Ел. инструментите. Консумативи.
Celeborn - специалист
Старият ми шлайф (английски Black & Decker BD190, на 10+ години) вчера изгоря и реших да не се занимавам да го оправям, а директно да взема нов.

Колебая се между следните 2 модела, и двата са на една цена (220 лева).

Принципно машината няма да се ползва често и ще е за текущи неща по вилата и къщата, където ежегодно има много задачки... ще се обработва почти и единствено дървесина.

Досегашният шлайф беше 330W, 10.000 осцилации в минута (нерегулируеми)

Моделите:

Makita BO 5021

260W
Осцилации в минута: 4000-12000
Обороти: N/A
Ексентрицет: 1.4мм
1,4 кг.

Bosch PEX 400 AE

400W
Осцилации в минута: 9000-26000
Обороти: 4500-13000
Ексентрицет: 2.5мм
1,9 кг.

Питанките са ми следните:

Ясно е, че Makita най-вероятно е по-качественият инструмент пред Bosch като изработка. Въпросът е, дали това трябва да ме притеснява, след като няма да се ползва особено често.

Досегашният ми шлайф беше на 10.000 оборота и не съм имал проблеми с него - виждаше ми се доста добре балансирана "скорост".
Има ли полза при дървообработка от ниските обороти при Макита (4000 най-ниско, сравнено с 9000 при Бош) и от високите при Бош (26000 max, сравнено с 12000 при Макита).

Някой може ли да обясни за ексентрицета? И евентуално с този 1мм отгоре какво печели или губи Бош-а? При дървообработка или полиране?

Да не забравяме и мощноста - 260 срещу 400 вата...

И не на последно място - теглото - половин кило си е половин кило, особено когато се работи с една ръка, а с другата се придържа предмета.

Всякаква помощ и дори други предложения ще са ми от полза, защото в момента съм напълно раздвоен и не знам какво решение да взема.
Благодаря!

Прикачен файл

400x600_311820.jpg
400x600_311820.jpg (33.02 KиБ) Видяна 7162 пъти

Прикачен файл

BO5021.jpg
BO5021.jpg (147.79 KиБ) Видяна 7162 пъти
Последна промяна от Celeborn на пет авг 01, 2008 6:35 pm, променено общо 1 път.
Niky77 - специалист
Привет! Първо оборотите - при Боша не са обороти, а брой ходове. Второ ексцентрика - по-големия ход сваля повече и по грубо. Трето мощностша - това е колко ток харчи, а не мощност на машината! А иначе ............Makita !
Celeborn - специалист
Да, прав си, не било обороти а осцилации в минута... (opm)

Оборотите са на Боша са 4500-13000, на Макита не намерих информация, но предполагам, че също се дели на половина...

И друга питанка - значи да разбирам, че по-ниската стойност на ексцентрика значи по-фина работа, но друг ми е въпроса - на места виждам да дават за машините 5мм и 2.8мм - т.е. удвоени стойности. Някаква идея на какво се дължи това? Някаква друга схема на измерване (тип радиус-диаметър?)

EDIT: ясно, едното е ексцентрицет, другото е диаметър на орбитата (2х ексцентрицет)

За мощноста... някак си не мисля, че е само до изхарчения ток, ама знам ли :)
velsi - Почетен майстор
Принципно не съм фен на Макита, но не си купувай ЗЕЛЕН Бош!
Celeborn - специалист
velsi написа:
Принципно не съм фен на Макита, но не си купувай ЗЕЛЕН Бош!
Именно зеленият цвят е това, което и мен ме притеснява :)

Макар досега да не успях да намеря негативно мнение за машината, всички са базирани на (предполагам) сравнително кратък срок на ползване... а не искам след 2 години да съм пак на пазар за същото :)

Обаче за Макита има плеяда отлични ревюта и нито едно лошо също :)

Общо взето мисля, че утре ще имам нова синя машинка вкъщи :)

Някой ще ми каже ли кой е официалният им вносител в България, не ми се занимава с Мосю Бриколаж, а и искам да си поръчам екстра подложка, за всеки случай да знам, че си имам :)
Celeborn - специалист
Благодаря - мен ми беше най-вече заради резервната подложка, но явно ще си поръчам само нея, когато към средата на месеца имам път до Пловдив, понеже съм от София.

Отново благодарности на всички!
Niky77 - специалист
В София дилърите са Ташев-Галвинг /962 10 10/ и Марка2000/920 94 70/. Успех с работата! А подложка си вземи, когато ти потрябва, защото може така да ти остане!
filbig - специалист
Със зеления бош, който е на снимката съм работил 3 години по колите, шлайфах с него гипскартона и много дървен матерял. Само веднъж попаднах на кофти шкурки, които се отлепяха и ми се наложи да му сменя малкия лагер, който е на плота и струва 3лв. Не съм ползвал гаранцията, защото много щяха да го забавят. Машинката си работи още , но си взех Festool с 150мм плот и прахосмукачка и мисля че това е върха на сладоледа. А за да си пазиш плота по дълго време има предпазител за него, който се залепва за плота, а за него шкурките. А ако ползваш по качествени шкурки излиза по евтино- изкарват двойно, а са почти на същите пари около 0,70 ст. А плот за боша е към 16лв. Успех!

Тема "Ексцентър шлайф - Makita или Bosch..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: