• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 18
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ky-kyy - майстор
Баси, не мога ви насмогна, хем само четири-петима са репчите... :? Не ми се мисли, като и другите, след като настроят горелките, избършат стъклата, съборят пепелта и там квото дотъкмяват на пелетното чуду, се домъкнат, да ме убеждат, че са по-по-най....Или по-скоро, да убедят себе си :)
Каквото имах да казвам, го казах :) Който има очи, да ме чете....За мен, участието, в тази тема, приключи. Спокойно ме обсъждайте и ме обиждайте.
Дерзайте :)
olelemaiko - специалист
та извода е ясен.кеф цена няма.имат бол пари дават. я се топлим с 98 стотинки на ден.
Вичи - специалист
Разгеле, Тролът ни напусна. Сега да поразсъждаваме върху цифрите. Които всъщност са числа, защото цифра е едно друго нещо.
Но, дъщеря ми, се отоплява с 4 конвектора. У тях е топло, също като и при тези с котлите. Сметките им за ток са Ноември - 180лева
Четем внимателно всяка дума и смятаме:

4 конвектора означава четиристайно жилище. 180 лв. на месец са 6 лв. ден, това е цената за 30 кВч ел. енергия. Бойлерът (който е безплатен, защото го няма в инвестицията) харчи около 6 кВч. Останалите 24 е разхода на една малка духалка (1 Кв) работеща нон стоп. Осветление, хладилник, телевизор, печка, ютия... не се ползват. Та тази единствена духалка е способна да направи топло в четиристаен апартамент също колкото при тези с котлите. През ноември, не в Африка.
LazarGanev - "Велик майстор"
ky-kyy написа:
Каквото имах да казвам, го казах :) Който има очи, да ме чете....За мен, участието, в тази тема, приключи.
Тююю, разгеле! А дано, ама надали. Нека дъщеря ти се топли с конвектори - комфортно е, скъпичко, ама и пожелавам винаги да може да си плаща сметките, дори и като се пенсионира! Щото 350-400лв не са за всяка пенсия :) . За отопление с климатици не искам да говорим, има си раздел за вентилация и климатизация, тук говорим за отопление. И кво остава - газ и пелети. Газ във входа няма, но не е за отписване. Моят съвет е да се направи и невъзможното! Ако не - тогава пелети. Ама било последен етаж. Е какво като е последен, нали има асансьор?! За какво е той? Значи ако внукът ти прави купони през ден и всеки път идват по 10 човека (1 тон) с асансьора - това не е проблем, а аз не мога да си кача с него 500 кила пелети за месец, така ли? Ми нали си плащам? Айде у лево, живота си е мой, не искам да плащам по 400лв на месец за ел.конвектори, не искам да ме духат климатици. А, и какво да кажа като помоли енергийния министър по телевизора да си изключа конвекторите в пиковите часове, щото ел. енергията не стига? Пиша от мое име, но авторът на темата Ви го каза същото, какво има да го обсъждаме и да разводняваме темата?
grants - специалист
Аз за 1ви път чух, че било евтино и комфортно да се топлиш с духалка :lol: да му мислят пелетаджийте със настройки, стъкла и пепел :lol:
Вичи - специалист
Случая за мен е емблематичен и с още нещо: Автора казва, че цената за прекарване на тръбата от улицата до последния етаж е 2500 лв. и, че във входа има 24 апартамента. Срещу 100 лв. на жилище входа може да е газифициран. Кой когато и да се присъедини ще избие тези пари с първата месечна сметка. Обаче в държавата на Андрешковците, където висша ценност е да преебеш държавата, обществото или поне съседите, се чака някой зорлия да плати, а другите после да могат да се възползват безплатно. Не, че сто лева са много, не че не искам да има газ във входа, ама кефа, че съм тарикат е безценен.
fbr - майстор
Такива извращения могат да породят междусъседските отношения, че ще ти падне шапката. В нашия блок, при изграждането на централния щранг на газовата, някой беше вкарал пяна в една от ръбите, и се разбра чак при пуск-а.
jabata - специалист
Леле, леле....на духалка да е по евтино. Та за какво тогава да се купуват скъпи котли, камини, инвестира в газ, при условие че с една духалка за 20 лева от Железарията ще ми е евтино.
Както Лазар каза, климатика е за раздел климатизация и вентилация а не за отопление. Така че който предлага климатиците за отопление да бъде така добър да отбие в дясно. От един месец насам немога да спя, защото се чува едно монотонно боботене от климатика на съседа, да не говориме че вибрациите се предават по плочата и стените. Но той си е на климатик човека и е в правото си да тормози оконлите. Да не говориме че под неговия климатик е непрекъснат лед, който ще се разтопи чак април.
Ако има възможност за Газ, ок...ако не пелети. А що се отнася до междусъседските вражди, то те могат да се породят дори и от по-силно затворена врата.
andy_forresite - майстор
Един топъл апартамент, като на grants, всякак може да се отоплява. При него се падат 8,3 килограма пелети средно на ден за периода 01.12.-31.03.
При "добив" 3,5 квч от килограм стават 29 квч (8,3 кг х 3,5 квч) топлинна енергия средно за периода. Като се разбие по помещения се падат някакви ватове средно на час. Твоя апартамент с каквото и да го грееш все ще е евтино. Да сложим че гори 30 квч ел. енергия. Не, няма да е повече, защото пелетите не са някакво вълшебно гориво. Това прави 30 х 0,2 = 6 лева... На пелети с 320 лв/т е 2,67 лв/ден. Аз ако се отоплявам с 5-6 лева на ден за ток никога няма да си купя нещо си на пелети и да му се ядосвам. Казвам ядосвам, защото не при всеки става. Де ше чистя пепеляк, ще мъкна 15-килограми найлонови торби и то дали ще гори или ще прави проблеми се не знае. Още има хора да ме питат може ли да мятат пелетите с найлона в котлите си вместо въглища... Хора, това е сбита дървесина, няма никакви вълшебства и фокуси. 8,33 кг дървесина се изгарят с малко по-голям КПД от камина на дърва. Автоматизирано заради размера на гранулите. На дърва ще изгори 12 кг дървета среднодневно, само че трябва да ги подаваш ритмично и ръчно. И ще струва леФ и четиресе на ден.
А защо не става при всеки - защото решаващият фактор е жилището да има изключително малка нужда от топлина.
Вичи - специалист
fbr написа:
Такива извращения могат да породят междусъседските отношения, че ще ти падне шапката. В нашия блок, при изграждането на централния щранг на газовата, някой беше вкарал пяна в една от ръбите, и се разбра чак при пуск-а.
Не е трудно да си представи, човек, нали помниш:
- Момисенсе, моля ти се,върни ми зъбките.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 18

Тема "Отоплителна инсталация в Апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: