Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
8180 - майстор
Абе хора, това май 100х е обсъждано.

Марио,
Дефектното фолио се маха, чрез разлепване :) . За започване може да се използват нокти или парче от макетен (дебел) нож, или спициализиран такъв, който работи челно като стъргалка и ги има навсякъде.
След повдигането на крайчето се работи постепенно - дава се възможност на фолиото да "отдъхне" за да не се къса и разслоява от лепилото (по възможност и според фолиото). Ако много се къса и остава на малки петна е гадно - следва изчегъртване, но винаги с мисъл за стъклото. По принцип рекламират (3М, Дусман) препарати за сваляне на фолио, които не съм ползвал. При проблем, може да се опита със сушоар - главната задача е да се свалят цели парчета с лепилото. Пре евтини фолия посмъртно не става.
Ако остане лепило по стъклото, се сваля с бензин (или и др.). Тук са нужни или много парцали (хартии) или !!!! Намазва се обилно, изчаква се да поизпари, след което чрез търкане с ръка се прави на "сополи" и се изтръсква, както от стъклото така и от ръцете и дрехите. Аз харесвам този начин. Опитите с миене довеждат до безкрайно размазване по детайл, ръце, инструменти (последните от бензина стават лепкави). Накрая следва измиване с препарата от сл. операция, с ръка (за да се усетят остатъците) и подсушаване с гумата за стъкла.

Лепенето - вода, веро (детски шампоан) 1-2 капки (те са като среден или едър боб) на обикн. пръскалка. Полагаш фолиото към напръскана равна повърхност, сваляш хартията под остър ъгъл, като пръскаш едновременно лепилото. Напръскваш и стъклото, мяташ фолиото, наместваш (пързаляш) и внимателно (да не разместиш, за което помага и лицево напръскване) избутваш водата. Първоначално може с гумената часта на бърсалките за стъкла, но после е нужна шпакла (прибл. твърдост на кредитна карта). Ако внимателно се работи "насрещно" с шпаклата, ясно се вижда къде още има вода. Естествено, първо се завършва средата!!! Отделни упорите мехури се дупчат или зарязват с остър макетен нож.
Ако има гуми по краищата - пречат. Или се махат или се крои фолиото по тях с 1-2мм отстъп. Обрязването "на место" изисква виртуозност.

Горното лично НЕ СЪМ ползвал за специализирани брониращи, автомобилни и мебелни фолия, но допускам технологията е сходна.
mario-borisov - специалист
Ако залепя фолио на задното стъкло дали ще имам проблеми с полицията ?
rusev - специалист
Твърде вероятно.
sez_djebel - специалист
Залепването на специалното "залепващо фолио" за реклами и др. най лесно се полага чрез намокряне на стъклото (или твърдата гладка повърхност ) с насапунисана вода или само с вода. За това са ти нужни - пръскалка, макетен нож, ролетен метър, черен обикновен фулмастер (изтрива се при нужда даже с пръст) , специална шпатула за заглаждане, средно голям парцал и много "търпение" !
Залепването изисква много спокойствие и разбира се "умение" !
Затова първо потренирай с фолио примерно 30/40 - залепвай, отлепвай, обезвъздущавай плавно и т.н.
А най-добре , ако никога не си лепял подобно нещо и в бъдеще нямаш намерение да го правиш иди при майстор на рекламни табели да ти го залепи за 15-20 мин. :!:
С поздрави - Сезго :2thumbs:
mario-borisov написа:
Ако залепя фолио на задното стъкло дали ще имам проблеми с полицията ?
?
Ако залепя фолио на задното стъкло дали ще имам проблеми с полицията ? Кажете моля ви
mlado-maistor4e - специалист
Rusev написа: ТВЪРДЕ ВЕРОЯТНО
rusi_78 - напреднал
В закона за движение по пътя пише че е разрешено да се затъмни или закрие задното стъкло само ако имаш две странични огледала за обратно виждане. Ще потърся члена и точката така че ако те спрат да го цитираш. Аз се занимавам с реклама и съм облепял много коли. Не дават само предното и двете на водача и мястото до него. Всички останали може.
aldebaran - напреднал
mario-borisov написа:
Ако залепя фолио на задното стъкло дали ще имам проблеми с полицията ? Кажете моля ви
С полицията - не! Но ако и него не залепиш добре, ще имаш проблеми с нагревателите на стъклото, ако решиш да го сваляш и да лепиш ново! :wink:

Тема "Фолйо на стъклата !!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: