• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 94
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bulhomes2 - майстор
Звънни на производителя и го питай! Ако този не може, може и да може да ти направи специален. Температурата в буфера едва ли ще ти помага кой знае колко. Нивото на топлата вода е по-интересното за него - viewtopic.php?f=11&t=39564
Evgeniy - майстор
Ето ти една схема с два евтини термостата и едно реле. Тя осигурява включване на загряването при падане под определена температура в горния край на буфера и изключване при достигане на друга определена температура в долния му край.
Прикачен файл:
Buffer.jpg
Buffer.jpg (47.06 KиБ) Видяна 1957 пъти
Когато в горния край температурата падне под Т1 горният термостат подава захранване на долния, релето за контакта към горелката и на помпа, ако има отделна за буфера.
При загряване на горния край на буфера над Т1, горният термостат ще изключи, но долният на практика се самозахранва през контакта си.
След достигане в долния край до Т2 ще се изключи захранването към релето, помпата и долния термостат.

Последно пазарувах термостати от Али-то за около 7 USD. има и под 5 лв - такива, каквито ШОП използва например.
шоп - майстор
Evgeniy както винаги точен и с перфектно преложение. Схемата е много полезна и за мен. Закупил съм си кашон евтини терморегулатори с наддаване от ибей и тази схема ми е добре дошла :prayer: Благодаря!

От вчера се каня да пиша по темата. Та... има диференциални терморегулатори, които могат да командват 2 помпи или помпа и задвижка или 2 задвижки, но са безумно скъпи ( 150-200, че и нагоре) трябва да си с две леви ръце завряни в г..а за да си го купиш. По-евтиният вариант е 2 бр диф. терморегулатори по 20-30 лв бройката и пак ще комадваш 2 уреда за около 3-5 пъти по-малко пари.

Относно температурното следене по слоеве в буфера за което писа bulhomes2, според мен то има смисъл за високи буфери с обем 20000-60000 литра. Такива буфери са рядкост в Бг за домашно ползване. Масово буферите са около 1000 литра и там са нужни само 3 бр гилзи Горе, среда и долу) с монтирани 3 бр дигитални термометри за по 3-4 лв и една евтина камера. Аз поне навсякаде така правя. Няма кабели няма дупки в стените.
gnt69 - майстор
Evgeniy написа:
Ето ти една схема с два евтини термостата и едно реле. Тя осигурява включване на загряването при падане под определена температура в горния край на буфера и изключване при достигане на друга определена температура в долния му край.
Прикачен файл:
Buffer.jpg
Когато в горния край температурата падне под Т1 горният термостат подава захранване на долния, релето за контакта към горелката и на помпа, ако има отделна за буфера.
При загряване на горния край на буфера над Т1, горният термостат ще изключи, но долният на практика се самозахранва през контакта си.
След достигане в долния край до Т2 ще се изключи захранването към релето, помпата и долния термостат.

Последно пазарувах термостати от Али-то за около 7 USD. има и под 5 лв - такива, каквито ШОП използва например.
Аз сега съм с такава система два термостата от жълто оранжевите и реле. Не ми харесва ча не виждам на колко са нагласени и нагласянето е +- 5-10 градуса. Имах перфектно работеща система и това че го нагласям по слух не ми харесва. Гледам интиел са си ремонтирали сайта харесах си това и може би ще го купя.
http://intiel.com/products/heating/cont ... tion-tanks
Evgeniy - майстор
Аз ползвам такива и те показват темп. и се настройват до десета от градуса:
Изображение

При моята схема горната температура ще се вижда винаги, а долната ще свети само докато загрява.
gnt69 - майстор
Evgeniy написа:
Аз ползвам такива и те показват темп. и се настройват до десета от градуса:
При моята схема горната температура ще се вижда винаги, а долната ще свети само докато загрява.
Това е друга работа. Моите са от тия с врътките където пише 1 а то не се знае на колко градуса отговаря. Имам един такъв долу на буфера при студената вода и един горе при топлата вода, а релето ги обръщало. Извинявам се ама не разбирам от електроника.
От твоя модел колко ще ми трябват 1 или 2.

Прикачен файл

rele.jpg
rele.jpg (105.35 KиБ) Видяна 1860 пъти

Прикачен файл

termostat.jpg
Evgeniy - майстор
Два трябват. Релето предполагам, че го имаш.
Всъщност те вършат точно същото каквото и Интиелския контролер.
Провери го него за цена и ако е смущаваща, ще помагам за алтернативното решение със същия ефект.
gnt69 - майстор
112 лева. Според мен е приемлива с гаранция. Колко би излязло с твоите термостати. :partyman:
dobrev - специалист
gnt69 написа:
Никой не препоръча диференциален термостат. Ще почерпя. :partyman: :partyman: :partyman:
На предната страница съм показал ползвания от мен контролер за буфер на INTIEL, който командва горелката и помпата.
bulhomes2 - майстор
Не черпи. Да знаеш! :lol:
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 94

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: