Най - вълнуващия въпрос зимно време.
geniya - специалист
Оф, айде пак вечния спор #-o - ниска или висока температура в чугунения котел ... и т.н.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами остави чугуна, говорим за правила. Има и друго - не знам с 50-60*С в котела как си топлите бойлерите :? .
albert_21bg - специалист
Здравейте, някой може ли да ми каже какъв е вътрешния диаметър и дължината на димогарните тръби на котел Грейко 20? Аз имам Греико 30 и там диаметъра е 67мм на 870 дължина. Благодаря предварително.
Последна промяна от albert_21bg на чет авг 04, 2016 11:38 am, променено общо 1 път.
geniya - специалист
LazarGanev написа:
Ами остави чугуна, говорим за правила. Има и друго - не знам с 50-60*С в котела как си топлите бойлерите :? .
Бойлер до 80л. да се топли с пелети "НЯМА НИКАКЪВ СМИСЪЛ", от 120л. нагоре ДА.
Коментирали сме го не веднъж!
Лазаре, щеше да даваш резултати за КПД на пелетите и още чакам станаха има няма 1,5години.
Miro4774 - специалист
Да сега съм модулирал горелката да държи 60 градуса на най ниска скорост. П1 4.5/45/44 и задържа тем. 60 градуса ще увелича пелетите за да подържа на най ниска степен 65 градуса мисля, че трябва да направя п1 5.5/45/44 и ще намаля термо главите. Пак със стайния терморегулатор ще се контролира.
gnt69 - майстор
albert_21bg написа:
Здравейте, някой може ли да ми каже какъв е вътрешния диаметър и дължината на димогарните тръби на котел Грейко 20? Аз имам Греико 30 и там диаметъра е 67мм на 870 дължина. Благодаря предварително.
Пак са с такъв размер ама са само 8. А при 30 ката мисля че са 10 бр.
albert_21bg - специалист
gnt69 написа:
albert_21bg написа:
Пак са с такъв размер ама са само 8. А при 30 ката мисля че са 10 бр.
Много благодаря, колегата както винаги много точен. Да 10 са.
LazarGanev - "Велик майстор"
geniya написа:
LazarGanev написа:
Бойлер до 80л. да се топли с пелети "НЯМА НИКАКЪВ СМИСЪЛ", от 120л. нагоре ДА.
Коментирали сме го не веднъж!
Лазаре, щеше да даваш резултати за КПД на пелетите и още чакам станаха има няма 1,5години.
Коментирали сме, че няма смисъл да се пали котела само за бойлер, но ако си имаш бойлер заварено положение няма да го вържеш ли? Разбира се, че има смисъл, особено като се загрее до 65-70*С. За КПД бях писал - махнах топломера, но сега ще местя котеля и мисля пак да го сложа, тогава ще имам възможност. Сега монтирам и термопомпа с топломер, така че ще мога да правя по-задълбочени сравнение
andy_forresite - майстор
Miro4774 написа:
Да сега съм модулирал горелката да държи 60 градуса на най ниска скорост. П1 4.5/45/44 и задържа тем. 60 градуса ще увелича пелетите за да подържа на най ниска степен 65 градуса мисля, че трябва да направя п1 5.5/45/44 ...
А какво ще стане ако настроиш Р2 5.5/45/45 и Р1 4.0/45/44?
Така Р2 ще ти държи водата м/у 60 и 65° и при затваряне на термостатична глава ще има накъде да намалява докато получи сигнал от стайния.
Може да опиташ с по-къси паузи и по-кратко време за подаване. Например както ти е в момента Р1 4.5/45/44 да стане 2.3/22/44.
Да ти напомня, че не съм с Г(о)рейко и не съм опитвал как се променя работата на горелката и температурите с "късо" подаване и кратки паузи.

Бойлерът 80 л си има смисъл да е към инсталацията. Малкият обем при употреба на топла вода се загрява по-начесто, но и по-бързо в сравнение със 120, 150, 200 л. При температури 65/55 при миене на съдове със струя колкото дебелината на обикновен молив става като проточен. На Елдом сертентината при 60° е еквивалентна на 3 kw, а при 90° - 6 kw. Казвам за Елдом, защото моят е такъв. Сравнявал съм времето за загряване от паднала до долу стрелка на вградения термометър на ток (нагревател 3 kw без положения по-силно, по-слабо) и с 60 градуса от водната риза. Времето до цъкане на релето е 1:1.
Или ако за такова затопляне "от нулата" до 60 градуса на водата в бойлера отиват 5 кв ел. енергия, еквивалентът би бил ~ 1 кг пелети, което към момента е под 40 стотинки. А на ток е от 65 до лев и двадесет според дневна или нощна тарифа ... нещо такова се получава на практика според мен :)
geniya - специалист
andy_forresite написа:
Miro4774 написа:

Бойлерът 80 л си има смисъл да е към инсталацията. Малкият обем при употреба на топла вода се загрява по-начесто, но и по-бързо в сравнение със 120, 150, 200 л. При температури 65/55 при миене на съдове със струя колкото дебелината на обикновен молив става като проточен. На Елдом сертентината при 60° е еквивалентна на 3 kw, а при 90° - 6 kw. Казвам за Елдом, защото моят е такъв. Сравнявал съм времето за загряване от паднала до долу стрелка на вградения термометър на ток (нагревател 3 kw без положения по-силно, по-слабо) и с 60 градуса от водната риза. Времето до цъкане на релето е 1:1.
Или ако за такова затопляне "от нулата" до 60 градуса на водата в бойлера отиват 5 кв ел. енергия, еквивалентът би бил ~ 1 кг пелети, което към момента е под 40 стотинки. А на ток е от 65 до лев и двадесет според дневна или нощна тарифа ... нещо такова се получава на практика според мен :)
Ето де: 5kW електроенергия за нагряване до 60оС е 5х18ст.=90ст.
Да попитам с 2,5кг. пелети ще загрееш ли бойлера????Ще го загрееш като цъфнат налъмите :-D

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: