• 1
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Нищо и няма на торчовата схема. Не харесвам тоя тип вентили, но и така ще си работи като хората.
Избрал съм си ESBE VTC 511 и държи температура като Шкода 120L.
filmatoplo - майстор
Есбе е първия ми вентил ,свъртяха го тогава с котела .
gnt69 - майстор
Моя е такъв. На 10 + години, прост механичен като на автомобил. По едно време ме беше яд като гледам някой се топлел на 45, други на 50 градуса а аз под 65-66 не мога да задам. Таман да го сменя и осъзнах колко е хубав. На 1 и 3 е малкия кръг, на 2 е връщащата вода от радиаторите. :partyman:
filmatoplo - майстор
:supz: Същия ,на твоя даже му личат годините .
gnt69 - майстор
filmatoplo написа:
:supz: Същия ,на твоя даже му личат годините .
Примокряше тръбата на 3 ама всичко мед и на заварка не може да се стегне. Тая есен го срязахме пренавихме входа от 3 и го запоихме пак. Личат му годините ама работи като часовник. Не признаваха гаранция на Атмосите ако нямат такъв на връщащата вода. :partyman:
filmatoplo - майстор
Мед още не бях виждал тогава ,с черни тръби се работеше . :-D
fox_vt - майстор
kalin72 написа:
andy_forresite написа:
Именно, какво пречи на помпата да си седи на изхода :? Аз поне рядко стигам 60° и не вярвам да й пречат дори 75-80. Или другаде е заровено кучето?
Я помисли какво се случва, когато помпата смуче, и когато помпата бута горещата вода, при схемата на Торч?
Я кажи на непросветените какво се случва ако циркулационна помпа смуче а не бута :lol: Правите ли разлика между циркулационна помпа и някаква друга? Шопе задължението помпата да е на студената вода е от архаичните котли на дърва и въглища които могат да прегреят и да повредят помпата, но това тук е пелетен котел който не може да прегрее,и е най защитен от спиране на тока което също води до опастност за помпата. И защо си мислите че на тази схема топлата вода няма да отива към трипътния, щото пътя нагоре е свободен ли....боже опази...нали студената е затворена от трипътния циркулация по системата е невъзможна. Това са елементарни потоци и не можете да ги схванете. :-D
kalin72 - майстор
А ако трипътния НЕ затваря на 100% студената вода?
шоп - майстор
fox_vt,
можете да избегнете доста проблеми с Торча, ако промените схемата. Защо си усложнявате търговията? Вече казах, че сигурно над половината от торчовете монтирани с вентил с изнесен термостат датчика не е в потопена гилза, а контактен. Това лъже системата, има инертност. Нима има по-точен термостатичен вентил, когато директно през него преминава флуида? Грешки са изключени. Работи супер точно. Досега автомобил с изнесен датчик на термостата не съм виждал!!! Защо ли?

Сами си създавате проблемите и клиентите са недоволни. И тук ги има. Ако толерирате Херц и сте финансово облагодеталствани, то Херц има и обикновенни трипътни антикондензни вентили. Много са добри, аз предимно тях ползвам.
За мен най-добре работещата схема е тази, която прилагам на снимката :partyman: В случая термовар, но марката няма значение.

kalin72, много хубав въпрос. Въпреки наличието на филтри никой не е застрахован от варианта боклук да блокира термостата. Виждал съм и счупена пружина...

Прикачен файл

tv.JPG
tv.JPG (10.28 KиБ) Видяна 1216 пъти
kalin72 написа:
А ако трипътния НЕ затваря на 100% студената вода?
Няма какво толкова да се случи. Маааалко по бавно ще се стопли котлето.
Би ли обяснил, какво се случва когато помпата смуче и когато бута, понеже го даде като задание някому, но и на мен ми е любознателно?!
Шопе, защо Термовар ти е любим, при положение, че не затваря малкия кръг, което пък означава намален дебит на големия?
Преди да избера, четох, че малкия кръг се прави с по малък диаметър тръба и кран, преди трипътния, за ограничаване на дебита.
Сложих си Есбе, монтирах и кран, но по никой начин не ми се налага да го притварям.
С промяна на температурите си мени и дебитите. Като Сейко, даже мисля да му сменя термостата с 65 градусов, вмесно сегашните 60.
Херц май бяха по евтини, не вярвам да получават дивиденти.
  • 1
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: