Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lz2skt - специалист
Руснаците правят подобни слънчеви с пластмасови тръби...и на фона на тяхното мижаво слънце са доволни.Аз съм скептичен относно дълговечност и ефективност.Шопе , да няма да разбиваш монопола на Софийска топлофикация? :-D Изплюй ,камъчето какво точно ще подгряваш с него ?Ще подменяш вакумно-тръбните ли? :lol:
шоп - майстор
Така е. Има много фотоотчети в руският форум. Те използват съвсем обикновенна полипропиленова тръба за топла вода. Те е евтина, лесна за работа, издържа на висока температура и налягане и е дълговечна. УВ лъчите я убиват, но тя е зашитена от медни, алуминиеви или дори стоманени поцинковани листове.

По-ниската с 10-20 % ефективност борят с увеличаване с 20-30% на соларната площ:-) Когато един м2 соларен колектор е евтин и лесен за направа не е проблем вместо 5м2 да сложиш 6м2, нали?

Подготвям нещата за едни 20-30м2 колектор, който лятото ще топли вода в басейн, а в другите сезони ще топли водата в един буфер ( още не съм рещил колко голям, може би 5-10м3) от който ТП ще черпи вода за подгряване на водно подово само на ношна тарифа.

Като цяло системата няма да стане изведнъж, а ще се надгражда. Вакуумките и бирените кенета си бачкат и няма да се пипат.
maistora1965 - специалист
20-30м2 малее маи верно те сърбат ръцете и как ли ще се монтира тази квадратура #-o
шоп - майстор
maistora1965 написа:
20-30м2 малее маи верно те сърбат ръцете и как ли ще се монтира тази квадратура #-o

:-) имам чисто южен покрив на къщата към 60м2 с наклон 45 градуса, но засега той е девствен, защото не ми се катери на кота + 8+10 метра. този покрив е следващ проект:-)

Имам една барака-работилница с югозападен скат на покрива с наклон 25-30 градуса ( не съм го мерил наклона) и площ над 100м2.

Та този покрив на работилницата е на 20 ина години и вече се нуждае от ремонт. Идеята ми е покривното покритие да е и соларен абсорбатор с поликарбонат. С един удар два заека: и нов покрив и приемник на енергия. Пък и височината е само 2.5 до 3 метра.
Последна промяна от шоп на съб яну 07, 2017 5:37 pm, променено общо 1 път.
Бат Диди - специалист
шоп написа:
maistora1965 написа:

:-) имам чисто южен покрив на къщата към 60м2 с наклон 45 градуса, но засега той е девствен, защото не ми се катери на кота + 8+10 метра. този покрив е следващ проект:-)

Имам една барака-работилница с югозападен скат на покрива с наклон 25-30 градуса ( не съм го мерил наклона) и площ над 100м2.

Та този покрив на работилницата е на 20 ина години и вече се нуждае от ремонт. Идеята ми е покривното покритие да е и соларен абсорбатор с поликарбонат. С един удар два заека: и нов покрив и приемник на енергия. Пък и височината е само 2.5 до 3 метра.
:2thumbs: Браво младежо, хубаво ще стане пък и ще издържа повече на градушка :thumbs:
lpoik - специалист
шоп-Здравей. Как е слънчевото парно при тези температури.
lz2skt - специалист
Каква ще е големината на басейна ?
шоп - майстор
lpoik написа:
шоп-Здравей. Как е слънчевото парно при тези температури.

Ами бачка си. Днес при - 14 и силен вятър в продължение на около 3 часа бачкаше без спирка. То вакуумните тръби студа не ги плаши. Трябва им само слънце. Може дори да не е директно а зад леки облаци.
шоп - майстор
lz2skt написа:
Каква ще е големината на басейна ?
За сега са малки детски. Единият около 6м3 другият около 2м3

Тема "Термопаста за самоделен соларен колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: