• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 18
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ky-kyy - майстор
Вичи написа:
ky-kyy написа:

Ех, Вичи, Вичи....
Няма смисъл са споря с теб - прекалено некомпетентен си. Нямаш никакви теоретични или емпирични познания за отоплението. С аргументи от сорта по-добре камион, отколкото котел, както ти каза колегата - пред блока или с хора на твоето ниво. Жив и здрав, успешно драскане и избиване на комплекси!
Благодаря, за "компетентното" мнение. :-D

За необременените читатели, които не са лично засегнати, заради това, че има мислещи хора. Ще дообясня.
Примера с камиона, на който "компетента Вичи" му бръкна в дупето, го дадох, за да разберете, че парите трябва да се влагат разумно. Не имах предвид, всички вкупом да се юрнете, да купувате камиони :-D
Другото, което избягват всички "обидени" от моите думи потребители на уважавания форум, е колко им е излязал гяволъка, като пари. Като в сметката сложат, не само материала, а и труда. Колко реално им излиза отоплението, не някакви градски легенди. Колко нерви са изхабили и колко от свободното си време.
Аз лично, в момента се отоплявам на парно. Сметките ми са други, както на някои, които са си купили газифицирани жилища. В темата става въпрос, за апартамент, без парно и без газ.
Но, дъщеря ми, се отоплява с 4 конвектора. У тях е топло, също като и при тези с котлите. Сметките им за ток са Ноември - 180лева, Декември 350 лева . Януарската, още не е дошла, като дойде, ще я споделя. Миналата година, не са имали по-висока от 350 лева. По-миналата също....Дори и да е 400 лева, януарската, пак не е чак толкова невъзможна, както я изкарват някои.....да не казвам какви ;)
Ако сме, пенсионерски форум, или такъв за социално слаби, живеещи на помощи, да споделяме начини на отопление с попска свещ. Мисля, че сме нормални хора и изкарваме, що-годе нормални пари и не са ни проблем, да си плащаме сметките и данъците, или се заблуждвам?
Или пък, не можем да си платим винетките и данъка на колата, както и тока, но можем да дадем 30-40к пари, за да минем тънко после?
Ей такива мисли, се въртят в главата на ку-куу....И пак повтарям, нищо лично към никой. Харчете си парите, както си искате. Топлете се с каквото си искате. Но когато съветвате някой, аргументирайте се. Аргументите, са най-силни, когато са в цифри, като моите. Тука КПД-та, формули и корен квадратен от 3, никой не топлят :)
ky-kyy - майстор
grants написа:

Колега приказки от 1001 нощ не ми се четат , ако мислиш че това са съвети жестоко се лъжеш. И какво има да се аргументирам за подобни простотии дето акаш , кажи нещо смислено и тогава може да си говорим. Монетата винаги има 2 страни и както и да я въртиш винаги остава нещо, за което трябва да се направи компромис. Така е и с отоплението, каквото и да избереш винаги ще има нещо което няма да ти харесва. Щом човека е преценил, че така му отърва значи си е направил някаква сметка.
А щом искаш да си толкова полезен със съветите дай някаква актуална информация откъм цени и т.н. да видим къде ще му излезне края. Аз споделих моя път, нека като се дават съвети то поне да бъдат от 1во лице, а не от чух , казаха ми и прочетох някъде :wink:
Жив и здрав !
Не сме колеги и няма да бъдем!
Приказки от 1001 нощ, говорите вие. (вие като учтива форма на неуважение към Вас, използвам)
Аз цифрите, ги дадох, в горния пост. Дайте вашите цифри, моля :)
kalin72 - майстор
Декмври - 800 кг пелети - около 280 лева
Януари - 900 кг пелети - около 320 лева
Чистене на котела - всеки месец за по 30 минути. Изхвърляне на пепелника - всяка седмица, за по около 2 минути.
Кво топля - къща на два етажа. 22-24 градуса се поддържа 24 часа в денонощието. Това при постоянно минусови външни температури.
Миналата зима се топлех 2 месеца( февруари и март) с електрически конвектори, не, благодаря. Остави сметките - над 300 лева месечно, ама топло беше само в стаите. А баните? А коридорите?
ky-kyy - майстор
kalin72 написа:
Декмври - 800 кг пелети - около 280 лева
Януари - 900 кг пелети - около 320 лева
Чистене на котела - всеки месец за по 30 минути. Изхвърляне на пепелника - всяка седмица, за по около 2 минути.
Кво топля - къща на два етажа. 22-24 градуса се поддържа 24 часа в денонощието. Това при постоянно минусови външни температури.
Миналата зима се топлех 2 месеца( февруари и март) с електрически конвектори, не, благодаря. Остави сметките - над 300 лева месечно, ама топло беше само в стаите. А баните? А коридорите?
Благодаря :)
А бихте ли споделили, първоначалната инвестиция?
Аз също забравих, да я кажа. А тя е 4 конвектора за 1120 лева, една печка за баня за 30 лева и една духалка за остъклената тераса, която се пуска в месеца 2-3 пъти за двайсетина лева.

