Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Вичи - специалист
Бачи Петьо, мислех да пиша миналия месец, ама се уплаших от жена ти. Да затоплиш първоначално къща от 0 градуса не е като да стоплиш стая в апартамент - 2, 3 часа и готово. Освен въздуха трябва да се стоплят и стотици тонове тухли, бетон, замазки, мазилки, плочки и прочие. Ако вкараш една тухла или парче бетон с температура 0 гр. в топла стая ще видиш, че след два часа пак ще си е студена. Всеки намира за естествено, като спре котела температурата да пада с градус на ден, ама иска като го пусне да се качва с градус на час. Така, че майстора здравословно се е скатал, и аз да съм кракът ми няма да стъпи в Чирпан през първата седмица. Това, че сте успели да темперирате къщата с два чувала на ден в тоя студ е уникално! Без изолация и с 6 метра прозорец система ебешибе или шибашебе. Впрочем, аз също гадните чуждици като Hebe-Schiebe (хебе шибе, плъзгане с повдигане) ги запомням по смисъл - какво правят, а не буквално. Много се радвам когато някой потребител се премести от "Проблеми с..." в "Разход на пелети".
Поздрави на геодезистката!
nikolai781 - помощник
m.eit написа:
nikolai781 написа:
Колеги за Януари изгорих 1300 кг. дървесни пелети на кастамон български от топливо. За сезона ще изгоря около 5 тона. Отоплявам 150 кв къща сменена дограма без изолация има само на плочата на тавана 10 см. вата котел Симе с горелка ГП 32 киловата котела е поставен върху пещ от огнеупорни тухли на принципа на кутия.
Поздравления явно имаш добре сметната инсталация.
Колко ребра е симето(котлето)?
Котела е 30 киловатов, мисля че беше Симе-6. Киловатите на горелката и котела са множко за 150 квадрата, но ми предстои и една престройка от 80 квадрата, която ще е на 15 метра от котела та за това се презастраховах. Сега горелката не вдига повече от 25 киловата и след като стигне зададената температура на водата, а тя е 75градуса пада на 12 киловата, достигне ли температурата от програматора вкъщи изключва.
Здравейте колеги. От тази зима вече и аз съм на пелети на котел (Burnit UB 27). Kaто цяло съм доволен от котела, но искам да попитам
: Отоплявам къща на 2 етажа общо са 9 радиатора. всеки етаж е около 60 кв. (като единият е сутерен 1м под земята.) При голямите студове от -20 градуса даваше разход около 4 торби пелети. Сега на това време (през деня средно към 0 градуса ) дава по 2 торби разход. Нова нормално ли е ?
bmahob - майстор
Мисля че разхода ти е добър!!! По колко часа на ден работи котела?
batpetio - напреднал
Вичи написа:
Бачи Петьо, мислех да пиша миналия месец, ама се уплаших от жена ти. Да затоплиш първоначално къща от 0 градуса не е като да стоплиш стая в апартамент - 2, 3 часа и готово. Освен въздуха трябва да се стоплят и стотици тонове тухли, бетон, замазки, мазилки, плочки и прочие. Ако вкараш една тухла или парче бетон с температура 0 гр. в топла стая ще видиш, че след два часа пак ще си е студена. Всеки намира за естествено, като спре котела температурата да пада с градус на ден, ама иска като го пусне да се качва с градус на час. Така, че майстора здравословно се е скатал, и аз да съм кракът ми няма да стъпи в Чирпан през първата седмица. Това, че сте успели да темперирате къщата с два чувала на ден в тоя студ е уникално! Без изолация и с 6 метра прозорец система ебешибе или шибашебе. Впрочем, аз също гадните чуждици като Hebe-Schiebe (хебе шибе, плъзгане с повдигане) ги запомням по смисъл - какво правят, а не буквално. Много се радвам когато някой потребител се премести от "Проблеми с..." в "Разход на пелети".
Поздрави на геодезистката!
Виче по важно е че има мир , а шибето Инженерката си го избра аз бях навит за фолцфаген система ,но това е приказка за друг форум...Имам въпрос,каква горелка да сложа на чугунено котле 27кв.турск, с вертикален или хоризонтален пламък...спрял съм се на 4 модела,разделени на 2 (марка не посочвам),ни са БГ.производство...малко съм националист...мнение искам не съвет...той се дава от баща,майка,дядо ,баба....БЛАГОДАРЯ предварително.... :partyman:
basket_baby - помощник
Здравейте
Искам да попитам - при спиране на един от радиаторите,оказва ли влияние на разхода на пелети или ще остане същия? Ще отсъствам и майка предложи да се спре в моята стая радиатора,но не знам дали ще има някаква разлика и въобще има ли смисъл да се спира?
шоп - майстор
Ако ще отсъствате почвече от 2-3 дни, намалете или спрете отоплението в стаята, която не ползвате
Вичи - специалист
batpetio написа:
Виче по важно е че има мир , а шибето Инженерката си го избра аз бях навит за фолцфаген система ,но това е приказка за друг форум...Имам въпрос,каква горелка да сложа на чугунено котле 27кв.турск, с вертикален или хоризонтален пламък...спрял съм се на 4 модела,разделени на 2 (марка не посочвам),ни са БГ.производство...малко съм националист...мнение искам не съвет...той се дава от баща,майка,дядо ,баба....БЛАГОДАРЯ предварително.... :partyman:
Съжалявам, но не разбирам от горелки, даже моята не съм виждал, че е скрита зад едни ламарини. Във форума има доста специалисти, надявам се, че някой колега ще си даде мнението.
batpetio - напреднал
Вичи написа:
batpetio написа:
Съжалявам, но не разбирам от горелки, даже моята не съм виждал, че е скрита зад едни ламарини. Във форума има доста специалисти, надявам се, че някой колега ще си даде мнението.
Благодаря за отговора ,не знам въпроса ми дали е за тази тема ,но някой горил ли е костилки от череши и вишни,ако може мнение...
Вичи - специалист
Заради големите студове тази година, за разлика от топлата минала, почти никой не пише по темата.
Как е при мен. Миналата година по това време бях на 2350 кг., а тази до момента съм изгорил 3040. Толкова бе разхода ми за целия сезон 2015/2016 - 3050 кг. Като енергия, още повече - 10487 kWh миналата година, 11255 kWh до сега.Средният ми разход до днес е 23,4 кг./ден, а максималният 56. Много студена се оказа тази зима. За София ноември бе по-студен с 3,4 гр., декември с 2,5, а януари с 4,9. На 15.02 миналата година температурата (навън) стигна 22,2 гр., така че нормални разходи.
Поне разбрах, че системата спокойно се справя. Защото гледам във форума, че някои маркови термопомпи - самоделки поиздъхнаха:
Здравейте, ТП самоделка направена от мен със съдеиствието на Емо от Варна, зс което шапка му свалям :partyman:
До около-7С се държи Добре, но после и идва малко Тегаво.
Здравейте майстори,имам следния Голям проблем. Имам ТП направена ми от Емо от Варна,която работи перфектно,но явно съм пропуснал нещо при изграждането на водната част,защото топли изходяща вода около48-50 градуса ,а връща най-много 34 градуса.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: