• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 18
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
MuTeB_ - специалист
Това с какво ще се топля зависи от последните няколко съседски мнения, така че съм в режим на изчакване. В момента си подготвям другите въпроси, но зависи пак от вида на печката /Газов котел или пелетна камина/. Аз така и не можах да разбера дали изчисленията са ми горе долу коректни за апартамент от 80 квадрата /по измерване около 70 чисти/ на последен етаж, изолиран със сменена дограма във Стара Загора. Знам че има още хиляда фактора които не съм взел предвид, но е по добре от грубо някакви си ватове на кубик-поне според мен.
preslav - майстор
MuTeB_ написа:
Това с какво ще се топля зависи от последните няколко съседски мнения, така че съм в режим на изчакване. В момента си подготвям другите въпроси, но зависи пак от вида на печката /Газов котел или пелетна камина/. Аз така и не можах да разбера дали изчисленията са ми горе долу коректни за апартамент от 80 квадрата /по измерване около 70 чисти/ на последен етаж, изолиран със сменена дограма във Стара Загора. Знам че има още хиляда фактора които не съм взел предвид, но е по добре от грубо някакви си ватове на кубик-поне според мен.
Би ли споделил защо си заложил такова ДЕЛТА Т на вътрешните стени? Имаше един момент, в който и аз се бях вторачил в подобни изчисления, но се оказа, че опитно установените величини са най-точни - тази зима беше прекрасен момент да установиш колко топло ти е нужно за да поддържаш желаните температури. Тук във въведението е казано защо квадрати или кубици по ватове е хипер неточно http://www.termosilikat.com/bg/blog/%D0 ... %81%D1%82/
Ако ти се занимава прочети до края.
Вичи - специалист
Никой не може да каже дали това са действителните загуби, защото не достигат изходните данни, но горе-долу са верни. Кардиналните неточности са три:
- Както каза първият отговорил, през вътрешните стени, граничещи с отоплявано (твое) помещение няма загуби. Мисля, че ги смяташ, защото няма как коридора, например, да има 37 кв. м. стени с комшиите.
- Макар и неотопляеми, таваните не са с температура равна на външната.
- Добавят се загуби от вентилация (проветрение), които понякога са почти колкото загубите през ограждащи елементи.
Като цяло, обаче, едното се компенсира с другото и по-скоро има леко преозмеряване, отколкото недостиг. Ти и без това по-малък котел/камина няма да вземеш, а радиаторите, дори и да са малко предобрени, няма лошо. Не добавяй нищо за бойлера.
andy_forresite - майстор
Всичко е добре, само че си взел много загуби за тоя под. Не си сложил пък вратите и си смятал 0,73 за вътрешните стени. Плътна тухла 25 см с вароциментова мазилка има 1,85. Смятай само стените към съседите, не съседни помещения. При съседните си има топлопреминаване двустранно и топлото си е у вас.
Мисля че няма да е грешно ако сложиш по един алуминиев глидер Н500 на квадрат, като в стая със северно изложение завишаваш с един глидер.
Или:
- хол - 17 глидера
- спалня 14 глидера
- детска - 14 глидера
- кухня - 14 глидера
коридор - 11 глидера
Общо 70 глидера или при делта т 60 - 11,6 кв радиаторна мощност.
Слагаш си лира в банята, за бойлера ти казаха и скачаш в една камина виктория. Тя е 2+16 (или нещо такова), така че ще ти топли екстра. Понеже камината ще ти е в хола, неговия радиатор може да се смали до 10 гл. и общият им брой да се редуцира до 63 (10,5 киловата радиатори).
Минимата, новият модел, доколкото аз знам е 2+8 киловата. "Вики 05" може да се пренастрои и с по-малки работни мощности. Първа може да ти е колкото да не виждаш пламъка ... 650-700 гр/час. Тоест колкото да избегнеш гасене и палене през 2 часа. Втора мощност може да е 6 кв, трета 9 кв, четвърта 12 и пета 15. От 18 не виждам смисъл.
jabata - специалист
MuTeB_ написа:
Честно да ти кажа, като навлизаш в теоритични сметки, ако много задълбаеш, може да те заболи глава, и накрая да останеш на студено ако се окаже че за зимата си сметнал минимална температура -10 а то паднало -15, или проветряваш по-често от заложеното в сметките :-D . Иначе практически разход за подобен апартамент, с изолация и нова дограма, разхода е около 15 кг. на денонощие. Като това е разход за дневна макс 0 градуса и нощна -10. Ако нощната спадне на -20, както беше тази зима, отивам на 20 кг на денонощие. А поддържаната температура е 24 градуса денонощно.
Вичи - специалист
andy_forresite написа:
При съседните си има топлопреминаване двустранно и топлото си е у вас
Анди, абе няма ли да му се завие свят на топлото от прескачане напред-назад между съседни стаи с еднаква температура?
andy_forresite - майстор
Да бе, това топло лудо ли е та не седи само в една стая, а се мести ту в една, ту в друга ...
idealist - специалист
На мен не ми стана ясно от сметките: 30клв х 0.2лв = 6 кинта.
Тия пари само за отопление ли са, за денонощие ? На нормално жилище от 4 стаи, коридор, баня и WC ?
Или са включени: Отопление (за цялото жилище), осветление, готвене, бойлер, пералня и т.н. разните му домакински уреди.
preslav - майстор
idealist написа:
На мен не ми стана ясно от сметките: 30клв х 0.2лв = 6 кинта.
Тия пари само за отопление ли са, за денонощие ? На нормално жилище от 4 стаи, коридор, баня и WC ?
Или са включени: Отопление (за цялото жилище), осветление, готвене, бойлер, пералня и т.н. разните му домакински уреди.
Отопление
Вичи - специалист
Тия пари са форумния Лох Нес. Съществува такова отопляване, но никой не го е виждал.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 18

Тема "Отоплителна инсталация в Апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: