Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
chonev - помощник
Здравейте,
Прочетох всичко написано относно ДТЗ във форума. И както някой се беше изказал по темата "Такмо си мислиш, че си разбрал ...... и в един момент някой напише поредната глупост и отново всичко в мъгла. Та в крайна сметка мисля, че има достатъчно инфо за ДТЗ и ако четеш внимателно може и да ти блесне :). И въпреки това имам 3 въпроса.

1. TN-C е по сигурна от TN-S в която няма ДТЗ. Така ли е или не?
Разъжденията са ми от гледна точка на това, че при к.с. тока протекъл през предпазителя в система TN-C е по голям от този който ще протече през него ако се ползва TN-S. Нека да не обсъждаме въпроси от рода "Защо ти е 3 проводна без ДТЗ?" и подобни.

2. TN-C и TN-C-S в която няма ДТЗ, еднакво сигурни ли са?
В този случай двете системи не са ли еднакви? Някой беше писал ако се прекъсне едната нула какво ще стане, няма ли веригата да се затвори по другата нула и от там изключването на предпазителя.

3. TN-C-S с ДТЗ и TN-S с ДТЗ
При TN-C-S като изключим възможноста за прекъсване на PE проводника преди ТДЗ има ли друга причина да казваме, че TN-C-S е по лоша от TN-S.

Сори ако съм задал тъпи въпроси, но ще са ми от полза. Благодаря Ви предварително.
root666 - специалист
Доста интересен въпрос, и мен ме интересува, никой ли не знае ?
В. Петров - специалист
1. TN-C е по-опасна от TN-S в която няма ДТЗ. Става дума за опасност от поражение от електрически ток. Токовете на к.с. и з.с. са еднакви при двете системи.

2. Не са еднакви. При TN-C само едно единствено прекъсване на PEN проводника някъде по веригата води до опасен потенциал на корпуса на консуматора. При TN-S и прекъсване на PE проводника все още няма непосредствена опасност. Такава настъпва едва когато бъде нарушена изолацията някъде в клона с прекъснат PE.

3. Системата TN-C-S, при която PEN проводника е многократно заземен създава проблеми с електромагнитната съвместимост. Мрежа изградена по тази система неминуемо излъчва електромагнитна енергия извън захранващата линия. Освен това блуждаещите земни токове, които са характерни за тази система водят до електрокорозия на подземните съоръжения.
bdz43r - специалист
В. Петров написа:
1. TN-C е по-опасна от TN-S в която няма ДТЗ. Става дума за опасност от поражение от електрически ток. Токовете на к.с. и з.с. са еднакви при двете системи.
При TN-S без ДТЗ тока на к. с. към земята може да е недостатъчен за изключване на АП. В това отношение TN-C-S е по-сигурен вариант.
mirk - майстор
Система TN-S в чист вид няма. Мрежата на електроразпределителните предприятия е TN-C (трифазна с 4 проводника). Mрежата става TN-C-S или при отклонението от стълба или в електромерното (главното) табло. От там вървят отделна нула и "заземителен" проводник. Тези два проводника са свързани заедно и заземени в електромерното табло. Така че заземителния проводник в трипроводна монофазна мрежа е също свързан с заземената неутрала на мрежата. Тогава токовете на късо съединение по двата проводника са еднакви и не би трябвало да има проблем с изключването на АП.
В. Петров - специалист
bdz43r написа:
При TN-S без ДТЗ тока на к. с. към земята може да е недостатъчен за изключване на АП. В това отношение TN-C-S е по-сигурен вариант.
При TN-S и TN-C-S токът на з. с. теоретично е един и същ и за двете системи. При TT токът на з. с. е малък и използването на ДТЗ е задължително, нещо повече - въпросът буквално е на живот и смърт.
mirk написа:
Система TN-S в чист вид няма. Мрежата на електроразпределителните предприятия е TN-C (трифазна с 4 проводника).
Напротив - има. В нови големи сгради, където тр. СН-НН се намира в самата сграда и е изградена мрежа за изравняване на потенциалите системата TN-S е единствената възможност.
mirk - майстор
В. Петров написа:
mirk написа:
Система TN-S в чист вид няма. Мрежата на електроразпределителните предприятия е TN-C (трифазна с 4 проводника).
Напротив - има. В нови големи сгради, където тр. СН-НН се намира в самата сграда и е изградена мрежа за изравняване на потенциалите системата TN-S е единствената възможност.
Може и да има изключения, но това не променя нещата понеже по правило при система за заземяване TNS отделните N и PE проводници са свързани заедно към работното заземяване на неутралата на трансформатора.
Поради тази причина не е вярно и следното твърдение:
bdz43r написа:

Изображение
Каква система имаме в България TN-C-S или TT? Имам ли право да разделя РЕN на РЕ и N? Става дума законно, при TN-C-S разделянето трябва да стане преди електромера. Не съм завършил ел-техника в България и затова не знам каква е мрежата. Мерси предварително.
mirk - майстор
Що изкопа тая тема а не пусна нова :cool:

Зависи за коя мрежа питаш :) Тази на доставчика в 99% от случаите е TNC трифазна четирипроводна с 1 неутрален проводник, който го заземяват на стълбовете и касетите.

Мрежите в сградите вече според новите наредби са трипроводни и следователно се получава в общия случай комбинирана система TN-C-S. В някое място , например електромерното табло PEN се разделя на PE и N и от там нататък са разделени. Виждал съм и случаи при които енергодоставчика пуска 2 проводника от нулата на стълба и един за фаза, вече дали вътре са отделени не мога да ти кажа, не рааботя при тях а таблата са под ключ :lol:
Има и варианти в които някои проектанти се престарават и предписват за сградите РЕ да бъде присъединен само към заземител с 4ома съпротивление например. Това вече е нещо друго и всички токови кръгове трябва да бъдат с ДТЗ и да няма такива защитени само с предпазители.

Откъде идва любопитството ти какво си намислил.
zimel - специалист
Имам въпрос към Мирк:
Според теб, ако заземителят ми има съпротивление 4 ома (или под 4 ома), трябва да имам ДТЗ-та на всички токови кръгове.
Ако можеш да ми обясниш каква е причината, та да е задължително монтирането на ДТЗ-та при нискоомен заземител?.

Тема "TN-C, TN-C-S, TN-S, ДТЗ. Help относно 3 въпроса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: