Оф, айде пак вечния спор
- ниска или висока температура в чугунения котел ... и т.н.

LazarGanev написа:Ами остави чугуна, говорим за правила. Има и друго - не знам с 50-60*С в котела как си топлите бойлеритеБойлер до 80л. да се топли с пелети "НЯМА НИКАКЪВ СМИСЪЛ", от 120л. нагоре ДА..
albert_21bg написа:Здравейте, някой може ли да ми каже какъв е вътрешния диаметър и дължината на димогарните тръби на котел Грейко 20? Аз имам Греико 30 и там диаметъра е 67мм на 870 дължина. Благодаря предварително.Пак са с такъв размер ама са само 8. А при 30 ката мисля че са 10 бр.
gnt69 написа:Много благодаря, колегата както винаги много точен. Да 10 са.albert_21bg написа:Здравейте, някой може ли да ми каже какъв е вътрешния диаметър и дължината на димогарните тръби на котел Грейко 20? Аз имам Греико 30 и там диаметъра е 67мм на 870 дължина. Благодаря предварително.Пак са с такъв размер ама са само 8. А при 30 ката мисля че са 10 бр.
geniya написа:Коментирали сме, че няма смисъл да се пали котела само за бойлер, но ако си имаш бойлер заварено положение няма да го вържеш ли? Разбира се, че има смисъл, особено като се загрее до 65-70*С. За КПД бях писал - махнах топломера, но сега ще местя котеля и мисля пак да го сложа, тогава ще имам възможност. Сега монтирам и термопомпа с топломер, така че ще мога да правя по-задълбочени сравнениеLazarGanev написа:Ами остави чугуна, говорим за правила. Има и друго - не знам с 50-60*С в котела как си топлите бойлеритеБойлер до 80л. да се топли с пелети "НЯМА НИКАКЪВ СМИСЪЛ", от 120л. нагоре ДА..
Коментирали сме го не веднъж!
Лазаре, щеше да даваш резултати за КПД на пелетите и още чакам станаха има няма 1,5години.
Miro4774 написа:Да сега съм модулирал горелката да държи 60 градуса на най ниска скорост. П1 4.5/45/44 и задържа тем. 60 градуса ще увелича пелетите за да подържа на най ниска степен 65 градуса мисля, че трябва да направя п1 5.5/45/44 ...А какво ще стане ако настроиш Р2 5.5/45/45 и Р1 4.0/45/44?
andy_forresite написа:Ето де: 5kW електроенергия за нагряване до 60оС е 5х18ст.=90ст.Miro4774 написа:
Бойлерът 80 л си има смисъл да е към инсталацията. Малкият обем при употреба на топла вода се загрява по-начесто, но и по-бързо в сравнение със 120, 150, 200 л. При температури 65/55 при миене на съдове със струя колкото дебелината на обикновен молив става като проточен. На Елдом сертентината при 60° е еквивалентна на 3 kw, а при 90° - 6 kw. Казвам за Елдом, защото моят е такъв. Сравнявал съм времето за загряване от паднала до долу стрелка на вградения термометър на ток (нагревател 3 kw без положения по-силно, по-слабо) и с 60 градуса от водната риза. Времето до цъкане на релето е 1:1.
Или ако за такова затопляне "от нулата" до 60 градуса на водата в бойлера отиват 5 кв ел. енергия, еквивалентът би бил ~ 1 кг пелети, което към момента е под 40 стотинки. А на ток е от 65 до лев и двадесет според дневна или нощна тарифа ... нещо такова се получава на практика според мен
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: