Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Emoooo - специалист
Здравейте първо,и честита коледа на всички и весело посрещане на новата 2017г.Следя форума от мнооооого отдавна.И аз ще бъда пристрастен.Искам да си направя локално парно на пелети.С котел.Не с камина.И съм си харесал торча.Ся аз искам всеки в апартамента ми който е от 2 спални хол и голям коридор,да се чувства комфортно в неговата си стая.Естествено и прилежащите санитарни възли и кухня де.Избрал съм си торча.И мен ме интересува разхода и съответно финансовата гледана точка за разход за отоплителния сезон.Виждам че има един ГОЛЯМ спор.Ся според мен:Анди,чест и почитания ама според мен и ядрена централа даси сложиш,с тея топлозагуби дето ги имаш,и това спъване на котела това е брат.А пък това дали грейко или торч!.Кво толкова се дърлите,нали има доволни и от двата лагера.Едни са с грейко други с торч.Ся аз ви казах че ще бъда пристрастен(защо не)на мен ми харесва тая система.Гледам и схемата 1 път 2-и път,еми нищо сложно или грешно не видях.Имам приятел(притежател)на тая система и разхода ми се струва приличен на фона на други котли и камини.И най-важното грабнаме това че се командва супер лесно,мен това ме интересува също.И жената да може дасе справи.Абе хора трябва да е просто и улеснено.И ефтино ако може.Убедете ме в обратното вие от грейко,приемам съвети и неспоря за нищо,неме вкарвайте във вашите размисли и страсти.Аз съм просто един потенциялен клиент(освен ако руснаците не смъкнат цената на газта с 40;50% тогаваа ме губите.)
gnt69 - майстор
Emoooo написа:
И съм си харесал торча.Ся аз искам всеки в апартамента ми който е от 2 спални хол и голям коридор,да се чувства комфортно в неговата си стая.
Готов си хвана новогодишното намаление, Анди има Торч на промоция.
Разбрахме, че си безпристрастен, ма вече си залитнал. Няма лошо. Прочете ли цялата тема? Щом искаш да ти е лесно, само с копчето, значи трудно ще вникнеш в детайлите. Печка на дърва палил ли си?
Ши са завърти тука една система.......и 95% от ползвателите доволни.
Отлично КПД.
LazarGanev - "Велик майстор"
Emoooo написа:
Абе хора трябва да е просто и улеснено.И ефтино ако може.Убедете ме в обратното вие от грейко,приемам съвети и неспоря за нищо,неме вкарвайте във вашите размисли и страсти.Аз съм просто един потенциялен клиент(освен ако руснаците не смъкнат цената на газта с 40;50% тогаваа ме губите.)
Емооо,
ще ти отговоря, макар да се сдържам да пиша в тази тема. Тя е за Торч. Аз не искам да плюя по Торча, както на някои им изглежда. Аз просто се бъзикам с някои хора, които го изкарват космическо постижение :) . Не казвам, че е лош, просто с нищо не е по-добър например от Даконера, от Вартерланд, от Бисолид, от пелетната система на Бош и други такива комбинации. Всички тези имат триходов топлообменник подобен или имитиращ стария добър Дакон, т.е. топлобменника е добър, без да е нищо особено.
Горелката - трябва да ти кажа, че всички тези изброени горелки, както и много други имат своите достойнства (на повечето им познавам кътните зъби, понеже съм ги изучавал, монтирал и сервизирал). Която и марка да хванеш, ако е правилно избрана по размер и ако е добре настроена (това зависи от сервиза) то от изгарянето на едно и също количество пелети, резултата ще е едно и също количество енергия и едно и също количество пепел. Ако има някакви разлики ще са минимални. Да се спори, че управлението на Торч било космическо е смешно. Дори и да е космическо, резултатите като разход са същите. И херц да си купиш, който е на петорно по-висока цена, разходът за една зима ще е подобен. Тоест разликата между отделните добре настроени горелкикотли е много по-малка от разликата, получена при смяна на пелетите. Защото всички тези горелки работят много добре, ако пелетите са много добри и работят лошо или спират да работят, ако пелетите са калпави. От един килограм пелети уж трябва да се получат към 4.5кВтч енергия, но като имаме предвид КПД да речем че се получават кръгло 4кВтч енергия (топлина). При цена 300-400лв/тон, това означава цена на 1кВтч енергия 12-16 стотинки. Ако Грейко работи с дървесни пелети цената е същата. Голямата разлика е, че Грейко се ползва основно за слънчогледови пелети, които са със същата или малко по-ниска калоричност, но цената е 150-200лв/тон или цената на енергията става 6-8ст/кВтч. Аз горя пелети от 150-160лв/тон и цената на 1кВтч за предната зима ми дойде около 6 стотинки, като съм засичал получената енергия с топломери и съм я разпределял на реално дадените пари за пелети. Споделял съм го някъде по темите.
Понеже Емооо, споменаваш и за газификация, то в момента цената на 1кВтч получена от изгаряне на газ е около 7ст., тоест доста по-ниско от дървесните пелети и близо до цената на слънчогледовите. Аз бях предвидил всичко да ми е на газ, но тръбата не дойде и затова се ориентирах към пелетите, но ако дойде газ захвърлям всичко и минавам на газ, така че ти ако имаш тази възможност изобщо не се замисляй. Аз в момента се каня да сляза да видя котела, не съм ходил от 1 седмица. Баща ми сипва пелети и изхвърля пепелника и толкоз - това е грижата, той на контролера не му разбира, ама не му и трябва. Управлението и космическо да е - все тая, то веднъж настроено не го пипам цял сезон. Имам наблюдение през нета и какво - нищо, наблюдавам си и толкоз, на мен ми е ясно и без него какво става.
Та така Емооо, всичко това не го написах за да убеждавам или да те разубеждавам. Каквото и да избереш, аз нито ще спечеля нещо, нито ще загубя. Изборът си е твой, моята препоръка е за газ :)
Staio1 - специалист
.Искам да си направя локално парно на пелети.С котел.Не с камина.И съм си харесал торча.Ся аз искам всеки в апартамента ми който е от 2 спални хол и голям коридор,да се чувства комфортно в неговата си стая.Естествено и прилежащите санитарни възли и кухня де.Избрал съм си торча.И мен ме интересува разхода и съответно финансовата гледана точка за разход за отоплителния сезон.

Ся, точно колко ти е голям апартамента. Изолация има ли или няма. Само на минимална мощност да ти гори непрекъснато, това са 15кг.минимум. зада ти гори на 3 киловата 24часа, обаче,незнам каква трябва да ти е изолацията. Анди наистина може да те уреди с неговия.
n.ganev - майстор
Ся точно е момента някой от инсталаторите да изкупи системата на Анди и да я лузне на по-добра цена - Коледна промоция разбира се.
andy_forresite - майстор
За много години! Вчера изпробвах 15 кг чамови пелети и има огромна разлика в изгарянето и пепелта. Изгарят напълно със сива пепел без да задръстват горелката. Взех 6-7 кг от буковите в една тава (в която печем питки) и ги затоплих на 100 гр във фурната за 10 минути. При свършването на чамовите изсипах тези пелети и горелката продължи да работи супер. Значи влажността в моите пелети е голяма. Явно така са ги съхранили в склада, защото при мен са вътре в един коридор 15 кв.м. и там е 19-20 градуса на абсолютно сухо място с ниска влажност на въздух.
Малко биоритми:
http://snimki.be/view.php?id=106307
kalin72 - майстор
Анди, тая кардиограма изобщо не е хубава, ама ти си знаеш...или е направена за парлама на харесващите червенко и шаренко, или котела ти изобщо не работи както трябва.
andy_forresite - майстор
Такова е управлението. Това са отчели датчиците и това показват.
Когато правих симулации на натурела пак не беше добре. Така казахте. Ограничавал съм бил котела, не е правилно. Сега пак не е добре. Среден вариант няма. Всичките работят така и графиките им не са по-различни. Не и към по-добро.

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: