• 1
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
n.ganev - майстор
stojan83, Аз съм на 13 до 17 минути път от Болярчето и при нас температурите стигат дват'цать градуса в мороз за известно време - ама Човека е отворил темата и много плювни избълва назад във темата а и не само в тази, а сега дим да го няма :?
6osi6 - майстор
vrangelov написа:
От къде вземаш този коефициент на влажния въздух? Влагата във въздуха не си променя агрегатното състояние и няма как да отнема или внася топлина. За тези 300W също не съм съгласен. Отдадената в котелното енергия не ни е приход, защото никой не печели от това в котелното му да се отоплява за сметка на стаите.
Влагата във въздуха приема и отдава топлина без да променя агрегатното си състояние. Това се доказва с изчисленията долу. Пелетите са абсорбиращ материал, а чувалите за пелети са с дупки, което е общоизвестно.
Взима се моментната влажност от прогнозата за времето изготвена от НИХМ при БАН.
Прикачен файл:
Сkim.png
Сkim.png (84.56 KиБ) Видяна 1431 пъти
При 62% влажност в 1 м3 въздух се съдържат 5,5 гр. вода.
Прикачен файл:
voH20.png
voH20.png (48.31 KиБ) Видяна 1431 пъти
Взимаме стойността на калоричност на пелети от смърч от таблицата на ТУ - София при 10% работна влажност на горивото.
Стойностите във втората таблица са осреднени и превърнати в kcal, за да се смята по-лесно. Вижда се изменението на калоричността при различна влажност в %.
Изчисляваме количеството кислород необходимо за изгарянето на кг. гориво - 4302 kcal c работна влажност 10% по формулата VO2 = 0,01[1,867Cr + 5,6Нr + 0,7(Sr – Оr)] = като взимаме стойностите от таблицата в същото проучване, има го в темата "Производители на пелети" където Сr е 45,22; Hr е 5,85 Sr е 0,004; О е 0,0.
Получената стойност след заместване е 1.172 м3 кислород.
Изчисляваме количеството сух въздух необходим за горенето.
Свъзд = (4,762)1,172 = 5.581 м3/кг. гориво.

Изчисляваме необходимото количеството влажен въздух, със стойността на водата от прогнозата, по формулата
Ввъзд(1 + 0,001244gH2O) = 5,5580(1 + 0,001244.5,5) = 5.619 м3/кг. гориво.

От резултатите, умножаваме стойностите на сух и влажен въздух по ламбда 1,5 и се получава
Свъзд = 8.372 м3
Ввъзд = 8.429 м3

Изваждаме сухия от влажния въздух и получаваме разлика от 0.057 м3/кг. гориво. Това е разликата на работа на горелката със сух и влажен въздух. Делим тази разликата на стойността на сухия въздух и получаваме 0,01. Умножаваме полученото по kcal на горивото и получаваме 43.94 kcal. Това е допълнителната мощност необходима за загряването на влажния въздух, или приблизително един процент от стойността на килограм гориво.
В този случай калоричността на горивото слиза от първоначалната си стойност - 4302kcal на 4258kcal. По същия начин може да се сметне на колко ще слезе при 9 гр. вода във въздуха.
Прикачен файл:
Тиз.png
Тиз.png (79.5 KиБ) Видяна 1431 пъти
vrangelov - специалист
Благодаря за разяснението, мисля, че те разбрах! 8372 литра е необходимото количество сух въздух, да изгори един килограм пелети, но ако въздухът е влажен са ни необходими 8429 литра.
За да се загрее въздухът в повече (аз го изкарах 0.68% в повече) ни е необходима повече енергия, която ние нямаме и затова преди да започнат да отдават своята температура газовете ще се загреят до по-ниска температура, а това ще понижи КПД.
До тук добре, съгласен съм с теб, нооо.... това понижаване на КПД не е наш проблем, а на производителя на котела. Всеки производител на котли знае, че във въздуха има влага. Ние само отчитаме колко е КПД.
Дал си таблица с горна топлина на изгаряне. За такива изчисления се използва долната топлина на изгаряне.

Поздрави
6osi6 - майстор
vrangelov написа:
Дал си таблица с горна топлина на изгаряне. За такива изчисления се използва долната топлина на изгаряне.
Разликата е пренебрежимо малка, под1%.
По състав съдържанието на водородни атоми 1 кг. от горивото е 1498.14, от тях се получават 749.07 H2O. Добитата енергия при кондензиране на 749.07 молекули вода ще е по-малко от 8 kcal или 0.175% от калоричната стойност на горивото, точно толкова, колкото е нужно да се загреят онези 9 гр. вода във влажния въздух от 10 до 90 гр. при напускане на котела. :yawinkle: Важното е, че с тях влизат и 79% газове които се мотаят в котела без да участват в горенето и накрая отнасят топлина през комина.
vrangelov написа:
това понижаване на КПД не е наш проблем, а на производителя на котела.
Производителят не решава кой какво да си слага в котела.
vrangelov написа:
Отдадената в котелното енергия не ни е приход, защото никой не печели от това в котелното му да се отоплява за сметка на стаите.
Това не е съвсем сигурно, vrangelov. Съществува обосновано предположение, че когато става дума камина, каквато е Торч, някой от петте и притежателя може и да я държи в стая.
vrangelov - специалист
6osi6 написа:
Производителят не решава кой какво да си слага в котела.

Един пелетен котел е цяла концепция, лъжеш се, ако си мислиш, че не е подбрана оптималната комбинация.
6osi6 написа:
По скоро е под 10%.
6osi6 - майстор
vrangelov написа:
По скоро е под 10%.
Да видим. Докарай ги до 10%.
Енергията от кондензиране на H2O е 44J/mol.
vrangelov - специалист
Аз написах под 10, а не 10. Не ми ли вярваш! Вече има кондензни котли на пелети. Никой няма да се занимава, ако става въпрос за един процент.
http://www.ecotopten.de/waerme/holzpell ... mart-80160
6osi6 - майстор
vrangelov написа:
Аз написах под 10, а не 10. Не ми ли вярваш! Вече има кондензни котли на пелети. Никой няма да се занимава, ако става въпрос за един процент.
Припомням условията на въпроса.
Имаме пелети с енергиен потенциал 4495kcal. С елементарен състав
С - 50.24%
Н - 6.09%
O- 0.0%
S - 0.004%
Прикачен файл:
449b.png
449b.png (43.9 KиБ) Видяна 1275 пъти
Ти твърдиш, че при този елементарен състав след свързването на 1498 атома Н със O и кондензирането на това количество вода, придобитата енергия ще е под 494, 99 kcal или над 404,55 kcal.
Аз твърдя и доказвам с формула, че енергийния потенциал на Н след свързване O и кондензиране на водата е под 8 kcal.

С изчисления vrangelov, доказвай с изчисления. Ползвай сайтове или друго, като резултат в подкрепа на твърдението си от 1498.14 Н атома, трябва докараш разлика под 10% или над 9% от 4495 kcal, или от 404.55 до 494,99kcal. И всичкото това от 6,09 грама Н.

Логично и без никакви изчисления за мен е ясно, че при изгарянето на 50.24% - С и 6.09% - Н, от общата маса на горивото, се добиват 4487 kcal.

В твоето твърдение, при изгарянето на 50.24% - С и 6.09% - Н се получават 4090.45 kcal и след това от кондензацията на 0.054 kg вода, получаваш :prayer: :prayer: :prayer: 404.55 kcal.
Въпросът е как ги получаваш :?
:yawinkle:
vrangelov - специалист
6osi6 написа:
Припомням условията на въпроса.
Имаме пелети с енергиен потенциал 4495kcal. С елементарен състав
С - 50.24%
Н - 6.09%
O- 0.0%
S - 0.004%
И аз да ти ги припомня.
vrangelov написа:
6osi6 написа:
Ти твърдиш, че при този елементарен състав след свързването на 1498 атома Н със O и кондензирането на това количество вода, придобитата енергия ще е под 494, 99 kcal или над 404,55 kcal.
Никога не съм твърдял такова нещо. Ще те помоля за в бъдеще да не ме перифразираш или да пишеш какво съм искал да кажа.
В следващият цитат положението е сходно.
6osi6 написа:
С изчисления vrangelov, доказвай с изчисления. Ползвай сайтове или друго, като резултат в подкрепа на твърдението си от 1498.14 Н атома, трябва докараш разлика под 10% или над 9% от 4495 kcal, или от 404.55 до 494,99kcal. И всичкото това от 6,09 грама Н.
Никъде не съм написал "над 9". Под 10 и над дадената от теб стойност
6osi6 написа:

има и други стойности.

Намигащат емотикона ще я пропусна.
6osi6 - майстор
vrangelov, колкото и да пишеш, очевидно бъркаш долна топлина на изгаряне с нещо друго.
Долната топлина на изгаряне е точно толкова - 4487 kcal.
  • 1
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: