• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thebugger - специалист
Здравейте, крайно време е пак да си направя един токоизправител, след като случайно развалих стария и се спрях на една схемичка с uA723 (прикачам я). Имам някои идеи, които искам да съгласувам. Първо, смятам да разделя захранващите крачета (11,12) от нерегулираната писта, чрез или един ценеров диод на 35V или LM317. uA723 е малко старичка интегралка и не знам колко ще държи на евентуални пренапрежения. Също смятам, че двойно стабилизиране на напрежението добре ще се отрази на остатъчните изходни пулсации. Другата ми идея е, искам да заменя D3 със жичен резистор, така че да мога да сложа паралелно волтметър и със едно ключе да отчитам и тока и напрежението. Стойността на този резистор каква трябва да бъде, най добре ще е да е 1ом, така токът и напрежението ще ми излизат 1:1 на волтметърът, но не знам как ще повлияе стойността на резистора на максималният изходен ток. И последната ми идея е по скоро свързана със токоизправителя. Мисля да си го направя с грец, вместо със средна точка. Имам тороидален трансформатор, само трябва да му навия вторичната. Мисля че на 30V ще е добре, след филтриране и падовете от греца би трябвало около 40V да ми даде.

Прикачен файл

LM723-0.png
LM723-0.png (11.24 KиБ) Видяна 2827 пъти
kozl - майстор
1 ом означава, че всеки ампер ще товари съпротивлението с 1 W мощност, с което трябва да съобразиш съпротивлението. Но защитата на ИС се задейства от пада на напрежение през това съпротивление и през делител. Може би експериментално ще трябва да си промениш и настроиш делителя.
Според мен тази схема е разчетена за ампермер, а от шунта на ампермера да се управлява зашитата :?
jordanvass - майстор
Виж тук как са ги направили нещата. Може да ти е полезно. На два обхвата са и токът, и напрежението. А що се отнася до волтметъра - трябват си два отделни уреда за такъв токоизправител - да можеш едновременно да виждаш и двете изходни величини. С един е възможно, но много неудобно. Не са чак толкова скъпи стрелковите уреди.
Прикачен файл:
3010dia.gif
3010dia.gif (23.23 KиБ) Видяна 2802 пъти
thebugger - специалист
Аз мисля, че разбрах токозащитата как сработва. Идеята е между крачетата 2 и 3 да има напрежение 0.65V при даден изходен ток. Мисля, че успях да изчисля какъв делител на напрежение ми трябва за да направя този пад за токове от 1А до 3А. Замених диод D3 по схемата с резистор 1Oм/10W и направих малко по сложно изходно стъпало от това в схемата. Прикачам модифицираната схема, за мнение.

Прикачен файл

ZomboMeme 13012017172626.jpg
ESPACE - майстор
Моето мнение е че ако ще купуваш частите няма никакъв смисъл да се захващаш. Използвай си трансформатора, сложи един грец и кондензатор и си купи един DC-DC конвертор за 8-10А изходен ток със защита от късо и прегряване и ще си имаш регулируем изправител с над 90%КПД.
Сега видях че изискванията ти за изходния ток са доста скромни. За 10-тина лева ще си вземеш конвертор до 5А
jordanvass - майстор
thebugger написа:
...направих малко по сложно изходно стъпало от това в схемата.
Не си направил нищо. Ако смяташ, че само един мощен транзистор ти е достатъчен да погаси над 100 вата в топлина, значи си много далече от тая техника.
thebugger - специалист
Този транзистор е до 150W и винаги мога активно да го охлаждам. Мислех си за стабилизатори с превключване, обаче откъм стабилност и ниски пулсации нищо не бие линейните стабилизатори, затова се насочих към тях. Както казах вторичната на трафа още не е навита, винаги мога да направя няколко средни точки и да го направя с превключване на намотките за по високо КПД, просто не виждам смисъл, 150W лесно ще ги разсейвам с този радиатор който имам. А и винаги мога да добавя термостат да управлява едно вентилаторче за допълнително охлаждане.
gogo7777 - майстор
Както казах вторичната на трафа още не е навита, винаги мога да направя няколко средни точки и да го направя с превключване на намотките за по високо КПД, просто не виждам смисъл, 150W лесно ще ги разсейвам с този радиатор който имам.
Според мен е задължително да си поиграеш малко с навиването на вторичната. Без значение дали транзистора ще може да разсее някаква топлина. Така и така ще му съртиш на трафа, направи го универсален :wink:
thebugger - специалист
Да най лесно е да му извадя няколко точки на трансформатора. Дали ще ги използвам или не, все тая, да ги има ако ми потрябват. Иначе трафа е много хубав беше за 12V на 25A преди да му размотая вторичната, на 30V 10A може и да му изкарам, пишеше че е с 99.7% КПД.

П.С. Забелязах, че вторичната беше навита от три проводника паралелно, това нещо специфично за тороидалните трафове ли е, или просто за повече ток?
  • 1
  • 2

Тема "Стабилизиран Токоизправител с uA723" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: