Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
edesign - специалист
Е как да пусна снимки на машината :-D Имам канал в youtube с няколко клипа ама ако дам линка тук ще ме изядат че правя реклама, защото продавм електроника и софтуер
Както и да е. По темата - аз се занимавам основно с електроника и софтуер, не правя мебели и затова ще пиша от мойта гледна точка
А) Материали които обработвам и инструменти
1. Обработвам основно пластмаса, плексиглас, текстолит, тънки дървени летвички, фазер и т.н.
2. Работя с тънки инструменти макс 4мм.
Б) Големина на обектите - от 5х5мм до макс 300х 200
В) Какво правя
1. Гравирам печатни платки върху текстолит
2. Изрязвам отвори за дисплей, бутони и т.н. във вече готови купешки пластмасови кутии, в които ще се сглобява електроника
3. Изрязвам криволинейни панелчета пак за кутии
4. Плексигласчета за асансьорни бутониери и индикатори

Каква точност на машината ми трябва - проверявал съм само по време на сглобяване след това никога. Детайлите са от 20мм дурал и стомана никакви купешки профили. Изработени са на много прецизни обработващи центрове. Дори и при самото сглобяване не се наложи кой знае какви настройки (ако кажа и никакви тъй като детайлите лягат перфектно поради качествената изработка).

Как влияят дефектите в конструкцията.
Както казах зависи какво ще правиш - например за гравиране на платки или изрязване на отвори в пластмасови кутии, където дебелина на материала е 2 - 3мм макс кривина на Z сигурно и десети няма да се видят.
Самият материал е много крив. Ако не си с вакумна маса а аз не съм, закрепвам с планки и болтове към масата - от един лист голям разкроявам с едно закрепване да паднат няколко детайла. Сам се сещаш че като падне първия и след всеки следващ стабилността на закрепване на материала към масата става все по зле :)

За да придобиеш представа за най-малките обекти които правя това е при печатните платки - писти 0,35мм с разстояние между тях 0,35мм. Най-голямата платка която съм правил 200х 100мм.
Също писах инструкция за експлоатация за асансьор върху пластмаса за гравиране (размери 90х150мм) бая редове бяха. Височина на буквата около 3мм
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
edesign написа:
Е как да пусна снимки на машината :-D Имам канал в youtube с няколко клипа ама ако дам линка тук ще ме изядат че правя реклама....
Давай линка :) Ако почнат да Те ядат, ще направим да те повърнат :-D
Р.Пенев - напреднал
Благодаря за мненията!Определено ме поуспокоиха :)
Мисля да обработвам основно алуминий(декоративни детайли)и не се изисква,кой знае каква точност,но като нямам опит в тази свера се притеснявам за всяко едно нещо и се опитвам да изпипвам нещата до колкото мога.Исках да подравня всичко до една,две стотни но практиката ми показва,че ще се примеря с около 5 стотни.
tsenkov - специалист
Машинката е сериозна. Мисля че с по-мощни двигатели ще успееш да работиш алуминий с точност до стотна. Но ше имаш доста работа докато и изправиш правите ъгли. С тия двигатели не я напъвай повече от 500-600мм/мин.
Р.Пенев - напреднал
При З-оста,правих тестове.Предавка зъбноремъчна Hdt 5m 15m,мотор 3нм стъпков,предавателно число 1:3,целият з-ет с мотори планки и т.н около 10кг +10кг допълнително сложена тежест се движи спокойно нагоре без да се мъчи и изпуска стъпки до 1200мм!На клипчето е без допълнителните килограми и шпиндел
https://youtu.be/FwzJhpHTaoo
stivemaster - майстор
Не мога да ти схвана задвижването на Х оста ама нищо ,добре си почнал,давай напред.Проблема е да докараш перпендикулярност на Z.Перпендикулярността на X и Y ако не успееш,питай става и с формула,софтуерно.Иначе при 9Nm 10кг. си е нормално да я движи, виж това тегло при 1.5Nm вече е друга една работа,както вече казах.А шпиндела какъв ще е ?
Р.Пенев - напреднал
Шпиндела,като за начало китайче 2.2кв.Какво е странното на Х оста?Проблема няма да се реши софтуерно,тъй като Y-гредата се усуква,като жива от температурните разлики и предава на Z.На 25° в помещението при ход 450мм в средата бяга с две три стотни,а при 33° отива към 1 десета.Проблемът е,че смолата с която ще се залее Y гредата и страничните опори(Х основата е залята,на снимката се вижда)При втвърдяване развива значителна тепмература,което ще огъне Y-ка.Решението ми е климатик в помещението и заливане на смолата на малки дози,а от там нататък ще видя колко се е изметнало(дано не е)И на ново настройки.
Uffo - специалист
Stivemaster обещавам ти клип тази седмица с доказателство как 1,5 Нм мотор успява да движи 10 килограма, за да се спре спора и да се обърне внимание на важните работи.
digitalpr - специалист
stivemaster написа:
Перпендикулярността на X и Y ако не успееш,питай става и с формула,софтуерно.
Аз мога ли да попитам? :) Имам проблем с перпендикулярността между X и Y (0.2 градуса). Бях писал някъде назад в темата, но така и не успях да накарам машината да работи добре със софтуерна корекция от Mach3.
stivemaster - майстор
Ами от меню Функшънс, избираш Формули .След това, трябва да напишеш отклонението си, като математически израз.

Пенев при такава конструкция,се предполага да работиш предимно алуминий и стомана.Тоз китайски шпиндел обаче и аз ги заглеждах,много неприятно че под 5000об.мин. не могат да въртят.Аз засега си взех Крес1050,но заглеждам и товапросто защото за по нататък искам да сложа тулченджър.А той е специално правен за тези машини.
Този германския прави 2500об/мин. и вече на стомана ще се държи по добре.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: