andro440 написа:Стъпил на здрава основа ...Аз сега съжалявам, че не си направих кутията под Виадруса с водна риза. Сега с четирите му секции и вътрешните прегради не може да усвои мощността на горелката и димните газове са много горещи при пълна мощност. Освен това я направих ниска и под ретортата на горелката пепелта се натрупва бързо и често трябва да се чисти. Отгоре над ретортата също си трябва повече място за по-големи буци шлака при гадни въглища. Следващата ще е както трябва, но няма да успея за този сезон.Прикачен файл:Снимка1562.jpg
agro, не съжалявай, че не си направил кутията с водна риза. Не случайно няма такива фабрични. Температурата в горивната камера, респективно около главата на горелката трябва да е висока за да имаме оптимално горене на пирогазовете. Парите, които ще спестиш за по евтина, технологична и ниско металоемка кутия може да ги дадеш за 1-2 ребра за виадруса. Те са по 60-80 до 100 лв бройкатс ако си на зор, но ще си много доволен от монтажа на допълните ребра. Миналата година от базара ми изпадна един 5 секционен виадрус за 300лв. Сега си имам резервни части.
Относно височината си много прав. Трябва да има отстояния за пепелтта и за монтаж на дефлектор. Аз имах кутия висока 1 метър. Сега правя нова от огнеупорни тухли комбинирана за дърва, ретортна горелка и ракетен котел. Като я направя ще споделя опит и снимки.