• 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
kalin72 написа:
Анди...
Точно такъв продукт търсех миналата есен (за малка площ и лесна работа). На мен не са ми необходими задвижки, вентили, ламбда контрол, компенсация по tвън, приоритет на бойлер и да се настройват 20 параметъра, които трябва да разучавам за какво са и каква е връзката между тях. Не че не мога да го разуча, но вкъщи са две жени с тримесечно бебе и като не съм у дома, няма кой да настройва при нужда. Между другото пролетта говорих с дистрибутор и техник на известна чужда марка котли и горелки и ми казаха че няма много смисъл в тая ламбда.
Разбира се че е само котел и то без димогарни тръби и топлообменник при капака, където е жегата. КПД е по-ниско от грейко (91 срещу 93). Не че е кой знае каква разликата в това. За управлението нищо не мога да кажа, защото не разбирам от такива неща. Важното е, че с него може да работи всеки след обяснение от 1 минута. Хайде две като повториш. При мен ще има два термостатични вентила с изнесен осезател (единият е на бойлера). Стремях се към максимално опростена инсталация и мисля, че накрая ще се получи точно както си го представях.
n.ganev написа:
andy_forresite, Вдичко което монтирам си има гаранция и в гаранционният период по някога аз вадя петдесеттак за гориво ако се наложи. Да може би се налага и собственика да си скубе косите в последствие ако сам си е монтирал нещо неправилно или некачествено за по евсино.
В края на миналата зима попитах Л. Ганев колко приблизително да отделя за части за оборудване на котела. Писах му какво мисля да правя и човека ми каза да заделя около 500 лева. Взех чешки тръби и фитинги, радиаторни вентили и глави хъниуел, термост. вентили херц, термостат салус, РС елби, помпа грундфос алфа 2L, пак италиански клапан по налягане, взимал съм месингови части (холендри, нипели...). В крайна сметка прескочих 500, т.е. включих се в сумата. Вече как ще направя монтажа си е задача с много неизвестни :) . Ако нещо не знам, ще попитам. Ще се радвам да получа помощ от вас. Близо година посещавам форума и съм наясно кой какъв темперамент има и откъде може да дойде помощта. Досега не съм се занимавал с такива части и не знам елементарни работи, като например слага ли се уплътнение на холендрите на помпата, къде се слага уплътнение и какво да е то, къде не се слага, къде колко чупки и завойчета са допустими с оглед безопасност ... и т.н.
Staio1 - специалист
stoy@n написа:
И аз се оборудвах с котел Torch. Вчера го пуснах и техен човек му настрои каквото трябва да се натройва. От моя старна само измерих количеството пелети за 6 минути и го въведох в контролера.Останалите настройки не съм гледал и пипал. За сега съм много доволен от отношението им към клиентите и се надявам и за нанпред да продължат да са така отзивчиви. Що се отнася до това колко икономичен е, ще пиша в края на отоплителният сезон. Заредил съм четири тона иглолистни пелети и ще видим до къде ще ме изкарат. За сравнение с Виадруса изгаряхме по 15-20 кубика букови дърва на сезон.

Поздрави,
Стоян

Хай честито и на още един тогава ще обменяма опити този сенон. :finga: Остана и на колегата andy_forresite да му е пристигнала поръчката и да се похвали. Малко по малко ставаме все повече!!! :supz:
krasen1 - специалист
stoy@n ,честито ползвай го със здраве! :cooler:

Анди,според мен недей да слагаш термостатъчен вентил на бойлера.Използвай го като буфер или по точно като изравнителен съд.По този въпрос, мисля че говорихме веднъж и ти обясних как е при мен,но ти си решаваш.Ако още нещо те интересува, питай ще ти кажа.
andy_forresite - майстор
Спомням си разговора и особено това за бойлера. Сигурно ще имам въпроси около присъединяването. По възможност след седмица хвърляй по някое око на темата :) . Ще попитам каквото не ми е ясно и хората от фирмата.
Я кажи изхода и входа с мъжка резба ли са? Питам защото взех две ППР Ф32 колена с метал с женска резба за там. Ще опитам да сменя едното с месингово (за входа) и да доплатя разликата, да сложа едни 15 см метална тръба и на нея да прикрепя сензора на трипътния вент.
Димоотводът е ф130, нали?
p.v.x - майстор
krasen1 написа:
Анди,според мен недей да слагаш термостатъчен вентил на бойлера.Използвай го като буфер или по точно като изравнителен съд.

andy_forresite написа:
Спомням си разговора и особено това за бойлера. Сигурно ще имам въпроси около присъединяването.
Честито и от мен.

Това с присъединяването на бойлера , в тази тема ли е обсъждано , или в друга.
Да знам къде да го търся.
Че ми е любопитно.

:rock:
andy_forresite - майстор
В тази тема не е обсъждано присъединяване на бойлер с термостатичен вентил. Аз четох тук viewtopic.php?f=10&t=40819
stoy@n - специалист
Моят го свързах с магнет вентил на входа на серпентината и два термостата-един на входа на котела и един на изхода на серпентината на бойера. Термостата на котела не позволява отварянето на магнет вентила когато котела е под 50 градуса а този на изхода на серпентината контролира температурата на бойлера.

:partyman:
filmatoplo - майстор
точно тази е контрола.
hr.hristov57 - специалист
filmatoplo написа:
точно тази е контрола.
Извинзяваи, може ли да поясниш !
andy_forresite - майстор
Преди няколко дни ми доставиха оборудването и лека-полека започнах да сглобявам фитинги, тръби, разни кабелчета за помпата, термостата, щепселче за управлението... Всичко дойде добре опаковано и без прашинка. Беше и все още е толкова чисто че като пипаш го цапаш. Има някои подобрения по Торч 2. Едното е че горелката не се сваля за почистване. Залагаш я, затягаш на ръка двете гайки и това е. Чисти се топлообменника и пепелника се изхвърля от време на време. Второто касае управлението и по-точно в:
- задаването на времето за самопочистване (периодичното обдухване); има настройка само за интвервала от време - през колко минути да се самопочиства. Продължителността на самопочистването е определена софтуерно според мощността, на която гори, т.е. различно е за различните мощности.
- механичното бутало за избутване на твърди остатъци има чавка за вкл/изкл. и то си "знае" кога да се задейства
Работата с управлението е много интуитивна. Всеки може да направи каквото поиска без изобщо да е поглеждал към ръководството. Датата и часът идват настроени, така че няма много за човъркане.

Предстои да сложа още два радиатора и да досвържа входа и изхода. Не можах да си намеря втория тръбен ключ и гаечен 36, но ако се задържи така топличко навън, ще има време за помотване. Надявам се до края на този месец майсторът да шпаклова едната стая, да изчакам технологичното време за съхнене, да грундирам и боядисам, че да пристъпя към монтажа на радиатора там. Дано няма много течове ...
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: