• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Хидравличен изравнител е препоръчително ,в случая човека е свършил работата на полувина ,най бързо е монтажа на помпата ,а когато реши да продължи с екстрите . Схемата е на колегата .
Вичи - специалист
filmatoplo написа:
Стига глупости :) ,има такъв лаф по телевизията .Тия неща аз съм го измислил с вентилите ,но трябва да се спази схемата . Неправилно ги свързвате ,един сгреши и всички го следвате ,а именно че правите свързването с една Помпа .Ако държите да ми обяснявате че - то така си работи - няма да коментирам . :)
Филме, моите уважения за приноса ти към форума, но не си прав. Това е най - простата възможна схема( котел - помпа - защита от конденз - радиатори) и е напълно достатъчна една помпа. Нито заради различните температури в кръговете, нито хидравлично е необходима втора. Поставянето на вентила отклонява част от дебита по байпаса, от там пада напора в големия кръг. Ако някой те е учил, че при недостатъчен напор се слагат последователно необходимия брой помпи (2,3, 4...все тая) да знаеш, че може, но има и друг начин - с една правилно подбрана. Тия неща може ти да си ги измислил, но едва ли имаш логичен аргумент за нуждата от втора помпа.
filmatoplo - майстор
:) Продължи да ме уважаваш .
Вичи, обърка са малко. Има вентили и ветили. Има как с една помпа и да пада дебита незначително, има как и да не пада изобщо. Иска си четене и опит, обаче. Ако ти се занимава, има тема точно за избор на трипътен термостатичен вентил, някъде назад.
Вичи - специалист
Трифоне, чел съм достатъчно за вентили и помпи, вярно, не точно във форума. Не пиша тук нищо без да съм сигурен. Знам отлично кое къде се слага, защо, и кога не може без него. Не винаги става с една помпа, затова инсталацията в къщи е със шест и няма нито една излишна.
preslav - майстор
Просто съм любопитен - ако някой иска може да ме светне по въпроса с хидравличния изравнител, че на тези лекции съм спал - и на много други де.
filmatoplo - майстор
В случая съм си прав ,всяка отделна зона замислена да си има своя посока и цел се движи с помпа ,помпата на колегата е сложена да върти малкия кръг - и си е на правилното място ,но само до там - тази помпа не отговаря за посоката и целта на потока към радиаторите .За да се насочи поток към радиаторите и да се гарантира неговата безпроблемна работа се поставя зонална помпа за тази цел .Ако в инсталацията имате друга зона към където и да било ,то пак е добре да си има своя помпа .Друг е въпросът как точно ще бъде подредбата на помпите и дали ще се спазят някой изисквания така че да не създават налягане кавитация ,да не си пречат и бъркат потоците ,и да имат осигурен колектор от който да черпят .Въпросните джаджи спомагащи за горното са Хидравличен разеденител ,буфер , колектори, възвратни клапи , както и помпите.В случая колегата няма сигурна целенасочена циркулация към радиаторите ,а се моли тя да се получи от увличане на друг поток който си има помпа и посока ,но тук хем не е сигурно колко ще отвори вентила поток към радиаторите ,хем съпротивлението от тях е много по голямо и потока на малкия кръг надделява . Регулирането в случая с кран на байпаса влошава циркулацията на малкия кръг и пречи на замисъла .При автомобилите е с една помпа ,там разстоянието е малко ,маркучите дебели,и съпротивлението почти еднакво ,но всеки знае какво се случва когато термостата не работи - или загрява колата или не може.
Evgeniy - майстор
Затова ли започна да ми дрънчи помпата? Че има момент в, който затварят и двата трипътни на 100% и тя остава да върти в нищото. А може би просто и е дошло времето. Вече се снабдих с "умни" помпи, дето си намаляват мощността до 3-5 вата. дано изкара сезона тази.
filmatoplo - майстор
Когато няма къде да разтоварва хидравлично се усеща как вентила затваря и отваря на импулси ,вредно е но затова помпата на големия кръг трябва да включва когато уж е отворил вентила .
Evgeniy - майстор
Когато вторият трипътен затвори по стайната температура, а антикондензния HERZ е затворил на 100% байпаса, тогава помпата остава затапена. Имам един кръг към бойлера, който не минава през втория трипътен, но той се отваря през деня над 74 градуса на котела, да го спаси от прегряване.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 12

Тема "2 циркулационни помпи на локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: