Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lz2skt - специалист
Слънчогледовите пелети ще си запазят цената .На едно от челните места сме по производство на слънчоглед в света.Отделно почнаха и да правят на много места и от рапица.По нашият край преди 4г примерно имаше 2 производители само на слънчогледови ...сега са 7-8.Цената почти се запази същата може би с 5% увеличение.Отделно се появават пелети от какво ли не -въглища,кафе и прочие.Според изследвания преди десетина години страната ни има много по-голям потенциал за производство на пелети,брикети от биомаса и отпадъци от земеделието.Според мен съотношението въглища -пелети е 1към 1,3.Все пак хубаво е човек да мисли предварително и за по-лоши сценарии.Аз лично се замислям за правен котел с възможност за горене,на дърва,въглища и да му се слага горелка за пелети и т.н.За това и тихичко си събирам инфо за подобни истории.Отделно при намирането на евтин подходящ редуктор ще почна и лекичко да си правя една всеядна горелка .Ако преценя дори и сега ,че в един момент не ми е изгодно...за половин час минавам на въглища.Но честно да си призная ми е писнало на дърва и въглища и умалях.Почти 35г мъкна и почти съм си сам огняр над 20г.Други мъже вкъщи няма.Преди малко ми докараха един бег с пелети и го прибрах точно за 20мин.А и вземането на пелети по 1бег,1,5 бега на месец не ми се увижда финансово както купуването на 5т. домбаски+транспорт и цял ден прибиране и после децата да ме мислят за коминочистач и да ме пипат за късмет и да храча 1 седмица чернилки...
Последна промяна от lz2skt на вт яну 10, 2017 4:25 pm, променено общо 1 път.
шоп - майстор
То за свършването на въглищата, течните и газообразните горива се говори от 70 те години на миналият век. Аз лично го слушам от 80 те год. на миналият век. Пък нищо не е свършило. Ще свършат изкопаемите горивата разбира се все някога, но нас няма да ни има тогава за да видим :-D

Дървата няма да свършат. Те си се възпроизвеждат доволно и без изкуствено залесяване. ПРИРОДА!
шоп - майстор
lz2skt, 99% се съгласявам и подкрепям мненията ти, но относно цената на сл. пелети не съм съгласен с теб.

Сл. пелет е супер зависим от субсидия, цена на гориво и на ел. енергия.

По принцип сл. люспа е отпадък, но ако за продукт от нея трабва да се вложи гориво, енергия, транспорт, амортизация да се заложи печалба и т.н., никой не би продавал отпадък с добавена стойност на загуба.

Времето ще покаже:-)
6osi6 - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
Сметката е вярна.
Сметката не е вярна. Ще са 7250 kcal, ако котелът е кондензен. За обикновен котел се взима долната топлина на изгаряне - 6100 kcal.
Във Хоум Макс в момента има хубави български пелети на промоция за 432 лева за тон. Лятно време с транспорт от Разлог цената за 10 тона е 410 лв.
6osi6 - майстор
lz2skt написа:
...
Сравнени с въглищата, слънчогледовите пелети правят повече пепел и налепи в котела.
шоп - майстор
6osi6 написа:
Ще са 7250 kcal, ако котелът е кондензен.
Съгласен. Винаги съм се стремял към конденза. Чунуненият и неръждаем топлообменник и димоход от конденз не се плашат. За съжаление дори когато се стремим към конденз той не се постига лесно. Имам подобен кондензоуловител и темп. на димните газове 50-60 макс 70 градуса и пак нямам конденз. Изглежда горя супер сухо гориво.

Прикачен файл

Сборник конденсата.jpg
Сборник конденсата.jpg (64.88 KиБ) Видяна 1883 пъти
lz2skt - специалист
При нас може да се намери спокойно сл.люспа на 70лв тон.Котела така или иначе на въглища или пелети го чистя 1 път в седмицата.Има си наистина доста пепел и налепи от слънчогледовите,но ако купувах дървесни по сегашните цени бих си стоял на въглища.Аз и за това се замислям да копирам Херц с димогарни почистващи пружини....ако се запази цената в бъдеще...ако ли не ще се насоча към копиране на други подходящи модели котли.От пристанище Свищов, където взимам въглища имат навика да ги мокрят и бъркат с баластра,за лъженето в кантара да не говорим ...доста свищовлии въпреки близоста до удобно гориво минаха на пелети...
6osi6 - майстор
шоп написа:
6osi6 написа:
темп. на димните газове 50-60 макс 70 градуса и пак нямам конденз.
http://herr-kalt.de/geographie/luftfeuchtigkeit
Не е от сухо гориво. За конденз трябва температура под 40°C или котел за 33 хил. лв. На обратния принцип са предпазните вентили.
Последна промяна от 6osi6 на вт яну 10, 2017 3:38 pm, променено общо 1 път.
Сл. пелет ако си запази цената ще е за догодина
разхода ще е една горелка самопочистваща IVG S 40 и плочи за по малко загуби
знам че ще има загуби но да купувам и друг котел не е оферта на този етап
Преполагам че в топлите дни и с един по голям бункер може да се чисти примерно на 10 дена на въглища пак си е всеки ден
6osi6 - майстор
lz2skt написа:
сл.люспа на 70лв тон.
Слънчогледовата люспа може да се смесва 1/1 обемно със ситни въглища и да се гори в автоматична горелка. Така няма да зависва в бункера и да хвърчат неизгорели люспи в пепелника.

Тема "Питане относно разход на котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: