Всичко за дърводелството
daniel vasev - специалист
Ето ги груби са недодялани но тук говорим за точност.

Прикачен файл

IMG_20161029_220530_461.jpg

Прикачен файл

IMG_20161029_220545_585.jpg

Прикачен файл

IMG_20161029_220602_481.jpg

Прикачен файл

IMG_20161029_220623_773.jpg

Прикачен файл

IMG_20161029_220644_998.jpg
Ето още една

Прикачен файл

IMG_20161029_220514_707.jpg
ktamen - специалист
daniel vasev написа:
Здравейте на 15 съм и наскоро започнах дърводелска фреза но не ми е ясно какъв двигател трябва да използвам каква мощност .Знам че фрезите работят на поне 6000об те дали са достатъчни за инструмент 80мм ето и снимки от процеса на работа.
Ти си бил съвсем детенце. И аз се правя на голям майстор още от 5 годишен, но на 15 още не бях правил никаква сериозна машина. Едно голямо браво и евалла. Ако се движиш със същите темпове, след няколко години ще ме сложиш в малкото си джобче.
И все пак.
Недей да пестиш матряла, слагай дебели и тежки железа. Не е въпросът да издържат и да не се счупят, а деформацията им под товар да е минимална. А деформация винаги има, дори комар да кацне на танк и танка се огъва. Въпросът е колко ще провисне танка. Колкото по-стабилна е машината, толкова вибрациите и шумът са по-малки и машината, освен, че е по-безопасна, и вълничките по дървото са по-плитки (вълничките се образуват не само заради кинематиката на рязането, но и заради вибрациите на машината).
Старай се да си представиш къде каква сила действа и слагай желязото, дето трябва да я удържи максимално близо. Използвай повече тръби, затворените профили имат якост и на усукване, разните винкелчета се усукват лесно. Тръбите обаче понякога са твърде шумни, ама това се лекува като се напълнят с бетон, пясък или поне монтажна пяна. Аз почти никога не използвам оси с лагерни тела, като твоите. Много е сложно да им се осигури нужната съосност и резултатът е прекомерно загряване и бързо скапване на лагерите. Тръба, стругована в двата края по размера на лагерите е несравнимо по-удобна за работа и експлоатация. И винаги се старай да използваш малко предавки, най-добре инструментът да е директно на оста на мотора.
Дано не те засягам с тази лекция, наистина ти правя евалла, че на тези години правиш такива машини.
Според мен са груби и недодялани и слагам големи пета тежки и груби а за тези тела които казваш се правят много много трудно трябва всяко да се прави с едно хващане на струга без да се сваля че и 2 до 3 стотни оказват влияние.А тези които правя черупката си ляга на вече фрезована основа и няма грам посукване на абрихт банциг фреза всичко е с такива и няма проблем.Казваха ми за самонагаждащи лагери но не съм им фен.
ktamen - специалист
Наистина са груби, но те трябва да работят, а не да ходят по приеми. Моите машини и те не са красавци, но работят отлично.
Ако двата лагера са близо, си прав, че трябва да се стругова наведнъж, но в повечето случаи разстоянието между лагерите е голямо и малка несъосност не е проблем. Ако си старателен на струга, тази несъосност е много по-малка от допустимата за лагерите.
Много се отклонихме, помисли си за друг вариант за шлайфа и го нарисувай утре да го изкоментираме. Ролките и аз не ги правя от алуминий, заварявам ги от тръби и ламарина и после ги балансирам. Струва ми се, че и ти можеш да направиш такива.
Имаш ли трифазен ток, много кондензатори ми се виждат по снимките?
Трифазен нямам всичко е монофазно.Ще го помисля още малко но не ми се струговат нови ролки тези може би ще станат но ми се ще да е по прост че ще го направя да се сваля масата ограничен съм много много с местото и трябва по лесно да се разглобява в 20 кв съм събрал абрихт,щтрайхмус,банициг,бор апарат,циркуляр,струг за дърво,фреза.А дали е възможно да покажеш тройте машини.
ktamen - специалист
Моите машини отдавна са продадени, тук нямам почти нищо, щото и при мен е теснотия. Имам една малка машинка -кантов шлайф и циркуляр, дето я разнасях по обектите едно време. Между другото, тази машинка е с двигател 1,1кВт, ама лентата е широка 7см и е дълга 130см, ролките са 80мм, демек съвсем малка машинка.
В момента правя една четиристранка, ама е до никъде. Имам и още някви, ама са разглобени. Почти нямам стари снимки. Утре ще поровя да кача нещо.
Пробвай с тези ролки, но междувременно си мисли за други. И не бетонирай нищо :!:
Заради многото прах, шлайфовете често са някъде навън под навес, помисли си и за такъв вариант. Аз имам една пендула, дето режа най вече желязо. Още докато я правих беше предвидена да си стои навън. Още не съм и намерил място.
А черистранарка е супер за греди за навеси лятото ходих да правя но е мъка всичко с ел ренде се минава и е много много бавно.
Последна промяна от daniel vasev на нед окт 30, 2016 9:02 am, променено общо 1 път.
mavryt4o - майстор
И аз имах мерак за такъв шлайф особено като правя плотове за маси но просто се научих да работя по-прецизно и с един ексцентър и плота е готов.Отказах се защото иска адски много място и вече гледам да си пазя здравето пепелта ми е в множко.Хич не се оглеждаш за втора ръка аз бях намерил оригинален за 300 лв но се отказах претъпках се с машини и още един навес само за шлайфа да размъквам детайли няма нужда.И на мен не ми се дава стотинка за машини но пада по някой лев и тря си олесняваш живота Помисли за изгубеното време по шлайфа ако бачкаше дървений щеше да си купиш оргинален без псувни и нерви и още по-малко че с тези бордове по ролките шкурката няма да кара. Ти си решил вече корава глава си дано пък ти се получи и аз като правих мойте шлайфове се надпреварваха да пишат как няма да се получи но като им пусна клипчето на края с работата на машината ....тишинааа..Прави докато имаш така ентусиазъм че с годините намалява.
За сега има мерак но за напред не се знае дано пак е така.А за пепелта нещо маска ще търся че действително е много.Ексцентършлайф има но не ми харесва ама грам едниния ми е райдер другия парксайд но съм работил на голям и няма място за сравнение с ексцентъра може да закопаеш с този е по трудно да не кажа невъзможно и шкурката е по дълга и по трудно се заплесква а за ролките са по широки с 10 см от шкурката като се центрова както трябва да върви с средата няма как да е къса.Дори и малко да мръдне пак не стига до борда шкурката е широка 11см а ролката 20. А за втора ръка не се оглеждам че удоволствието е несравнимо да работиш на машина която ти самия си направил.

Тема "Лентов дърводелски шлайф съвети." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: