Най - вълнуващия въпрос зимно време.
grafgin написа:Здравейте! Дълги години се отоплявам на твърдо гориво, а от 4 години само на дърва със суха камина. Зима като тази не е имало доста години ... Разходът ми е малък-3-4 кубика дърва на сезон.....Разполагам със 150 квм.... Искам да попитам знаещите и можещите тук в едни по-широки рамки каква мощност ще ми е необходима и колко ще струва като пари всичко преди радиаторите, със цялата условност на нещата?

Пелетен котел Грейко-20 киловата, към 3700-3800 от дистрибутор.
Термостатичен вентил-стотина лева.
Буфер-може и без него-ок. 1000
Контролер за него-200 или ръчно връткане.,пак може да си го спестиш.
Бункер-???
Тръби,фитинги..........???
Труд-???
Зими като тази има всяка зима или поне през зима.
С мокра камина и отопление на всичката квадратура, дали няма да е по евтино от пелетно устройство. Инвестицията е сериозна и е въпрос на приоритет. Масраф, както са вика на чист български.
Задай си сам въпроса и бъди откровен пред себеси какво искаш и какво ще си позволиш!
Варианти много.
Добре това с рестарта пак ще го опитам като тръгна да чиста печката а относно другото ми питане за тръбите дали има смисъл да ги сменям как мислите ?

"Имам едно питане относно тръбите който стигат до радиаторите, колектора ми се намира в банята и до него стига големите тръби от котела, от колектора излизат вече тръбите който минават през коридора о от там се разпределят по стайте и всички излизащи тръби от колектора са Ф16 и до радиаторите са толкова. Инсталацията е правена през 2000 година с мисълта само за нашата къща но с годините свързахме и баба ми и дядо ми който живеят в съседство под и до нас защото нашата къща застъпва тяхната и добавихме още 3 радиатора и един бойлер при тях и захранването става чрез разклонение от едната стая и отиват тръби надолу Ф16 който захранват всичко допълнително при тях. Какво ми прави впечатление, когато се пусне един от радиаторите в детската до последният радиатор в системата който е долу при баба ми той става много хладък и ме съмнява дали проблема не ми идва от малките тръби от колектора. Предстой ми ремонт в коридора дали да не взема да сменя тръбите от колектора до входа на всички стай с по-големи пък в стайте да си останат Ф16 или да мисля как да пусна отделен кръг от колектора за баба ми и дядо ми че да не мръзнат хората? Какво мислите ? :? "
n.ganev написа:
vaseto89 написа:Колеги някой използвал ли е OD входа да върже гсм модул там за да си пали парното дистанционно? На схемата в книжката са го дали производителите, като ON/OFF обаче при мен не е активиран изглежда софтуерно, защото при замостване в режим на Standby горелката не реагира.

В Standby няма да реагира


В режим на работа може да се използва само за гасене ли?
Трифон П.Трифонов написа:
grafgin написа:Здравейте! Дълги години се отоплявам на твърдо гориво, а от 4 години само на дърва със суха камина. Зима като тази не е имало доста години ... Разходът ми е малък-3-4 кубика дърва на сезон.....Разполагам със 150 квм.... Искам да попитам знаещите и можещите тук в едни по-широки рамки каква мощност ще ми е необходима и колко ще струва като пари всичко преди радиатори?
С мокра камина и отопление на всичката квадратура, дали няма да е по евтино от пелетно устройство. Инвестицията е сериозна и е въпрос на приоритет. Масраф, както са вика на чист български.
Задай си сам въпроса и бъди откровен пред себеси какво искаш и какво ще си позволиш!
Варианти много.

Един приятел с мокра камина за по-малка вкадратура вече изкара през комина 9 кубика дърва, а още сме 10 януари. на мен 20 кубика минимум ще ми трябват-рязане, цепене, прибиране и постоянно ранасяне в малки количества.... Ежечасното обслужване е големият бич от който искам да избягам, а бюджета, който съм предвидил е 8-10 к лв
vaseto89 написа:...В режим на работа може да се използва само за гасене ли?

В работен режим когато се затвори контакт свързан с OD-входа горелката преминава в режим на гасене. Когато се отвори контакта, съответно горелката се включва и работи ( естествено, ако й е разрешено от стайния термостат и не е достигната t-max на котела! ).
Трифон П.Трифонов написа:
gnt69 написа:Да това ясно ама как да я монтирам е въпроса. Сложил съм снимка на фукса/ кюнеца /. Трябва ли да купувам тетка къде ги продават тия клапи. Утре ще звънна ще пратя снимката пък да кажат те трябва да има виновен като не стане. Майтап. Сигурно е елементарно притеснява ме да не се сбърка ламбдата забил съм я в котела вижда се на снимката. :partyman:

Бе на тетка се монтира бе. Тройник, тещик, вече и таф. Те тая магия се нахлузва някъде на димохода-гофрата при тебе, и на нея се слага клапата. Коминя като смукне много, не дръпва топлото от котела, а си диша от помещението. Имаше разисквания, преди време, че така пак се губи енергия, но поне не е за сметка на горивния процес в котела.
Онзи ден си свалих вентилатора от 46% на 20% и на изхода пак имах 145 градуса. Верно, не беше чистен котела, ма обикновено е на 115. Ша купувам и аз такава щуротия, ама монтажа ще е особен и ако се получи, първо на Шопа ши са пофаля.
Миро, още ли ти пада налягането на водата и при еднаква температура ли го отчиташ?
Да беше 2 бара сега е 1.5. Буферния съд е пълен с вода.
Да беше 2 бара сега е 1.5. Буферния съд е пълен с вода.


Затвори крана от водопровода към системата.
Здравейте група.Следя темата за GREYKO BMG и RB и вече съм част о голямото семейство.И след две годишно четене се реших,да вляза в отбора...котел GREYKO EXPERT 20,отопляема площ120 кв.+200 лит. бойлер....Пуск на 09 2017г ,час15,00.външна температура-8,вътрешна 0,в 16,00пуск на 48кв.подово, три спални с 3кв.радиатори+1,5кв в коридора,две лири за бани1+1,5кв.след 24часа работа,тем. в къщата 13,5 разход до момента 80 кила (няма изолация,само на тавана 10см.вата.дограма пвц). Предполагам че е в рамките на нормалния разход,до темпериране на къщата....Но проблем а може и да е нормално,сутринта при почистване има ВОДА под тавичката,нормално ли е...тем.на водата в котела 45гр. след консултация с инсталатора вече е на55гр.,каза че е от конденз...Търся вашето компетентно мнение..Благодаря предварително...
:?
kalin72 написа:
Да беше 2 бара сега е 1.5. Буферния съд е пълен с вода.


Затвори крана от водопровода към системата.

Затворен е и този който пълни системата и този който ако прегрее да изхвърли водата. Отгоре има един вентил от там трябва ли да се напомпва или ида се изпуска.
Miro4774 написа: Миро, още ли ти пада налягането на водата и при еднаква температура ли го отчиташ?
Да беше 2 бара сега е 1.5. Буферния съд е пълен с вода.[/quote]

Нормално е буфера да е пълен с вода:-) Ти имаш ли буфер?

Обаче се опасявам, че за теб буфер и разпирителен съд е едно и също :shock:

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Отопление”