• 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 170
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
andro440 написа:
Добре де, четох внимателно по горните постове за термостата ,но освен да спасим чугунката от конденз ,макар,че за виадруса не е фатален ,как да кажа и обясня ,че аз едва днес вдигнах температурата на водата на 56 градуса и ако я вдигна на над 60 в къщата, не се диша ,дори на отворени прозорци . Не искам горелката да гасне и да пали сама и за това се стремя да я вкарам в непрекъснат режим на работа и модулация ,така ,че нито да ИЗГАСВА ,НИТО ДА МИ Е ЖЕГА ! ОБЯСНЕТЕ ТОЧНО ,КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ ,АКО МОНТИРАМ ОЩЕ 200 ЛВ /ТРЪПЪТНИЯ ТЕРМОСТАТ/ НА СИСТЕМАТА СИ . КАК БИ НАМАЛИЛ РАЗХОДА ПРИМЕРНО ? Или ,каква ще е далаверата ми ?

Далаверата ти ще е, че ще имаш чист котел, без конденз и нагар. Беше публикувал скоро снимка на виадруса ти и целият топлообменник ти беше в катран. След като имаш чист топлообменник ти пада температурата да димните газове, съответно имаш по-добро КПД и спестяваш пари.

Вентили има за по 80-85 лв, за прегряване не се притеснявай. Вентила гарантира връщащата вода, а в радиаторите може да имаш и 30-40 или колкото поискаш градуса:-D
judas - специалист
Аз пък тая вечер 'спънах' помпата - затворих 70% крана преди нея и о, чудо - шумовете в системата спряха!
hishnik - помощник
Имам една идея за вдигане на КПД на Виадрус с пелетна горелка монтирана на горната врата. Та не съм виждал на живо такъв котел и имам въпрос към по-напредналите. Идеята ми е да се монтира пелетна горелка на горната врата а в горивната камера да се поставят огнеупорни тухли на буквата Г. Огъня да отива на долу през скарата-пепелника-скарата и нагоре вече знаете. Нещо такова.

Прикачен файл:
viadrus u22 .jpg
Само не знам дали скарата няма да се задръсти от пепелта. Моля за мнение
geniya - специалист
hishnik написа:
Имам една идея за вдигане на КПД на Виадрус с пелетна горелка монтирана на горната врата. Та не съм виждал на живо такъв котел и имам въпрос към по-напредналите. Идеята ми е да се монтира пелетна горелка на горната врата а в горивната камера да се поставят огнеупорни тухли на буквата Г. Огъня да отива на долу през скарата-пепелника-скарата и нагоре вече знаете. Нещо такова.

Прикачен файл:
viadrus u22 .jpg
Тая работа няма да стане така, защото ще почне да връща горещи газове към и през горелката.Ще натрупа пепел пред нея и ще задуши котела.Може да последва опушване на помещението и пожар.
Последна промяна от geniya на пет дек 02, 2016 10:07 am, променено общо 1 път.
шоп - майстор
hishnik написа:

Прикачен файл:
viadrus u22 .jpg
hishnik, идеята Ви противоречи на законите на физиката. Насочвате горещи и разширяващи се газове надолу!!!

Дори да приемем, че комина има силна тяга и ще предотврати обратен огън към горелката, дори да приемем, че виадруса е поне 6 секции както е на схемата ( защото при 3-4 секционни котли няма място за тази Г образна преграда), как ще почиствате пепелтта насъбрала се при последното 1-2 ребра? :?
judas - специалист
hishnik написа:
... пелетна горелка монтирана на горната врата...
Пелетната горелка на схемата не е ли монтирана на долната врата?!
Аз снощи сложих една ламарина като на схемата, но под 45 градуса.
hishnik - помощник
Към judas
Вярно, аз съм нарисувал долната врата и съм имал предвид горния отвор ама все тая, нали не става. Мина ми през акъл че пиролиза е по подобен начин и много други котли които са многоходови нагоре и надолу. А тук търга първо надолу. Та какво се получи с ламарината под 45%?
filmatoplo - майстор
Подобно правя с Атмос.
judas - специалист
hishnik написа:
Към judas. Та какво се получи с ламарината под 45%?
Ами като че ли изгарянето на пелетите е по-ефективно, знам ли!
hishnik - помощник
Изгарянето на пелети според мен ще е едно и също за разлика повече усвоена енергия от котела. Забелязъл ли си връщане на огън, дим който колегите упоменават в по-горните постове? Филматопло споменава за подобна схема на монтаж. Може ли да изкаже мнение по въпроса, какви наблюдения има и дали работи вентилатора на димните газове за подпомагане на горелката. В едно не съм сигурен, дали няма да се задръсти с пепел решетката или горелката ще преодолява (само почистване с вентилатор100%) или ще е необходим вентилатор на димните газове вакум за самопочистване през определен период
  • 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 170

Тема "Виадрус на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: