• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
gnt69 - майстор
zdravcho написа:
zdravcho написа:
И малко спам - от известно време хляба взе да не бухва колкото преди. Надига се, но не колкото трябва. Нищо в количеството и марката на суровините не е променяно буквално от години. Е за пробата сменихме брашното, маята - без резултат. Иначе пече. Може ли да е от датчика за t° и да претопля тестото при втасване?
Ако брашното е от няколко години го смени. И при мен от различните партиди на една и съща марка на едно и също брашно ми бухва различно хляба. Ако маята е българска суха не бухва. За пробата брашно екстра на София мел и мая доктор йоткер и съм сигурен че хляба ще стане. И не е необходимо бъркане на съставките за отложен старт. В къщи 99 % от хляба се прави на отложен старт и никога не бъркаме предварително нищо и винаги става. Пекарната си следва програмата или работи или не. Не е от нея. :partyman:
zdravcho - специалист
Точно на София мел светло син пакет брашно и Лидъл-ско - редуваме ги и мая на Йоткер си ползваме. За пробата някакво брашно от Кауфланд - пак не стана. Мая - някаква турска Йова или нещо такова - пак без резултат. Има резон и за съмнения в захарта - ще сменя и нея, може тази Захира да са я развалили нещо. Утре ще пробвам и ще пиша за резултата
gnt69 - майстор
От няколко години ползвам само Сладея. Мани я тая захира прочети на етикета кой е производителя. Няма го тез ги е срам да напишат кой я е произвел. Аз така преди няколко години отивам в Метро да купувам захар за ракия и гледам няколко вида бяла, кристална, нам каква си, хърватска, румънска, македонска и на никоя от тях не пише кой е производител или на какво отговаря. Само на сладеята която е Горно оряховско производство пише колко kcal e. И оттогава само такава купувам. Ракията а и хляба винаги стават. Ракията е във по голямо количество от колкото с някаква захар. Може така да ми се струва ама само на Сладеята пише какво съдържа и колко калории има. :partyman:
preslav - майстор
Мисля, че вече писах по повод замръзането на бъркалките, но понеже въпросът се повдига отново ще се повторя.
Преди всяко зареждане на ваничката проверявам дали се върти свободно бъркалката - спичала е и на Мулинекс и на Финлукс, особено след като съм правил сладко или лютеница.
Решението е подходящ съд с вода (колкото да се покрие дъното на ваничката), в самата ваничка 1 пръст вода и на котлона - още преди да е завряла водата бъркалката освобождава.
infomar
gnt69 написа:
zdravcho написа:
zdravcho написа:
И малко спам - от известно време хляба взе да не бухва колкото преди. Надига се, но не колкото трябва. Нищо в количеството и марката на суровините не е променяно буквално от години. Е за пробата сменихме брашното, маята - без резултат. Иначе пече. Може ли да е от датчика за t° и да претопля тестото при втасване?
Ако брашното е от няколко години го смени. И при мен от различните партиди на една и съща марка на едно и също брашно ми бухва различно хляба. Ако маята е българска суха не бухва. За пробата брашно екстра на София мел и мая доктор йоткер и съм сигурен че хляба ще стане. И не е необходимо бъркане на съставките за отложен старт. В къщи 99 % от хляба се прави на отложен старт и никога не бъркаме предварително нищо и винаги става. Пекарната си следва програмата или работи или не. Не е от нея. :partyman:
И аз не бъркам съставките предварително и винаги хлябът става.

Нямам наблюдение, че при втасване нещо се нагрява в машинката - външно не се затопля, отварял съм капакът за наблюдение и не съм констатирал да ме лъхне нещо топло от вътре, но утре ще включа уредчето за да видя дали има подгрев.
gnt69 - майстор
preslav написа:
Мисля, че вече писах по повод замръзането на бъркалките, но понеже въпросът се повдига отново ще се повторя.
Преди всяко зареждане на ваничката проверявам дали се върти свободно бъркалката - спичала е и на Мулинекс и на Финлукс, особено след като съм правил сладко или лютеница.
Решението е подходящ съд с вода (колкото да се покрие дъното на ваничката), в самата ваничка 1 пръст вода и на котлона - още преди да е завряла водата бъркалката освобождава.
След всяко изпичане във ваничката се слага вода да покрие бъркалката престоява няколко минути и се забърсва с мекото на гъбата. Така вече четвърта година на Мулинекс ваничката не е сменяна и не е запичала бъркалката. :partyman:
nikolovvd - майстор
Преди време, понеже мислех, че водата трябва да е топла (35-40 градуса) я загрявах предварително и после слагах маята. Като се разтвори слагах 8 гр. захар. Наистина като купуваме захар с жената гледаме калоричността и все "Сладея" купуваме. В един момент започнах да разтварям маята в вода със стайна температура и хляба взе да се получава по-добре. Когато водата е топла маята "завира" преди да съм пуснал месенето.
Като правя хляб, първо сипвам мазнината и то върху и около бъркалките, така че да влезе до остите им и да се смазват. Така бъркалките ги вадя по-лесно от хляба, ако случайно не останат в съда.
Ползвам мая от Кауфладн - една в кафява опаковка. Тази турската ползвах един два пъти, но мисля че нещо не е както трябва, защото като я оставя в хладилника и се опитам да отрежа 1/3 констатирам, че е станала една мазна и лигава, докато другата се реже като малко поизсъхнало сирене - уж се реже, но се и троши.
Обърнете внимание, че програмите 1 и 3 (2 не помня за какво беше) имат 2-3 ръзбърквания, т.е. ако се сложи топла вода и мая, тестото втасва по-бързо и като забъркат бъркалките спада. Затова ползвам програма 8, която е само за месене на тесто. Тя има само едно кратко разбъркване от 1 мин., около 50-55 мин. преди края. Няколко пъти като се заблея тестото остава още 10-15 минути до половин час да втасва допълнително и хляба става малко по-пухкав, въпреки че ползвам 50% брашно от лимец.
Ползал съм и суха мая, но в момента не си спомням каква. Като я снимам ще я пусна тук.
preslav - майстор
Никой не прояви интерес към милинките и аз си мълча - вероятно си мислите, че е голяма занимавка, а стават горе-долу за времето на хляба.
За лютеница и сладка също нямаше питания, но той и сезонът им отмина.
infomar
preslav написа:
Никой не прояви интерес към милинките и аз си мълча - вероятно си мислите, че е голяма занимавка, а стават горе-долу за времето на хляба.
Ами ти каза, че понеже сме "новобранци" ни е било рано за тези рецепти.... чакаш ни да узреем ли... що ли :? Когато узреем, падаме под масата и после всичко ни е криво :partyman:

Давай не се стеснявай.... "милинки" ми се ядат... тази вечер не, ама утре ги мятам.

п.с.
Между другото какво количество лютеница за какво време се получава, ако е малко струва ли си...
Я кажи как я правиш.
preslav - майстор
infomar написа:
preslav написа:
Ами ти каза, че понеже сме "новобранци" ни е било рано за тези рецепти.... чакаш ни да узреем ли... що ли :? Когато узреем, падаме под масата и после всичко ни е криво :partyman:

Давай не се стеснявай.... "милинки" ми се ядат... тази вечер не, ама утре ги мятам.

п.с.
Между другото какво количество лютеница за какво време се получава, ако е малко струва ли си...
Я кажи как я правиш.
За милинките ползвам пекарната само за замесване на тестото - има си програма "тесто" - самите милинки се оформят на ръка, а дозата ми е за една тава 31 см.
вода - 330 мл.
олио - 3 с.л. (големи мерителки)
сол - 2 ч.л. (малки мерителки)
захар - 1-2 с.л. с две ми е малко сладко
брашно - 600 гр.
мая (суха на Йоткер) - 1 ч.л. (малка мерителка)
При мен програмата е No8 и е около час и 20.
Тестото е леко твърдо, не лепне и е лесно за оформяне.
Подготвям си тавата като я намаслявам добре - кой колкото мазно може да носи. Подготвям си малка съдинка с олио, за да си топя пръстите, а в последно време ползвам олиото от намаслената тава. Оформям топчета колкото небелен орех и ги разпределям равномерно, но не много плътно в тавата. Помежду топчетата натрошавам сирене - на мен повече ми харесва да е на едро. Оставям тавата на стайна температура, но може и в леко затоплена фурна (не повече от 40 градуса). Наблюдавам за удвояването на обема на топчетата - обикновено за около час са готови.
Важният момент е заливката - включвам фурната (празна) на 180 градуса да се затопли, а през това време стапям едно пакетче краве масло (125 гр.), в него добавям 4-5 с.л. брашно и 1 ч.л. сол, бъркам до хомогенизиране. Получената заливка намазвам с четка върху бухналите милинки и мятам тавата във фурната. Нищо не променям до крайното изпичане на милинките, а то се установява по цвета на заливката - кеф ти по-изпечени, кеф ти по-малко.
Горещи са хубави, но остави няколо за след час-два и ще видиш разликата.
Чакам снимки, а после ще кажа и за лютеницата.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11

Тема "Какъв хляб правите в домашната хлебопекарна?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: