Руснаците правят подобни слънчеви с пластмасови тръби...и на фона на тяхното мижаво слънце са доволни.Аз съм скептичен относно дълговечност и ефективност.Шопе , да няма да разбиваш монопола на Софийска топлофикация?
Изплюй ,камъчето какво точно ще подгряваш с него ?Ще подменяш вакумно-тръбните ли? 
Така е. Има много фотоотчети в руският форум. Те използват съвсем обикновенна полипропиленова тръба за топла вода. Те е евтина, лесна за работа, издържа на висока температура и налягане и е дълговечна. УВ лъчите я убиват, но тя е зашитена от медни, алуминиеви или дори стоманени поцинковани листове.
По-ниската с 10-20 % ефективност борят с увеличаване с 20-30% на соларната площ:-) Когато един м2 соларен колектор е евтин и лесен за направа не е проблем вместо 5м2 да сложиш 6м2, нали?
Подготвям нещата за едни 20-30м2 колектор, който лятото ще топли вода в басейн, а в другите сезони ще топли водата в един буфер ( още не съм рещил колко голям, може би 5-10м3) от който ТП ще черпи вода за подгряване на водно подово само на ношна тарифа.
Като цяло системата няма да стане изведнъж, а ще се надгражда. Вакуумките и бирените кенета си бачкат и няма да се пипат.