chudenka написа:Сега не знам някакъв бъзик между вас за тези ръждясали болтчета ли си имате или е сериозно, но не са месингови, такива също не намерих, а са лъскави, т.е. сигурно са поцинковани.Сериозно, имал съм проблем с ръждясали болчета. Навремето имах неблагоразумието да свържа на един самоделен електрожен проводника 230 волта към алуминиевите проводници на трафа с обикновени поцинковани болтове, завинтени през едната от трите гетинаксови плоскости - една отдолу, една отгоре където са болтовете и една над нея за изолация. С годините толкова много изгниха, предвид факта, че електроженът и не се съхраняваше точно у дома, а в избата, че тези изгнили болтове въобще не пускаха ток и баща ми се чудеше защо електроженът не работи или само тихо бръмчи.
sinfon написа:Навремето имах неблагоразумието да свържа на един самоделен електрожен проводника 230 волта към алуминиевите проводници на трафа с обикновени поцинковани болтовеБраво. Мед-цинк-желязо-цинк-алуминий. Ти като свърза всички метали в Менделеевата таблица, де ти беше главата?
На времето в техническите ВУЗ се изучаваше малко химия - електрохимични явления (корозия, електролиза, термодройки). Явно или дипломата ти е менте, или вече не се изучава.