• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
В нас имам 20 глидера Н500 като един радиатор. На "кръст" съм го свързал. Ако беше 10, най-много 12-13 глидера може би щях да го свържа едностранно. От котела до радиатора температурата при мен спада с 3-4 градуса. Например: задал съм 55° за температура на водата и измервам 52° излъчване от радиатора, като след 15-16-тия глидер падат още градуси в десети. Да кажа, че още не съм сложил и 1 см изолация на тръбите, но по принцип си се губят някакви градуси по трасето (19-20 метра път на подаващата тръба от котела до този радиатора). Не съм си правил опити как ще топлоотдава с друго свързване. Пробвайте.
Аз бих си го направил горе вход и от другата страна долу изход. Тръбата ниско под радиатора и плътно в стената, т.е. по-нависочко от пода седи. Поставил съм скоба, прибрано е. Така е при мен. Вижда се, но само ако се отдалечиш и изрично провериш я да видим сега тоя анди къде е положил тръбите, ааа вижда се - не е добре. Е, на мен пък си ми харесва :) .
шоп - майстор
kandidat_maistor, твоят майстор ти е дал добър съвет ако искаш естетичен монтаж без изобщо да къртиш и подмазваш. Системата е работеща. Може да ти спадне мощността на радиатора да кажем 5 %, но ти практически няма да го усетиш това.

Успехи!
grants - специалист
Колеги здравейте , понеже тази година ще правим пак парно , но над нашия етаж и имам въпрос за свързването между два радиатора.
Проблема е в 2 от стаите , понеже няма място къде да се монтират радиаторите се спрях на следния вариант : по 2 радиатора на стената , като между тях ще има някаква мебел. Обемите на помещенията са горе долу идентични 32 и 33м3 , та съм избрал съответно по 2 броя панелни 600х600 (в сайта им дават 1470W на радиатор). И в двете помещения ще има монтирани термоглави , сега обаче се чудя как да подсъединя радиаторите - последователно като ще ползвам по 1 термоглава или паралелно пак с 1 термоглава. Втория вариант остава да работи постоянно единия радиатор , който ще подържа някаква минимална температура , а вече втория на който ще е термоглавата ще регулира температурата до зададената(поне аз така си мисля).
Първия вариант ми се вижда най-удачен , но незнам дали след като започне да затваря термоглавата крайния радиатор няма да изстива по-бързо и така да се получава цикличност на термоглавата - ту за отвори , ту да затвори. При този вариант с последователното свързване тръбния път между двата радиатора ще е около 1-1.5м
Отворен съм и към други съвети , но избора е много малък - на 3 от стените няма ниаккъв шанс да се сложи радиатор , а на 4тата има по средата мебел :lol: Варианта с конвектор отпада :wink:

Поздрави !
kandidat_maistor - напреднал
шоп написа:
kandidat_maistor, твоят майстор ти е дал добър съвет ако искаш естетичен монтаж без изобщо да къртиш и подмазваш. Системата е работеща. Може да ти спадне мощността на радиатора да кажем 5 %, но ти практически няма да го усетиш това.

Успехи!
Благодаря ти, ще опитам пък да видим какво ще излезе.
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за радиатори и тяхното свързване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: