И аз съм слагал тръба с Ал сложна , но вече Не ,тази тръба няма кислородна бариера ,след някоя година се напуква .Какъв е проблема да ползва за водното подово тръбата която е точно за това - Омрежен полиетилен .Да не купи някой за случая градински маркуч с мрежа в него
Омрежен означава че молекулите в състава му са мрежесто разположени и предпазват от навлизане на кислород - без пари толкова .
Всъщност тръбата с алуминиева вложка по-често също е от омрежен полиетилен PEX (cross-linked polyethylene).
По отношение на кислородната бариера, отново не си прав, защото именно алуминия е доста по-добра кислородна бариера от т.нар. EVOH слой, който най-често се ползва като кислородна бариера в специализираните за подово отопление тръби. През EVOH има дифузия на кислород, но е прието, че е пренебрежимо малка и покрива в момента действащия в Германия стандарт DIN 4726, който допуска дифузя от 0,1мл за литър течност на ден.
Тръбата с алуминиева вложка има по-малко линейно разчирение, по-твърда е и като цяло по-здрава т.е по-трудно може да бъде повредена при направата на замазка. В общия случай е в състояние да издържи на по-високо налягане и температура, не че това е нужно толкова при подово отопление, но показва качеството на тръбата.
Единсвеното предимство на другите тръби е, че с тях се работи по-лесно и може би, че са по-евтини, защото качествена РЕХ/АL/РЕХ тръба е по-скъпа от аналогът ѝ без алуминий.
По отношение на това, че РЕХ/АL/РЕХ тръба ти се е напукала според мен става дума вероятно за лошо качество и нищо друго.