Най - вълнуващия въпрос зимно време.
iavorjj - напреднал
n.ganev написа:
iavorjj написа:
Здравейте,явно настъпи сезона и стана страшно...ще се наложи да си монтирам сам горелка rb30 на котел грейко пак rb30 и то не по мое желание,а от протакане от един дистрибутор и съответно сега няма кой да го направи...Та въпроса ми е може ли малко насока трудно ли е,има ли фланци в комплекта на хотелската,отстрани или отпред на вратата да я сложа.Средно къдърно мйасторче съм сменям агренажи,шпакловам,водопровод слага и т.н.Смятам че ще справя.Явно по Софийско има много глад за дистрибутори 3м.мотаене и сега-"ми то няма да може да стане скоро".Да се ама с малкото детенце няма вариант да не стане скоро :?
Моля ви за малко насоки :partyman:
То до тук добре си написал ама кога си закупи продукта и кога реши, че ще минаваш на пелети та сега се жалваш от протакане и глад?
Сега видях 3м :? какво означава това? Ако е три месеца и те е домързяло да го напишеш за ТРИ СЕКУНДИ а ние тук отделяме време да отговаряме .......
Ами не ме е домързяло,питал съм за съвети назад в темата.Аз не разбирам като човека ми е пуснал оферта за котел+горелка+монтаж,договорили сме за цени и т.н. в един момент да каже ами на почивка съм ама няма проблеми споко.После ми прати котела-трябваше да го върже ми пак не стана...имал нмого работа да си намеря аз хора.Добре де ама те всички които се занимават с това в момента имат работа и чакам разбира се.Постоянно го държа в течение и пак-нямало проблем.Вързан е котела и познай:ами има много работа,а и горелка няма,а и да има няма време да ми я пусне в експотация.Да си намеря от друг горелка.Супер ама звъня и познай-нямаме защо не се обадихте по-рано.....И какво сега излиза жалвам се.Ами не- питам за съвет.Добре че третия дистрибутор откликна веднага с горелка.Да ще си я монтирам са ама поне е вариянт.
А исторята я написах за да не се обяснявам че не съм се сетил навреме да слагам котел.Явно има и от двата вида дистрибутори-добри и лоши.Това е.
filmatoplo - майстор
До тук е така ,трупат се малко джаджи ама без тях не може, помпата за малкия кръг се включва от термостат мерещ дима на котела. смесителния вентил преди радиаторите има ли задвижка, ако има - купуваш от Интиел управление за отоплителни кръгове с контрол. по вътрена и външна температура.
borisov3252 - напреднал
judas написа:
borisov3252 написа:
С какви пелети са тез стойности и колко е F. Load при теб ?
F. Load e времето за 1 литър пелети нали ?
А и стойностите са ти по-високи от моите по-чест цикъл и същото време за работа на шнека.
Пелетите са пловдивски МЦ, иглолистни мисля, F. Load ми е 55sec, не е за 1 литър, а 55sec качва пелети големият шнек.
По инструкция на Грейко - F. Load е времето което ще напълни съд с капацитет 1 литър с пелети.
По този начин се вижда разликата в капацитета на шнека от бункера.

Мога да твърдя, че съм заместил 1000лв разход за дърва и въглища (като съм палил на обяд или вечер до през ноща да гори) с 500-600 лв за пелети (24/7 поддръжка на инсталацията, в редки топли дни съм прекъсвал огъня през деня)
m0m43 - специалист
gnt69 написа:
Моята е 5-20 кв а неговата 7-30, като ги настроиш добре даваш възможност тя да избира и да модулира. Логиката е 6 кила пелети по 5кв правят 30кв и така нататък.
Извинявай колега, ама ми се струва малко нелогично това, защото аз мога да я направя да харчи и по 10 кг на час, но това няма да направи горелката 50kW, особено ако не изгаря всички пелети. - :)
Също така не смятам че правилното настройване на горелката е колко кг да изразходва за час, а по скоро подаденото количество да го изгаря пълноценно, защото примерно аз мога да я направя да подава 6кг на час, но със fan - 5% и определено няма да е 30kW :D

Обаче тук идва отново големият ми въпрос - как си настройвате горелките - и не питам за стойностите на load / cycle / fan - защото ми е ясно че при всички са различно.. по-скоро искам да разбера тънкостите на настройките спрямо горенето, какво да следя при сменянето и т.н.
gnt69 - майстор
Ти искаш твоята да я караш кат печка. Колкото и сложиш толкова да гори. Заради това са мощностите за различните режими да работи различно. Защо мислиш на колата ти са и сложили 5-6 скорости. Тънкостите започват със количество пелети + определен въздух. Ако количеството пелети не ти е вярно за какво ти е въздуха да буташ. Другите тънкости са бял пепел и бяла горивна камера на котела + студен кюнец. Грешиш че при всички е различно. При всички е почти еднакво. Има количество пелети + почти еднакъв fan , не f load а пелети в килограми ама какво да обяснявам на тебе ти е ясно.
m0m43 - специалист
Добре, поправиме ако греша но малко по-горе каза че трябва да започна с това, да гори по 6кг на час а сега ми казваш, че искам да я "караш кат печка. Колкото и сложиш толкова да гори"... Значи, казваш ми да гори по 6кг/час и след това, че аз искам да гори колкото и сложа.... Добре :)

Напротив, не искам да я карам като печка или да правя някви икономии, щото ако исках щях да си взема печка и да ми излезе по-ефтино, а искам да си я настроя ОПТИМАЛНО и ако на мен всичко ми беше ясно, нямаше да питам какво да гледам при настройката.

И като цяло питах за тези тънкости, за да си имам някаква представа какво тряба да "стане" и да се науча, а не колко трябва да ми харчи, при положение че си нямам и представа на какви стойности тряба да са cycle и fan, за това ти казах че мога да я направя да подава 6кг но със fan 5% и тогава, няма да е 30kW

Така че, извинявай ако нещо съм те обидил, и да запазим добрият тон и ако имаш желение можеш да споделиш житейскии опит при настройването и за тези "бял пепел и бяла горивна камера на котела + студен кюнец." :)

Та, както и да е. Ако някой все пак иска да сподели какво гледа при настройка, нека не се притеснява да го направи :-D :-D
gnt69 - майстор
Ок да започнем отначало. Горелката ти е 30кв. За да изкараш 30 кв през горелката настройваме степен 3. За степен 3 е необходимо 6 кг пелети на час+ въздух да кажем 52, за степен 2 около 15 кв. значи 3кг пелети + въздух 48, степен 1 ти е 7 кв, значи около 1.5 кг пелети със въздух 44. И оттам нататък следиш как гори, каква температура имаш на димните газове и ако е необходимо коригираш единствено с въздуха. През цялото време се опитвам да обясня че имаме едно неизвестно количеството въздух. Пелетите са даденост и сме ги определили с това каква горелка сме купили 5-20 или 7-30. Имай на предвид че след промяна трябва да изчакаш 15-20 минути да се нормализира горенето след корекцията. Направи я така и сподели как се държи. :partyman:
m0m43 - специалист
Супер си! Това беше доста полезно. Ето и няколко бързи въпроса :проба: :проба:
1) температурата на димните газове предполагам че се мери след котела (началото на кюнеца/фукса)?
2) температурата на димните газове във какви стойности приблизателно трябва да е. тук предполагам че колко по ниска са толкова по добре :)
3) Относно настройката на подаване на пелети, как е по-добре да се направи - по-кратък цикъл със по-малко подаване или обратното - по голям цикъл си по-продължително подаване?

Също беше споменал за другите тънкости - бял пепел и бяла горивна камера на котела + студен кюнец - можеш ли да споделиш малко инфо и за това
gnt69 - майстор
m0m43 написа:
Супер си! Това беше доста полезно. Ето и няколко бързи въпроса :проба: :проба:
1) температурата на димните газове предполагам че се мери след котела (началото на кюнеца/фукса)?
2) температурата на димните газове във какви стойности приблизателно трябва да е. тук предполагам че колко по ниска са толкова по добре :)
3) Относно настройката на подаване на пелети, как е по-добре да се направи - по-кратък цикъл със по-малко подаване или обратното - по голям цикъл си по-продължително подаване?

Също беше споменал за другите тънкости - бял пепел и бяла горивна камера на котела + студен кюнец - можеш ли да споделиш малко инфо и за това
Температурата аз я меря на изхода на котела пробил съм тръбата и съм монтирал термометър с 10 см сонда. На 1 е около 110 но зависи каква температура на водата си задал, аз съм на 70гр.
Аз горя слънчогледови пелети и съм задал 50 секунди между дозите. Трябва да пробваш ако ти харесва оставяш го ако не ти харесва горенето променяш.
Белия пепел се докарва на око с количеството въздух. Ако хептен искаш да си коректен виж има една тема ламбда контрол на котел. Купуваш и виждаш въздуха много ли е или малко. На мене не ми трябва аз горя евтини пелети по 170 лева тона.
filmatoplo - майстор
Бялото е от слънчогледа :) .

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: