• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
adrian_r_petrov - специалист
Котела е автоматизиран с бункер, горелка и шнек. Закупен е от фирма "ОРИОН" в гр.Перник, няма модел и марка само името на въпростната фирма и техен си номер. Това което намерих в нета е, че приличат на котлите с марка "совило" но компютъра от горе е друг този който съм снимал. Котела се зарежда с въглища след което се включва от копчето, трябва да се настроят време за зареждане и време за изгаряне, и сила на вентилатора, след което рчно се запалва и си продължава работа сам. От стайния термостат излизат две кабелчета който съм снимал къде съм ги включил а другите две фаза и нула към захранването. На схемата за котела показва че трябва да се свържат 4 кабечлета а то има две. Когато котела работи включвам стайния термостат и котела влиза в стенд бай режим и негори само помпата остава включена. Немога нито да настроя котеля защото нямам упътване и остава много шлака от въглищата нито да включа термостата. Прилагам две снимки едната документ шт котела с схема другата от термостата. Ще съм благодарен ако можете да ми обясните как да настроя котела за работа с въглища и как да свържа термостата.

Прикачен файл

rsz_20161105_141512.jpg

Прикачен файл

rsz_20161105_141500.jpg
fbr - майстор
Доколкото успях да схвана, двете устройства, стайния термостат и котела работят с различна логика. Котела работи, когато стайния е с отворени контакти, и когато се достигне зададената температура стайния затваря контактите си, и котела спира работа. А стайния ти е с логика: когато не е достигната зададената температура, контактите му са затворени, а при достигане се отварят. А че има четири извода на котела, най вероятно е за да се спира от още едно място, освен от стаен термостат.
filmatoplo - майстор
всичко това е така, но аз се чудя - щом котела не пали автоматично - как ще работи по термостат, и не само, налу бил на въглища .
Ами той котела не гасне а си остава в стенд бай като има жар, когато падне температурата вентилатора се ключва и го разпалва. Въпроса ми е от схемите на двете снимки как да се свърже, явно трябва някакви мостчета да се правят, и другият въпрос ми е какви параметри да се зададат на котела като време за зареждане, време за горене, на коя степен да е вентилатора от 1 до 5 и тн.
Последна промяна от adrian_r_petrov на съб ное 05, 2016 8:46 pm, променено общо 2 пъти.
fbr - майстор
Предполага се че въглените на въглищата няма да загаснат дълго време, и ще се самозапали новата порция. Полските ретортни горелки работят на същия принцип.
С мостчета няма да стане, трябва ти реле, което да обръща логиката, при затворен контакт на стайния, да имаш отворена верига на котела.
С калибрирано гориво ли работи.
filmatoplo - майстор
Сигурно си пробвал, но както работи котела - затвори контакта там където се свързва стайния термостат на котела.
fbr - майстор
Нали това пише че прави. Както си работи без да е включен термостата, като го включи и минава в стенбай.
filmatoplo - майстор
Значи да го мине през реле Нормално затворен .
fbr - майстор
Струва ми се че вътре ще има отворен контакт, но няма да е изведен, да вземе да го отвори и снима отвътре, може и да се измисли нещо.
Снимките от вътре са в първия пост.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Свързване на стаен термостат на турски котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: