешнокорпусните устройства за кюмур и да го паля!!! та по мое виждане ако срежа вратичката ше са прецака работата на въглища и ше требва да пригаждам нещо да затапвам дупката и въобще влизам у един филм..... мани мани - а аз не искам така, пък от друга страна пантите на вратичката са едни щифтове къде не ми е ясно как ще ги избивам, та това са ми притесненията. Другото където ме интересува от кой да си поръчам горелката от производителя или от некой търговец и въобще производителя занимава ли се да продава и монтира или използва дистрибуторите и освен това каква и е актуалната цена на тая горелка към днешна дата и кво влиза у комплекта с горелката шнекове, кабеляци бункери и т.н. предварително се извинявам за правопис и пунктоация ако нещо съм сбъркал не е нарочно толкова си мога....
На Бош Солид 32кв съм направил 2 планки с размери приблизително вратичката за въздуха ...в средата имат отвор с размера тръбата на горелката +1мм..в 4 края отвори.Отвора за въздух на чугунената вратичка е леко пилнат .Съответно едната планка отвън ,а другата вътре хванати с 4болта.Маха се соплото на горелката ...промушва се през отвора на планките и после се завива законтрящият болт.Де факто широката част на горивната част се намира изцяло в котела.При желание се демонтира всичко и котелът си работи в заводското си изпълнение.
Размера на планките е 220/140 мм.От светлият отвор ,където влиза въздух в хоризонталната част е пилено ...може би 1-2мм.Интервенциите са минимални и с нищо не се нарушава работата с подаването на въздух и визията на котела.Най-добре да се направи шаблон за да се знае къде ще се направи големият отвор за тръбата на горелката на планките.
чекай сега да видим дали съм разбрал..... наче двете планки се слагат една от вътре една от вън на светлия отвор и така се хващат за голямата врата така ли..... а е пилено от горямата врта за да се разшири светлия отвор.... а какъв е диаметъра на тръбата на горелката зад соплото - между соплото и корпуса ? а вратичката остава ли на място щото аз си мислех че ако има вариант може да не я свалям асамо да я вдигна на горе.... дали ще може да гласим дявола... то от вътре на вратата голямата има едни ламарини те евентуално ще трябва да се махнат !?
На оригиналната врата на пепелника се надига вратичката за въздух в крайно горно положение .Пилва се леко провоъгълният отвор в х.част.Планките с 4болта са хванати срещуположно от двете страни.През големият отвор на планките (мисля 109мм беше)се промушва демонтираното сопло на горелката и после се захваща за нея с болта .Може да се намаже тук таме с термоустойчив силикон да се уплътни.Цялата работа ми излезе с моя ламарина около 5 лв изрязване на планките с отворите (10 на брой) и малко работа с пилата и ъглошлайфа.Ако нещо не ти е ясно дай си тел на лични и ще ти обясня допълнително.
ок, много благодаря ще го имам на предвид, ако се наложи ще пиша пак но в основни линии схванах - аз бях решил да си правя но за сега не се изсилвам щото работата се оказа малко по сложна от колкото си мислех благодаря!
Нещо не схващам ,до сега на който съм монтирал горелка Грейко на котел Бош ,винаги нещата са ставали за 1 0 секунди .Взимам нова вратичка за боша универсална за 20/30 ,и повярвайте ми така се спестяват куп ядове.Не е скъпа.
Това дали нещо е скъпо или евтино е много относително понятие.Аз не съм монтажник ,а обикновен потребител с скромни възможности.Просто давам решение за този,който може да си спести някой лев поне от закупуването на нова врата.А и форумът все пак е Направи сам.