• 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Няма да мога да й насмогна на бонбоните. Тя не спира до гори. Няма стаен термостат, а ако я спра аз за икономия/почивка, температурата пада бързо. В стаите ми след работа е 18 градуса и всеки ден пада с десети. Това лято смених един прозорец и положих стиропор 8 см на една стена, защото беше оставена "временно" без мазилка. Така че нямаме и изолация. Дори къщата не е на наше име, предстоят някакви делби и глупости, в които мисля да не участвам, ми направо да се местя. Пари за откупуване на дял не давам.
Ако излъжа контролера за това колко калорично е горивото, той ще си умножава Капацитет на шнек х Калоричност пелети = Подадена енергия. Може да сложа 4,5 или 4 кв ... може да сваля на поне 3000 kcal ... и тогава показанието за моментна мощност ще е различно от досега (примерно вместо сега 10 ще пише 7 но ще гори еднакво). В резултат постепенно ще натрупа пелети, които надали ще успеят да изгорят с "вградения" въздух и ще се заформи пирамидка пред пламъка от пепел, която пепел ще затвори дупките за обдухване и ето още пепел. Пробвал съм :) Сега също остава пепел, но не е много. Пъти по-малко отпреди. Мисля повече да не пипам. Котелът е светлосив отвътре, значи и въздухът е около "истинския".

Ще помисля над възможността да добавя два хода като разделя разстоянието между предната част на водната риза и първата пита. На Дакон-ите там е бункера за въглищата, а тук първите две пити са първи ход. Само че трябва да се направи грамотно и по начин, който да позволява да го махна без да личи какво е слагано. Не че се крия от някого и треперя над гаранцията. Искам да усвоява по-добре на ниските степени. Просто не мога да си представя да закрепи 5 кв колкото и радиатора да се използват. Така че 24 часа по минимум 5 кв (1 кг/час) са 24 кг х 7 дни = 168 кг на седмица х 4 ~700 кг на месец. Моите стаи са разположени една след друга. Да бяха коридор и вляво и вдясно врати ... щеше да е друго. Външни стени да искам. Няма да му смогна ако го оставя включен непрекъснато, макар че по време на сибирските студове ще го направя. 4 кг/час х 24 часа = 96 кг :lol:
шоп - майстор
Мдааа, за да влезе в темперартурен режим системата е нужно добивите и разходите на ТОПЛО да са в равновесие. След като нямате топлоизолация и собствеността на имота е спорна е разбираемо, че не искате да инвестирате в чужда или в не разделена собсвеност. Получава се един омагьосан кръг: големи топлозагуби- скъпо гориво-ниска ефективност.

Май няма повече какво да добавя.
andy_forresite - майстор
Поради високата сметка ползвам само два от радиаторите. Ефективността ще я видя. Оборудването работи и ще спра чак като видя някаква средна мощност за ден и в поне 2 поредни дни. В четвъртък по това време ще имам данни за (само)анализ.
Тази работа с два радиатора обаче не става. Както каза един съфорумник, това не е кюмбе да го припалвам сутрин и вечер с по 2-3 дървета.
А какви може да се причините да трупа купчина пепел в предната 1/3 от горелката? Нали сега изучавам какво-що и вдигнах въздуха още. Направих го на +12. Пелетите са дървесни плюс някоя останала от другата партида, ама и с качествени дървесни си трупа. На 13 kw температурата на кюнеца на 40 см от фукса е 115°. Кюнците са ми без хоризонтални участъци. Две кривки и две прави вертикални части.
Според мен тази температура 55 е слаба работа, ама ще пробвам така.
gnt69 - майстор
Нещо сбъркано има. Дигай му температурата сложи му 65 градуса да стопли радиаторите да стопли стаите и да падне на 3 кв. и само да поддържа. Все пак са 2 радиатора. Или ти много го лъжеш с калоричност на гориво,въздух и му се обърква логиката. Нешо сбъркано има. Аз в момента с Грейко топля 120 квадрата от 200 жега не се диша 24 гр. горелката гори на 1 и влиза в изчакване.Запалил съм я в 18 часа при 18 гр. в 19,15 беше 22. Звънни на продавача да дойде и да си я оправи. Ти викаш външни стени ама пък са 2 стаи и навън е топло. Като стане студено кво правим. Какви 10 киловата ако на тия стаи им сложиш по една духалка по киловат и половина и ще ги стоплиш. :partyman:
andy_forresite - майстор
Пуснал съм 5 радиатора в пет стаи. Топля всичките 120 кв.м. 16.5 кв радиатори. 22 гр показват термометрите, радиаторите са хладни. Горелката яде по 2.6 кила на час. Утре сутрин може да е напънала и ракията, уискито, компоти там каквото има. Май и бункера ще се сгъне :lol:
gnt69 - майстор
Ама по нещо горелката разбира ли че се е стоплило. Демек имаш ли термоглави, стаен термостат.
andy_forresite - майстор
Има термоглави на всичките радиатори. Сложени са на 22 градуса.
Трупането на пепел до утре може би ще изгаси огъня. Да става каквото ще. Аз съм под завивката.
gnt69 - майстор
Може би трябва да вдигнеш температурата на котела. 16 кв радиатори ама на 70 градуса. Ако стопли ще започне само да поддържа на минимална мощност. Ти сега вкарваш студена вода и главите постоянно отворени. Аз имам трипътен на 60 градуса, помпата включва на 61. Задал съм температура на котела 70 гр. и той си стои на 68-9-70.
andy_forresite - майстор
Качих на 60. Много голям марж изход вход. 59.7/41.9. Не смея да вдигам още нагоре че лягам. Опа 60.1/41.8. Утре на 65 и каквото и да стане, ти ще си виновен :lol:
gnt69 - майстор
andy_forresite написа:
Качих на 60. Много голям марж изход вход. 59.7/41.9. Не смея да вдигам още нагоре че лягам. Опа 60.1/41.8. Утре на 65 и каквото и да стане, ти ще си виновен :lol:
Аз моя нощем го гася. Сутрин пали час преди да стана и като се събудя топло навсякъде. Нагласи го да запали час преди ставане задай му висока температура и като събудиш ще видиш че навсякъде топло и котела се кротнал на 4-5 кв.
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: