Здравейте.
От тази неделя и аз официално преминах на отопление с пелети.
Закупих си за тази цел котел Torch II 3-20kW.
Понже това за мен е една изцяло нова наука ще помоля за няколко отговора на няколко въпроса.
1-Разход,който ми даде до момента е м/у 1-2кг. на час(Отоплявам 4 радиатора по 3kW.,2 по 1,5kW,един около 1,2kW,бойлер и лира.)и не мога да преценя това нормално ли е...
Вчера без никаква видима причина ми думна 25 кила от 9:00 до 19:00 като се има в предвид че предните дни ми горя за същото време 8-12кила.Горя дървесни пелети >4,6kW калоричност,капацитет на шнека след замерване 2100гр.Темп. на изхода 50,6-51гр. при зададена 50,а на входа 47-48,7(Трипътен вентил на 45гр.).На всички радиатори съм с термоглави,с изключение на малкия радиатор в коридора,лирата и разбира се бойлера.
2-Въздуха съм го направил на 0.Имам около 11 метра комин.Пепелта в пепелника е сива,на стените е червеникава.
Това така ли трябва да бъде?
3-По молба от термосиликат спрях функцията "избутване" на горелката,в резултат на което се образуваха някакви странни буци,които закриваха/запушваха горелкат(почистих ги и пуснах функцията пак),ще кача снимки по късно.
4-Връзването на котела съм го направил по тяхната схема.
Помпата ми е на 1 и върти постоянно.
Термометъра на глава на трипътния съм го закачил на тръбичка над самия него.
Другите 2 сензора за вход и изход съм сложил съответно в капсула в отвора за датчик за изходящата и със свински опашки закрепих датчика за входящата на тръба в близост до коляното,което е вързано към котела(за да съм сигурен,че не лъже с температурите съм го изолирал с алуминиево фолио).
Малкия радиатор в коридора,както и лирата и бойлера са постоянно отворени да служат малко като буфери.
Това е общо взето.
Ако можете да ми дадете някакви идеи и насоки ще се радвам.
Критиките също ще са добре дошли ако не съм направил нещо правилно.
Благодаря за отделеното време!
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo
- майстор
1168 мнения в "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване."
LiLsSsSs
- напреднал
С риск да ми се осмеете,ще си призная нещо.
Допуснал съм кардинална грешка при монтажа на термоглавите.Всички сочат на горе .
Дали това би обяснило преразхода от вчера?
По стаите температурите са ОК,но се чудя ако ги преправя и ги сложа хоризонтално дали ще има корекция по гореното.
Пропуснах да кажа,че се опитвам да потдържам радиаторите топли и съм охлабил малко самите глави и ги държа на 2.
Иначе при затегната глава радиатора е топъл само 20 см. от горния край.
До сега не съм ползвал термоглави и ми е голям шаш.
Допуснал съм кардинална грешка при монтажа на термоглавите.Всички сочат на горе .
Дали това би обяснило преразхода от вчера?
По стаите температурите са ОК,но се чудя ако ги преправя и ги сложа хоризонтално дали ще има корекция по гореното.
Пропуснах да кажа,че се опитвам да потдържам радиаторите топли и съм охлабил малко самите глави и ги държа на 2.
Иначе при затегната глава радиатора е топъл само 20 см. от горния край.
До сега не съм ползвал термоглави и ми е голям шаш.
hr.hristov57
- специалист
Здравей колега, не съм специалист и относно правилността на монтажа на термоглавите мисля,че няма съществено значение,но с разхлабването на термоглавите си променил настройката т.е. си отворил главите все едно на по-висока температура и вероятно от там е преразхода. Той хода на иглата на вентила от затворено до отворено положение е около 2мм. така,че е възможно напълно да си ги отворил.
Все пак ти препоръчвам да се свържеш с фирмата,да обясниш случая и съм сигурен че ще получиш компетентен отговор -иначе от форума ..?!- пет човека -десет мнения.
Успех!
Все пак ти препоръчвам да се свържеш с фирмата,да обясниш случая и съм сигурен че ще получиш компетентен отговор -иначе от форума ..?!- пет човека -десет мнения.
Успех!
andy_forresite
- майстор
LiLsSsSs написа:...Термометъра на глава на трипътния съм го закачил на тръбичка над самия него...Няколко пъти го препрочитам и не разбирам какво казваш. Може ли да перефразираш?
Относно термостатичните глави на радиаторите. И аз съм за първи път с термоглави на хъниуел и с радиаторни вентили същата марка. Главите отчитат най-коректно когато са хоризонтални. На снимките за илюстрация на монтажа на главите към вентилите палчето, по което завърташ числата от 1 до 5, сочи нагоре. Моите също ги поставих така и с два термометъра съм обикалял по стаите да проверя дали зададената температура по термоглава кореспондира с тази в стаята. Оказа се че да, точни са.
В спалнята ми главата е на 2, което отговаря по описанието на 18-19°. В трапезарията съм на 3 и следващата точка, в друга стая на 2 и точка преди тройката ... С всяко повишаване на температурата в стаята вдигаш и разхода. първоначално се усеща повече, но след часове време разходът се стабилизира с едно почти постоянно и малко по-високо равнище (по-топло е в някоя стая от вчерашния ден).
Когато температурата в стаята се постигне, радиаторът започва да изстива. Преди съвсем да изстине все едно си го спрял, отгоре е леко топъл. Така че може да се разчита на главите в това отношение.
На каква температура си оставил водата? Повече от 54-55°С няма смисъл. И на 75 в стаите ти ще е същата температура (термоглавите). Разликата ще е в разхода на пелети, защото за да поддържа водата на 70-75 вместо на 50-55 е нужна много повече енергия, а тя идва само от пелетите.
Ако ти остава пепел върху скарата във видимата част на горелката може да увеличиш въздуха с 1-2 степени, да я оставиш да погори 5-6 часа и тогава да погледнеш набързо има ли промяна. Бучка имах и при мен тази сутрин. Горелката няма да загасне, но пречи на огъня. Той я облизва и се кълчи покрай нея. Беше точно пред буталото, а функцията избутване съм я спрял засега. То на 5-6 кв дали има бучица там или не няма голямо значение, но на високите ще има предполагам. Когато забележа такива бучици пепел с дръжката на четката за чистене я бутам, като не бъркам много навътре да не преча на горящите пелети. За 60 и кусур часа леко горене (средна 4 и нещо) виждах дупките на скарата - не остава много пепел. Почистването ми е на 10 минути. Така че пробвай с повече въздух и виж след няколко часа дали има подобрение.
andy_forresite
- майстор
Пропуснах да кажа че след като си затоплил дома, погледни в профила си средната мощност за последните 12 часа и ограничи максималната мощност. При средна 6,7 kw например, няма смисъл максималната да е 15 или 20. Хвърляш котва на 7, най-много 8. Не забравяй и разхода на топла вода ако имаш свързан бойлер с това отопление. Не е едно и също дали се ползва или не за къпане. Хайде някоя чиния, вилица, лъжица
няма значение. Аз като се къпя почти не се усеща по темп. на водата, но като влезе жена да се изкъпе ...
filmatoplo
- майстор
LiLsSsSs
- напреднал
andy_forresite написа:Трипътния вентил има един датчик външен,който е с едно телче излизащо от термоглавата.LiLsSsSs написа:...Термометъра на глава на трипътния съм го закачил на тръбичка над самия него...Няколко пъти го препрочитам и не разбирам какво казваш. Може ли да перефразираш?...
Та аз съм го сложил на тръбичка която е над трипътния вентил.
Оказва се обаче,че това е неправилно и е трябвало да го сложа на входящата вода долу.
Оказа се,и че трябва да си завия термоглавите като хората,защото тази гимнастика,която направих ми е вдигнала разхода на пелети.
То и пелетите не са мнгохо хубави: дават ги >4.6kW чакам да ми доставят едни които са на 5,5kW - 90% Дъб 10% Ела и ще видим как ще горят те.
Явно проблемите с разхода на един котел,се дължат не толкова на самия котел,колкото на собственикът му
filmatoplo
- майстор
stoy@n написа:Явно проблемите с разхода на един котел,се дължат не толкова на самия котел,колкото на собственикът му+1
Със здраве да си ползвате системата!
Всеки ден оправям банки свързани с Задкотелното устройство .
Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература