• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sinfon - специалист
chudenka написа:
Сега не знам някакъв бъзик между вас за тези ръждясали болтчета ли си имате или е сериозно, но не са месингови, такива също не намерих, а са лъскави, т.е. сигурно са поцинковани.
Сериозно, имал съм проблем с ръждясали болчета. Навремето имах неблагоразумието да свържа на един самоделен електрожен проводника 230 волта към алуминиевите проводници на трафа с обикновени поцинковани болтове, завинтени през едната от трите гетинаксови плоскости - една отдолу, една отгоре където са болтовете и една над нея за изолация. С годините толкова много изгниха, предвид факта, че електроженът и не се съхраняваше точно у дома, а в избата, че тези изгнили болтове въобще не пускаха ток и баща ми се чудеше защо електроженът не работи или само тихо бръмчи.
iliya_i - майстор
sinfon написа:
Навремето имах неблагоразумието да свържа на един самоделен електрожен проводника 230 волта към алуминиевите проводници на трафа с обикновени поцинковани болтове
Браво. Мед-цинк-желязо-цинк-алуминий. Ти като свърза всички метали в Менделеевата таблица, де ти беше главата?
На времето в техническите ВУЗ се изучаваше малко химия - електрохимични явления (корозия, електролиза, термодройки). Явно или дипломата ти е менте, или вече не се изучава. :?
gogo7777 - майстор
iliya_i написа:
sinfon написа:
Навремето имах неблагоразумието да свържа на един самоделен електрожен проводника 230 волта към алуминиевите проводници на трафа с обикновени поцинковани болтове
Браво. Мед-цинк-желязо-цинк-алуминий. Ти като свърза всички метали в Менделеевата таблица, де ти беше главата?
На времето в техническите ВУЗ се изучаваше малко химия - електрохимични явления (корозия, електролиза, термодройки). Явно или дипломата ти е менте, или вече не се изучава. :?
Двойки или тройки :-D
iliya_i - майстор
gogo7777 написа:
iliya_i написа:
sinfon написа:
Двойки или тройки :-D
В случая петторка :supz:
Там, където има мокър контакт желязо -алуминий корозията набира страшна скорост.
(В случай темата е за духалка, а в нея много влага няма, Но в Сифоните има! :drinkers: )
Последна промяна от iliya_i на съб фев 11, 2017 8:34 pm, променено общо 1 път.
zz_stefanov - майстор
И ко да правим сега - от стълба идва вече алуминий, на какъв метал да го закрепя ? :cool:
iliya_i - майстор
zz_stefanov написа:
И ко да правим сега - от стълба идва вече алуминий, на какъв метал да го закрепя ? :cool:
За това си има специални пресовани биметални клеми. Едната страна алуминий, другата мед. Между тях няма желязо!
sinfon - специалист
iliya_i написа:
Браво. Мед-цинк-желязо-цинк-алуминий. Ти като свърза всички метали в Менделеевата таблица, де ти беше главата?...На времето в техническите ВУЗ се изучаваше малко химия - електрохимични явления (корозия, електролиза, термодройки). Явно или дипломата ти е менте, или вече не се изучава. :?
Тогава не бях във ВУЗ, дори не бях си завършил средното. Дали според теб сега не знам какво е електрохимична корозия и какво я катализира? И електролиза знам, галванизация също. И термодвойки.
Именно за това бях се сепнал на Хидразин в другата тема. Той иска да свързва меден проводник през поцинкована шайба към изводите на термопредпазител.
Той иска да използва болта като проводник, аз искам да използвам болта като съединяващ елемент.
iliya_i написа:
За това си има специални пресовани биметални клеми. Едната страна алуминий, другата мед. Между тях няма желязо!
Не е задължително да са пресови. Аз имам болтови биметални клеми.
gogo7777 - майстор
Пресовани, Тинки.......две парчета метал треснати яко....Тряяяс и пластината е готова. Такива ми бяха спомените от Механото. Сега има такива преси работят без "тряс" :wink:
valentino76bs - майстор
Преди много много години направих една такава глупост да махна този предпазител на една духалка. Въпреки многобройното предупреждение за това което може да се случи и с поетата отговорност на един колега шлосер...неговото няма страшно, няма страшно му костваше две изгорени ръце и един як ремонт на апартамента.
Как стана ....ами вечер заспал и на духалката вентилатора спрял. Печката започва да се топи и прави цялата стая в сажди,той се събужда в просъницата и грабва печката с ръце и я хвърля през терасата...ръцете му бяха дроб!
Сега да сменям предпазител ...баа те по 12 лева духалките. В казана и нова...
fox_vt - майстор
Такава духалка по 12 лв и да ми подаряват няма да взема....Инак имам едно делонги за 70 кинта не си знае годините,и сега пак толкова струва и една камара марки направиха копие на нея. Та биметала се прецака когато реши изключва, ремонт само със нов реотан комплект.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Що е то (бушон)?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: