• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 42
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Аз ще ти кажа...за 40 лева на месец на ток може да отопляваш само и единствено една-две стаи по 20-25 м2. Но не и 24 часа в денонощието, не и с бойлер.
preslav - майстор
kalin72 написа:
Аз ще ти кажа...за 40 лева на месец на ток може да отопляваш само и единствено една-две стаи по 20-25 м2. Но не и 24 часа в денонощието, не и с бойлер.
Ами и аз за това говоря, ама тук се развихриха едни спорове, кой и как се топлел на свещи и т.н. За това малко по-горе съм си показал и годишните сметки за 3 стаи, топла вода, всичкото манджа на ток, само крушките ми са на свещи. Някой дори си беше публикувал фактурите за ток, ама на мен не ми се играе за 3 години назад по 12 фактури да се занимавам с недоказуемото.
Не упреквам никого за начина, по който е избрал да се топли, но казвам НЕ на ЛЪЖАТА, че на дърва е по-изгодно!
Самокопирах се - "Понеже няма да е коректно да говоря само за зимните месеци при усовие, че климатиците се ползват и през лятото, направих справка за годишните ми сметки за ток.
2014 - 637.89 лв.
2015 - 1036.97 лв.
2016 - 1184.52 лв.
Всичко в къщи е само на ток - основно пребиваващи двама души. Едната от стаите се топли/охлажда непрекъснато, другите 2 стаи по 4-5 часа дневно. Хладилникът е дърт и неикономичен, но не иска да сдава багажа, че го държа все още. Бойлерът не се топли денонощно, но всеки ден взимам душ, а лятно време и по два пъти на ден. В кухнята има проточен бойлер. Гледам, че тази година има малък ръст, но не вярвам да е от хлебопекарната. Има ли смисъл да се описват другите стандартни консуматори.
По някакъв спомен ти се топлиш с 500 лв. дърва, но не е ставало дума за другите ти консуматори - да не гадая, ама надали имаш по-малко от 40-50 лв. ток месечно."

Стотачка брат на месец е топлото/студеното, какво да му се кахъря като за цигари давам двойно?
maistora1965 - специалист
А ако трябва да топлиш 100 квадрата 24 часа в денонощието.
kalin72 - майстор
До тази зима се топлех на дърва, да кажем 20-22 м3 за сезон, това са 1300-1500 лева. Отделно ток около 60-80 лева на месец средно годишно. Това е за двуетажна къща 2 по 66м2, на 750 метра надморска височина.
От тази зима съм на пелети, досега 2 тона и половина, като сезона е започнал в края на септември.
А да, топли се 24/7, по стаен термостат, който спира тук-таме горелката, за около 5-6 часа.
maistora1965 - специалист
За това ставаше дума а наи лесно е с климатик ама всички в една стая.Така че на всеки според чергата му е най евтино според мен.
naB4o - специалист
Аз съм с инверторни климатици и локално парно, като последния месец си го пусках поне половината дни. Жената е по цял ден вкъщи, а тя е зиморничава. С 40-50 лв не мога да стопля 100м², като под топло се има 24-5 градуса, всичко е с отворени врати (широко). Иначе аз харесвам 21-22 градуса, и тогава сметката ми с климатици може и да излезе подобна на твоята. Въпреки камината, климите не се спират, за да си поддържат температурата.
Svezar - специалист
Някой среден южен апартамент 50 квадрата в блок с комшии, които имат малко дете може да го топлиш и с 20лв на климатик при положение че по цял ден сте на работа,и обичате да спите завити с по две родопски одеяла ,ама в къща примерно на два етажа по 80 квадрата с баба и дядо дето са си по цял ден у дома и всички стени са ти външни ,а ти обичаш да си по тениска и бос работата е мааалко по-друга :idea: Така че от подобни сравнения /кой с колко пари се топли/ няма никакъв смисъл !
koveslav - майстор
За Пловдив,в западните покрайнини.Частна къща от 76-та година,тухла единчка.134 кв жилище,първи етаж,измазано,неизолирано,дървена дограма с голяма въздушна възглавница.Четири големи стаи плюс два санитарни възела.Отопление-камина с водна риза.Преди десет години започнах с 500лв дърва на година,сега същата сметка е 750лв.Една година изкарана от натрупани икономии от предишни години. Работа по дървата макс 2-3дни в годината.Рязане и цепене.
Като гледам сезона до тук-още не съм свършил останали от миналата година дърва.Може би към края на януари ще започна от новите 10 куб дърва,които купих през лятото.Ако не се извърти някоя люта зима,след две,макс три години ще има пак нулева от презастъпване на количествата.
С 2 леви - специалист
За ноември 22 лв за парно и 17лв за ток, Бургас, Славейков, до зала Младост, 92 кв.м. апартамент, 24 градуса по стаите. За декември очаквам двойно - към 40 лв. да е парното... :wink:
sinfon - специалист
С 2 леви написа:
За ноември 22 лв за парно и 17лв за ток, Бургас, Славейков, до зала Младост, 92 кв.м. апартамент, 24 градуса по стаите. За декември очаквам двойно - към 40 лв. да е парното... :wink:
Здравей! Ако готвиш на газ, може 17лв ток. Иначе само пускането на котлон, фурна, крушка и телевизор са ти повече от 17лв на месец.
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 42

Тема "Отоплението на дърва ще е най-изгодно тази зима - как ги изчислиха?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: