Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kolevb - помощник
kozl написа:
Някой нещо е чувал - не става пред ЧЕЗ. Някога е имало партида - на кой и за какво :? . кабелите не са доказателство за партида. Търси фактури, документи от платени сметки.
Щом електромера е законен, някога може да е имало 3 фазен, но сега е узаконен монофазен на партидата на твоите родители - останолото е нехайство от страна на ЧЕЗ. По техни правила следва да изведат електромера на имотна граница в тяхно табло. Но всяко правило си има изключения :roll:
О, аз не искам да споря с ЧЕЗ.
Както казах те са наследили това състояние на нещата.
Не вярвам някога да е имало трифазен електромер на този адрес.
Мисля, че е "временно" прекарано това още при социализма и така си е останало.
От всичко казано дотук, обаче, установявам, че е много възможно ЧЕЗ не да ми смени електромера с трифазен както искам и очаквам, ами да вземе да философства какви са тея жици и какво правят там.
Което не би ме притеснявало ако не беше свързано с комуникации напред-назад, а това е нещо, което искам да спестя на родителите защото няма да могат да се оправят с него.

Ало ЧЕЗ трябва да изведат електромера на имотната граница това ще им струва твърде много - стълб, табло, копане...аз предполагам ще трябва да си прекарам жиците от тяхното табло до къщата, както си му е реда (така поне е в САЩ) и както изглежда логично.
kolevb - помощник
moimoimoi написа:
едва ли имаш трифазно напрежение в момента
имаш трифазен кабел по който е пусната една фаза,предполагам три от проводниците в кабела са фаза и един е нула
няма земя понеже такава е била системата преди 50 години, а имено нулата е многократно заземена
кабела ти е със сечение 3х6+4мм* или 4х6мм*
кабел с такова сечение без проблем може да понесе 20-25 киловата

а защо предпочиташ да сложиш ел.котел вместо 2-3 климатика
Засилих се да го замеря, но се оказа, че уредчето в тази къща не е Fluke-то от моята собствена и за срам не качва над 300V AC.

Утре ще взема един по-свестен уред и ще ги замеря, но съм убеден, че ще са по 380V.

Ако казвате, че този кабел може да понесе 25 кВ значи пускам едно задание за 20кВ и не го мисля повече. Исках да не пускам повече, отколкото кабела може да понесе и, честно казано, исках да реша дали мога да мина метър с искане за 15kW, защото е доста по-евтино, но се убедих, че няма как.

Колкото до парно срещу климатици - ами преди всичко удобството на старите. Имат си изградено парно с котле с въглища и са много доволни от него, само дето не могат вече да мъкнат и да чистят.

Климатиците биха били добро решение ако нямаше вече изградено парно, а и факторът "промяна на условията" не е за подценяване при старите хора.

Аз лично бях за газ, но тях пък ги е страх. Глупаво е, но гледаме да им спестим неудобствата където можем...

И остава тока...
kozl - майстор
Ти четеш ли предните постове?
Не задание, а заявление за проучване, че и даже съм ти вмъкнал препратка към заявлението.
kolevb - помощник
kozl написа:
Ти четеш ли предните постове?
Не задание, а заявление за проучване, че и даже съм ти вмъкнал препратка към заявлението.
Така де, в заявлението за проучване трябва да им кажа колко искам.

И както вече аз пък казах неколкократно исках да съм сигурен, че искам нещо, което съществуващата инсталация покрива и не е повече от това, което може да покрие, за да не вземат да я променят.

От няколко различни места чух, че 20кВ-25кВ трябва да може да се покрият от тези кабели, което ми стига - ще им искам 20кВ и толкоз.

А отделно исках да разбера от хора с опит какъв е процеса за да зная какво да очаквам.

И все повече ми се струва, че от ЧЕЗ ще искат да си изкарат електромера навън - което е ОК - обаче не съм сигурен, че ще искат да го направят за собствена сметка; чувал съм истории по въпроса и просто се готвя за най-трудното, това е.

Съжалявам ако ви взимам много време, просто не отговаряйте повече. За мен всяка информация е от полза.
kozl - майстор
Ма явно не четеш написаното. Мисли за кабелите след електромера - тези преди са грижа на ЧЕЗ и те ще мислят за тях.
И като ти изтупанчат ново табло с електромер на имотна граница, твоя грижа е от там да прекараш кабели до къщата и до консуматорите с подходящо сечение. И това го вписват в договора :roll:
Чел си ама джентълменски :lol: Чети човешки :-D
kolevb - помощник
kozl написа:
Ма явно не четеш написаното. Мисли за кабелите след електромера - тези преди са грижа на ЧЕЗ и те ще мислят за тях.
И като ти изтупанчат ново табло с електромер на имотна граница, твоя грижа е от там да прекараш кабели до къщата и до консуматорите с подходящо сечение. И това го вписват в договора :roll:
Чел си ама джентълменски :lol: Чети човешки :-D
Всъщност чета много внимателно, просто не приемам нищо за чиста монета.

Животът ме е научил така.

Същите тези ЧЕЗ преди няколко години са искали от родителите ми (така поне казват старите) да си изнесат САМИ таблото пред къщата, т.е. да сключат договор за около 10,000 лв за издигане на стълб и изнасяне на електромера.

Виждал съм достатъчно неуредици и от двете страни на океана и съм се убедил, че колкото по-добре познавам системата толкова по-лесно ще се оравя с нея, най-малкото защото имам реалистични очаквания.

Вашите мнения определено са от полза и аз съм благодарен.
kozl - майстор
kolevb написа:
Същите тези ЧЕЗ преди няколко години са искали от родителите ми (така поне казват старите) да си изнесат САМИ таблото пред къщата, т.е. да сключат договор за около 10,000 лв за издигане на стълб и изнасяне на електромера.
О сигурен съм, че те и сега искат. Но едно е да искаш, ....................................., а накрая ко шъ се случи :?
Подавай заявлението до месец, трябва да отговорят с писмен отговор "Становище" - какви са възможностите, какво искат от абоната (потребител) и какво те ще направят.
И един обратен пример от близките години, в становището задължението беше на Потребителя да проектира и изгради всичко, но после в договора ЧЕЗ си прехвърли изграждането за своя сметка срещу заплащане от Потребителя на такса присъединяване :roll:
elman - напреднал
1. Премери междуфазовото напрежение за да се увериш, че наистина имаш 380V.
2. И трите фази ли минават през предпазителя 100A? Ако минава само едната, а жиците са вързани директно на стълба, ще имаш проблем, с прекъсване на захранвато преди консуматора си за другите 2 фази.
3. Аз лично не те съветвам да крадеш ток, защото глобите са сериозни!!!

Ако не разполагаш с много време попитай дали няма ускорена процедура за която да си платиш. Имам леки съмнения, че ще имаш проблеми ако тока ти е трифазен, а за него няма електромер и партида. Тук ще им кажеш, че така си го заварил.

4. Открият ли ти партида за трифазен и ако има къде да изнесат таблото на стълба - смятай, че са го направили. Което няма да е толкова зле от гледна точка на това, че ще ти пуснат отделно монофазни и отделно трифазни каели.

Това което при мен направиха е:
От стълба до тяхното табло пуснаха кабел алуминий 4х16
В таблото им са 2-та електромера, монофазен предпазител 63А и трифазен предпазител 25А(т.к. исках 15kW иначе слагат 16А)
До къщата ми пуснаха монофазен кабел(1P+N) който не съм заплащал и трифазен кабел според техните изисквания 4х10(3P+N) не че има смисъл от толкова дебел, но това им беше в становището. Трифазният кабел си го купих аз.
Не са ми искали проект за такава мощност, но ако им поискаш за 25kW или повече може и да ти поискат.

Съветвам те да отидеш в ЧЕЗ и да задействаш процедурата и питай за ускорена такава. Поискай си трифазен 15kW, защото според тях имаш монофазен - така за теб ще е по-лесно от колкото да искаш да ти увеличават мощността на нещо което според тях не съществува.

Желая ти успех :)
valentino76bs - майстор
elman написа:
1. Премери междуфазовото напрежение за да се увериш, че наистина имаш 380V.
2. И трите фази ли минават през предпазителя 100A? Ако минава само едната, а жиците са вързани директно на стълба, ще имаш проблем, с прекъсване на захранвато преди консуматора си за другите 2 фази.
3. Аз лично не те съветвам да крадеш ток, защото глобите са сериозни!!!

Ако не разполагаш с много време попитай дали няма ускорена процедура за която да си платиш. Имам леки съмнения, че ще имаш проблеми ако тока ти е трифазен, а за него няма електромер и партида. Тук ще им кажеш, че така си го заварил.

4. Открият ли ти партида за трифазен и ако има къде да изнесат таблото на стълба - смятай, че са го направили. Което няма да е толкова зле от гледна точка на това, че ще ти пуснат отделно монофазни и отделно трифазни каели.

Това което при мен направиха е:
От стълба до тяхното табло пуснаха кабел алуминий 4х16
В таблото им са 2-та електромера, монофазен предпазител 63А и трифазен предпазител 25А(т.к. исках 15kW иначе слагат 16А)
До къщата ми пуснаха монофазен кабел(1P+N) който не съм заплащал и трифазен кабел според техните изисквания 4х10(3P+N) не че има смисъл от толкова дебел, но това им беше в становището. Трифазният кабел си го купих аз.
Не са ми искали проект за такава мощност, но ако им поискаш за 25kW или повече може и да ти поискат.

Съветвам те да отидеш в ЧЕЗ и да задействаш процедурата и питай за ускорена такава. Поискай си трифазен 15kW, защото според тях имаш монофазен - така за теб ще е по-лесно от колкото да искаш да ти увеличават мощността на нещо което според тях не съществува.

Желая ти успех :)
Отдавна е 400 волта и тоя 100А предпазител малко ме съмнява а пък 64А :) още повече !
100А е най вероятно А1 , я направи една снимка да видим за какво иде реч!
kolevb - помощник
Ето за тези които искаха снимки:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Както се вижда, напрежението фаза-фаза е 410V (аз неправилно очаквах 380V защото това е напрежението след PFC веригата в повечето потребителска електроника в САЩ и просто го отперих по инерция).

Сега остава наистина да реша как да подходя към енергото, защото явно подобна ситуация не се вписва в техните разбирания като всяка голяма компания всяко изключение води до проблеми.

От технологична гледна точка всичко, което трябва да направят е да сменят еднофазния електромер с трифазен.

Според мен цялото табло трябва да се преработи, но това не е тяхна грижа.

Очаквам, обаче, че те ще искат да изнесат елетромера отвън, което не би било проблем ако имаше поне стълб.

Но стълб няма - тръбата отива под земята до съседната къща, където буквално излиза 2 метра нагоре и там горе кабелите правят връзка с кабели от друга такава тръба, която явно е тяхната. Ще сложа снимка и на това :-)

Няма стълб, няма табло.

Ще им струва сума пари да ги направят и може и да не искат, а може просто да кажат ние да си ги направим, както разбирам, че са пробвали преди. Аз на енергото стълб няма да строя, разбира се.

Експресни услуги също не предлагат. Питах още миналата седмица.

Във всеки случай поне установихме, че с тези кабели мога да поема 20-25 kW.

Тема "Помощ с преминаване от еднофазно към трифазно захранване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: