Здравейте, крайно време е пак да си направя един токоизправител, след като случайно развалих стария и се спрях на една схемичка с uA723 (прикачам я). Имам някои идеи, които искам да съгласувам. Първо, смятам да разделя захранващите крачета (11,12) от нерегулираната писта, чрез или един ценеров диод на 35V или LM317. uA723 е малко старичка интегралка и не знам колко ще държи на евентуални пренапрежения. Също смятам, че двойно стабилизиране на напрежението добре ще се отрази на остатъчните изходни пулсации. Другата ми идея е, искам да заменя D3 със жичен резистор, така че да мога да сложа паралелно волтметър и със едно ключе да отчитам и тока и напрежението. Стойността на този резистор каква трябва да бъде, най добре ще е да е 1ом, така токът и напрежението ще ми излизат 1:1 на волтметърът, но не знам как ще повлияе стойността на резистора на максималният изходен ток. И последната ми идея е по скоро свързана със токоизправителя. Мисля да си го направя с грец, вместо със средна точка. Имам тороидален трансформатор, само трябва да му навия вторичната. Мисля че на 30V ще е добре, след филтриране и падовете от греца би трябвало около 40V да ми даде.
Прикачен файл
LM723-0.png (11.24 KиБ) Видяна 2823 пъти