ПП Не забравяйте, да калкулирате и труда, също е важно да уточните, дали сте ползвали кредити.
grants - специалист
Писал съм в темата, но кой да чете, ще се повторя.
Начална инвестиция 3600лв труда от мен.
Миналия сезон Декември-Март 4 месеца 1 тон пелети 300лв , за ток дадох още толкова сумарно 600лв.
Тази зима паля от средата на Октомври до сега 1 тон съм изразходил - 350лв , за ток съм дал до сега 220лв.
Жилището е 76кв на стаи и коридори , 2 деца и Т 23 24гр , вечер от 22 до 7 сутринта е на 20гр навсякъде.
Зареждам веднъж на ден обикновено 22ч като изкл камината , чистя основно веднъж седмично.
Това е от мен :wink:
olelemaiko - специалист
то ефтино било.за 80 квадрата 10 кила на ден. и 2 лева ток.боилер има ли.
kalin72 - майстор
ky-kyy написа:
А бихте ли споделили, първоначалната инвестиция?
Аз също забравих, да я кажа. А тя е 4 конвектора за 1120 лева, една печка за баня за 30 лева и една духалка за остъклената тераса, която се пуска в месеца 2-3 пъти за двайсетина лева.

ПП Не забравяйте, да калкулирате и труда, също е важно да уточните, дали сте ползвали кредити.
Ама не се гледа така, едно към едно инвестиция. Щото що не дойдете да ми стоплите къщата с тия духалки и конвектори, за 1200 лева инвестицията...
Преценил съм, че отоплението с радиатори е най-доброто в моя случай, инвестирал съм в котел - 1800 лева, горелка - 1800 лева, бойлер - 1800 лева, слънчеви колектори - 1000 лева, помпи, арматура, радиатори - 3000 лева, общо 10К лева, с кредит, вече изплатен, за 4 години.
Обаче кеф цена няма, ТОПЛО е навсякъде у нас, децата са по къси гащи и боси. С елконвектори - няма как да стане НАВСЯКЪДЕ да е топло, в къща, в моя район - 750 мнв.
Калински и аз съм в къща и знам как са топли.
Апартамента е друга бира, писах ама Грантса ма сряза, като цитира само частта дето му е по мъжки удобна. Някои, от скука, зеха та си извадиха мишоците в една вече гореща тема. Нтилигентна работа.
kalin72 - майстор
Апартамента е друга бира
Така де...аз за кво писах, щото щели да ме стоплят на ток за 1200 лв инвестиция...няма шанс по наше село.
ky-kyy - майстор
grants написа:
Писал съм в темата, но кой да чете, ще се повторя.
Начална инвестиция 3600лв труда от мен.
Миналия сезон Декември-Март 4 месеца 1 тон пелети 300лв , за ток дадох още толкова сумарно 600лв.
Тази зима паля от средата на Октомври до сега 1 тон съм изразходил - 350лв , за ток съм дал до сега 220лв.
Жилището е 76кв на стаи и коридори , 2 деца и Т 23 24гр , вечер от 22 до 7 сутринта е на 20гр навсякъде.
Зареждам веднъж на ден обикновено 22ч като изкл камината , чистя основно веднъж седмично.
Това е от мен :wink:
Единственото, за което повярвах е, че труда ти е безплатен :-D
kalin72 написа:
Ама не се гледа така, едно към едно инвестиция. Щото що не дойдете да ми стоплите къщата с тия духалки и конвектори, за 1200 лева инвестицията...
Преценил съм, че отоплението с радиатори е най-доброто в моя случай, инвестирал съм в котел - 1800 лева, горелка - 1800 лева, бойлер - 1800 лева, слънчеви колектори - 1000 лева, помпи, арматура, радиатори - 3000 лева, общо 10К лева, с кредит, вече изплатен, за 4 години.
Обаче кеф цена няма, ТОПЛО е навсякъде у нас, децата са по къси гащи и боси. С елконвектори - няма как да стане НАВСЯКЪДЕ да е топло, в къща, в моя район - 750 мнв.
Ами, кажете на човека, че става въпрос за КЕФ :)

kalin72 написа:
Така де...аз за кво писах, щото щели да ме стоплят на ток за 1200 лв инвестиция...няма шанс по наше село.
Ти говориш за къща. В къщата, условията са други. Става въпрос, за апартамент и то в район, който зимата не е толкова върла. Помпи, котли, бойлери добре....труда е без пари, както обикновено ;) Чистенето и поддръжката също, както и боядисването и чистенето на комини.
Аз пък, ти казвам, че в апартамент, с конвектори, също ходят боси децата и е топло. Апартамент се отоплява добре и с духалки.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 18

Тема "Отоплителна инсталация в Апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: