Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
И аз съм слагал тръба с Ал сложна , но вече Не ,тази тръба няма кислородна бариера ,след някоя година се напуква .Какъв е проблема да ползва за водното подово тръбата която е точно за това - Омрежен полиетилен .Да не купи някой за случая градински маркуч с мрежа в него :lol: Омрежен означава че молекулите в състава му са мрежесто разположени и предпазват от навлизане на кислород - без пари толкова .
mindless - специалист
Всъщност тръбата с алуминиева вложка по-често също е от омрежен полиетилен PEX (cross-linked polyethylene).

По отношение на кислородната бариера, отново не си прав, защото именно алуминия е доста по-добра кислородна бариера от т.нар. EVOH слой, който най-често се ползва като кислородна бариера в специализираните за подово отопление тръби. През EVOH има дифузия на кислород, но е прието, че е пренебрежимо малка и покрива в момента действащия в Германия стандарт DIN 4726, който допуска дифузя от 0,1мл за литър течност на ден.

Тръбата с алуминиева вложка има по-малко линейно разчирение, по-твърда е и като цяло по-здрава т.е по-трудно може да бъде повредена при направата на замазка. В общия случай е в състояние да издържи на по-високо налягане и температура, не че това е нужно толкова при подово отопление, но показва качеството на тръбата.

Единсвеното предимство на другите тръби е, че с тях се работи по-лесно и може би, че са по-евтини, защото качествена РЕХ/АL/РЕХ тръба е по-скъпа от аналогът ѝ без алуминий.

По отношение на това, че РЕХ/АL/РЕХ тръба ти се е напукала според мен става дума вероятно за лошо качество и нищо друго.
filmatoplo - майстор
Няма да споря ,защо тогава 1988г навивахме Омрежен полиетилен на резиденцията на Тато ,е горкия не можа да я види готова ,чудя се Рехау защо си блъскат и те главата след като има тръби с Ал сложна :) .Точно алуминия така се окислородява в тръбите че те направо се чупят .
mindless - специалист
То да спорим, но да има за какаво. С фактите е по-добре да не спори човек.

Факт е, че алуминият е 100%-това кислородна бариера т.е. през него кислород не преминава чрез дифузия.

Факт е, че линейното разширение на подобна тръба е по-малко от такава само от пластмаса.

Какво имаш предвид под "окислородява" нямам представа, но леко противоречи на първия ти пост, в който обясни, че "Омрежен означава че молекулите в състава му са мрежесто разположени и предпазват от навлизане на кислород - без пари толкова"
т.е. ако приемем, че кислород достига до алуимния, за да го "окислороди" то той трябва да премине именно през този омрежен полиетилен, който според теб трябва да пази от навлизане на кислород.
Като цяло отговорът ти беше точно като за "без пари толкова" иначе нямаше да напиша нищо.

Рехау и другите производители на тръби без изключение предлагат тръби с алуминиева вложка. Ако трябва да вляза в стила ти на приказване, те не знаят ли, че тези тръби се чупят?
syncho - майстор
Единият от доводите ми е именно работата с тръбата при полагане. Когато пречупиш тръба с алуминиева вложка при навиването на кръговете, възтановяването и е изключително трудно, да не кажа почти невъзможно, докато тази тръба без алуминиева вложка лесно може да се възтанови и да се върне в първоначалния или близък до първоначалния ѝ вид. Това води до подмяна на целия положен до момента кръг. Разликите в топлопредаването са малки, но и там, по спомен, тръбата без алуминиева вложка е с по-добри показатели. Относно кислородната бариера... е ти го каза - преминаването е пренебрежимо малко според немските стандарти и това не е фактор, който да влияе за взимане на решение.
filmatoplo - майстор
На база опит приема ли се, щом след толкова години съм стигнал до този извод , значи има защо, да Не препоръчвам тръби с Ал вложка за подово.
ESPACE - майстор
Filma, сподели причина де, издънка ли си имал с PexAl?
mindless - специалист
Приема се, но на база дотук казаното има само две причини опитът да е бил отрицателен или тръбата е била лошо качество или изпълнението, защото иначе става като приказката с ракетата и кривия космос.

На syncho отговора е много по-релевантен, защото има аргументация.
LazarGanev - "Велик майстор"
mindless написа:
Рехау и другите производители на тръби без изключение предлагат тръби с алуминиева вложка.
За други цели, но не и за подово
Здравейте, колеги!
На финала съм с полагането на отоплителната инсталация на къщата.
Като за начало прекарах тръби за радиатори, съответно с разпределителна кутия и т.н. след това наредих фибран 3 см. , върху него сложих алуминиево фолио , скара и серпентина за подовото с тръба 16х2. От снимките, Моля компетентните Колеги за мнение, дали правилно съм се справил. Подовото, ще го съчетая с радиатори ако е необходимо. Благодаря за мнението ви!

Прикачен файл

2016-11-17 08.15.10.jpg

Прикачен файл

2016-11-17 08.14.42.jpg

Прикачен файл

2016-11-17 08.14.08.jpg Фибран 3см

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: